Veelgestelde vragen

Zoek hieronder op trefwoord of kies een van de categorieën

Results

Bestellen & levering

Hoe lang blijven onderdelen leverbaar?

Onderdelen blijven leverbaar tot minimaal 10 jaar na de laatste productiedatum.

 

Kan ik onderdelen bestellen via de website?

Ja, je kunt onderdelen terugvinden in onze Onderdelen Selector. Als ingelogde gebruiker kun je direct het onderdeel via onze Webshop bestellen. Bestellingen van onderdelen kunnen ook nog steeds per mail worden verstuurd naar onderdelen@alklima.nl.

Waar moet ik mijn order heen sturen?

Orders kunnen verstuurd worden naar het mailadres orderverwerking@alklima.nl. Met een account is het ook mogelijk om online te bestellen. Nog geen account? Vraag deze direct aan.

Wanneer wordt mijn order uitgeleverd?

De order wordt uitgeleverd op de datum die vermeld is op de orderbevestiging.

Is er een antwoordnummer waarnaar ik een onderdeel retour kan sturen?

Je kunt het onderdeel met een retourzendformulier naar ons retourneren. Het retouradres staat onderin het retourzendformulier vermeld.

Hoe verloopt een retourzending?

Gebruik voor het retourneren van onderdelen het retourzendformulier onderdelen. Voor het retourneren van apparatuur vragen wij je het retourzendformulier apparatuur te gebruiken. Na ontvangst van je retourzending zal deze door ons worden beoordeeld. Doorgaans is je retourzending binnen 10 werkdagen verwerkt.

Ik werk met Syntess. Kan ik artikelen van jullie website overnemen in Syntess?

Ja dat kan. Met webselectie kun je artikelen uit de webshop van deze website overnemen in Syntess (versie 6.3.0224 en hoger). Weten hoe? Hier vind je alles op een rijtje (PDF 0,43 MB)

Waarom accepteert Mijn-Alklima geen info@ adressen?

De accounts op Mijn-Alklima zijn persoonsgebonden. Hierdoor is het mogelijk om voor meerdere gebruikers verschillende functionaliteiten vrij te geven. Hierdoor krijg je op Mijn-Alklima precies de informatie die jij nodig hebt. Ook wordt op deze manier voorkomen dat per ongeluk iemand een order bestelt die niet bevoegd is.

Kan ik spare-parts terugvinden op jullie website?

Ja, je kunt onderdelen terugvinden in onze Onderdelen Selector.

Hoe kan ik een wijziging doorvoeren voor een order?

Neem voor het wijzigen van een order telefonisch contact op met Alklima via +31 (0)78 615 00 00

Chillers

Welke hydraulische componenten dienen gemonteerd te worden?

Dat is afhankelijk van het toegepaste waterzijdig circuit. Bij de buiten-unit wordt een los filter meegeleverd welke buiten de unit gemonteerd dient te worden.

In welke capaciteitsrange zijn de units leverbaar?

De range bestaat uit 10 verschillende capaciteiten tussen de 4,2 kW en 35,1 kW koelvermogen en 4,6kW en 38,1kW verwarmingsvermogen. 

Is de IB-X chiller serie geschikt voor het bereiden van warm tapwater?

De IB-X-N systemen kunnen het tapwater verwarmen tot 60°C en desgewenst kan het tapwater naar een hogere waarde worden gebracht met behulp van een optioneel aansluitbaar element.

Kan de IB-X serie in cascade worden opgesteld?

De IB-X chillers kunnen met behulp van een optionele cascaderegelaar (N-CM) in cascade worden opgesteld tot een maximum van vier systemen.

Is er een kamerthermostaat verkrijgbaar?

Ja die is verkrijgbaar als optionele N-THC kit waarmee o.a. het regelen van de ruimtetemperatuur mogelijk is en is voorzien van een weektimermenu.

Is het mogelijk om een vaste watertemperatuur in te stellen voor koeling en of verwarming?

Ja dat is mogelijk evenals een compensatiecurve op basis van de buitentemperatuur.

Is er een stille modus beschikbaar?

Ja het systeem heeft een stille modus welke programmeerbaar is via de regeling en kan via de regelaar of een extern contact worden geactiveerd.

Is het mogelijk om twee verschillende zones aan te sturen?

Het aansturen van 2-zones op basis van een compensatie curve is mogelijk met behulp van de optionele N-THC kamerthermostaat.

Is het mogelijk om externe installatie onderdelen te besturen met de aanwezige regeling?

Ja dat is mogelijk. Denk hierbij aan additionele elektrische heater, drieweg klep, CV-Ketel, pomp, kleppen op verdelers etc.

Tot welke buitentemperatuur kan het systeem 60°C water maken?

Het systeem kan 60°C water maken t/m een buitentemperatuur van -5°C.

Is het systeem beveiligd tegen schade door vorst?

Het systeem monitort de buitentemperatuur en de watertemperatuur en schakelt op basis daarvan het vorstbeveiligingsprogramma in wanneer noodzakelijk.

Ecodan

Komt de Ecodan in aanmerking voor subsidie en zo ja hoeveel?

Ja, alle Ecodan systemen komen in aanmerking voor de ISDE subsidie regeling, het subsidie bedrag is afhankelijk van de specifieke set. Meer over subsidies [vind je op deze pagina]

Benodigde principe schema’s, waar te vinden vooral vanuit de Ecodan kant?

De principeschema's zijn te vinden bij de betreffende producten onder de tab Documentatie.

Wat is het geluidsniveau van de Ecodan units?

De term geluidsniveau is te vrijblijvend. We spreken bij warmtepompen over twee zaken, namelijk geluidsvermogen en geluidsdruk. Geluidsvermogen is de bron van het geluid en geluidsdruk is wat een persoon hoort op een bepaalde afstand van de bron. Geluidsdruk is ook wat gemeten wordt in het veld, bv. 40 dB(A) op 1 meter van de bron. Tevens is het zo: hoe verder van de bron verwijderd, hoe minder geluidsdruk er overblijft en hoe minder men de buitenunit hoort. De geluidsdrukgegevens van de verschillende units staan vermeld onder de kenmerken van de units op de website.

Hebben jullie gelijkwaardigheidsverklaringen?

Voor de meest frequent toegepaste Ecodan lucht-/water systemen hebben we gelijkwaardigheids-/kwaliteitsverklaringen beschikbaar.

Heeft de Ecodan een gelijkwaardigheidsverklaring?

De meeste Ecodan systemen hebben een kwaliteitsverklaring. Deze kwaliteitsverklaringen kunnen toegepast worden in een EPG berekening. De verklaringen zijn te vinden onder Documentatie -> Overige Bijlage bij het betreffende product. Voor systemen waar geen kwaliteitsverklaring voor beschikbaar is, zal in de EPG berekening de forfaitaire waarde moeten worden ingevuld.

Hoeveel liter warm tapwater heeft de Ecodan?

De cilinderunits zijn verkrijgbaar in drie uitvoeringen, 170 liter, 200 liter en 300 liter. Tevens is het mogelijk om in plaats van een cilinderunit een hydrobox met een losse boiler te gebruiken. Hierbij is het mogelijk om een boiler met een andere inhoud toe te passen.

Is er een checklist voor de installatie van Ecodan?

Ja, voor de installatie van Ecodan is een [handige checklist] beschikbaar die punten van ontwerp tot installatie behandelt.

Wat is de plek van sensoren bij Ecodan?

De plaatsing van sensoren voor Ecodan is beschreven op de [productkaart Ecodan].

Hoe selecteer ik het juiste boilervat voor Ecodan?

Voor de selectie van een boilervat is het belangrijk om een reële inschatting te maken van het dagverbruik aan sanitair warm water. In de boiler zit doorgaans water van ca. 55 graden, terwijl je 38 graden op het tappunt gebruikt. De inhoud van het boilervat is eenvoudig te berekenen door het dagverbruik van 38 graden te delen door de factor 1.5. Hiermee bereken je de inhoud van het boilervat van 55 graden (voorbeeld: het dagverbruik is 4 douchebeurten van 7 minuten onder een douche van 10 liter per minuut. Het totaal is dan 4 x 7 x 10 = 280 liter van 38 graden gedeeld door de factor van 1.5 dan kom je op een boilerinhoud van 187 liter).

Heb ik altijd de omschakelmodule nodig bij Ecodan?

Een omschakelmodule is alleen nodig indien je via een externe regeling wil omschakelen van verwarmingsbedrijf naar koelbedrijf en vice versa. Het is ook mogelijk om de omschakelmodule zo te programmeren dat het systeem op basis van een buitentemperatuur omschakelt van verwarmingsbedrijf naar koelbedrijf en vice versa. Indien je handmatig wil omschakelen van verwarmingsbedrijf naar koelbedrijf en vice versa of u maakt geen gebruik van koeling, dan is de omschakelmodule niet nodig.

Wat is de maximale watertemperatuur van Ecodan voor radiatoren?

De maximale watertemperatuur voor ruimteverwarming is 55 graden. Wij adviseren echter om een zo`n laag mogelijke watertemperatuur te gebruiken om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Hierbij wordt doorgaans een watertemperatuur van 35 graden aangehouden. Bestaande radiatoren zijn hier veelal niet voor geschikt en dienen vervangen te worden voor radiatoren welke specifiek voor deze watertemperatuur geschikt zijn.

Welke mogelijkheden heeft de regeling van Ecodan?

Met de standaard regeling op de Ecodan systemen kun je eenvoudig de ruimtetemperatuur aanpassen, klokprogramma`s invoeren of de vakantieregeling instellen. Het is ook mogelijk om een externe regeling toe te passen.

Is het mogelijk om een waterontharder te plaatsen in combinatie met een Ecodan?

Het is mogelijk om een waterontharder te plaatsen in combinatie met een Ecodan mits aan de geldende wetgeving en fabrikant voorschriften wordt voldaan.

Wat is de opstelhoogte van een Ecodan buiten-unit?

De minimale opstelhoogte in verband met sneeuw- en ijsvorming is 20 centimeter.

Kennen de Ecodan systemen een logboekplicht?

De R32 Eco Inverter systemen uit de SUZ-SWM serie kennen geen logboekplicht. Alle andere R410a systemen uit de Power Inverter en Zubadan serie zijn wel logboek plichtig. Meer over de achtergronden lees je op de pagina Ecodan en logboekplicht.

Zorgt een Ecodan warmtepomp voor vervuiling op het Energienetwerk?

In de Ecodan warmtepompen is naast het omvormerboard (inverter board) een ruis filter (noise filter board) opgenomen. Dit onderdrukt de harmonische vervorming en voorkomt dat dit het elektriciteitsnet in gaat. Hiermee wordt netvervuiling voorkomen.

Zijn de Ecodan warmtepompen Smart Grid Ready?

Ja, de Ecodan warmtepompen die met de FTC6 print zijn uitgevoerd zijn Smard Grid Ready.

Kan een slimme thermostaat zoals bijvoorbeeld een Toon of Google Nest in combinatie met een Ecodan?

Ja, elke thermostaat met een aan/uit signaal kan in combinatie met de Ecodan. Bekijk hier de thermostaat van Mitsubishi Electric

Hoe schakel ik een Ecodan naar koelen?

In deze instructie vind je hoe je een Ecodan warmtepomp omschakelt van verwarmen naar koelen en weer terug van koelen naar verwarmen.

Welk karakteristiek automaat moet ik hebben?

Ecodan systemen mogen afgezekerd worden met een +B karakteristiek zekering of uitschakel-automaat. Woonhuizen zijn typisch toegepast met B-karakteristiek zekering of uitschakel-automaat en behoeven dus geen verandering van de meterkast.

Wat kan ik met request codes?

Request codes geven aan de hand van een invoercode technische informatie die gebruikt kan worden voor foutanalyse en servicedoeleinden. Je komt bij de request codes via menu>>service>>wachtwoord invoeren>>informatie werking. Veel gebruikte request codes zijn:

 

Buiten-unit (beschikbaarheid informatie afhankelijk van type)

Opgenomen stroom compressor: ID 1 (A)

Frequentie compressor: ID 16 (Hz)

Draaiuren compressor: ID 2 (x10)

Start/stop compressor: ID 3 (x100)

Persgastemperatuur: ID 4 (°C)

Vloeistoftemperatuur: ID 5 (°C)

2-fase temperatuur: ID 7 (°C)

Buitentemperatuur: ID 9 (°C)

Softwareversie buitendeel: ID 90

Buiten-unit foutgeschiedenis laatst opgetreden storing: ID 103

Buiten-unit bedrijfsmodus op moment van fout : ID 107

 

Binnen-unit

Leidingtemperatuur: ID 505 (°C)

Waterdebiet: ID 540 (L/min)

Aanvoer temperatuur primair (THW1): ID 511 (°C)

Retour temperatuur primair (THW2): ID 506 (°C)

Tapwater temperatuur: ID 508 (°C)

Aanvoer temperatuur Zone 1 (THW6): ID 509 (°C)

Retour temperatuur Zone 1 (THW7): ID 512 (°C)

Aanvoer temperatuur Zone 2 (THW8): ID 513 (°C)

Retour temperatuur Zone 2 (THW9): ID 514 (°C)

Aanvoer temperatuur ketel (THWB1): ID 515 (°C)

Software versie binnen-unit: ID 190

Hoe lang kan ik douchen met een Ecodan cilinder-unit?

Uitgangspunten: water in tapwatertank heeft een temperatuur van 55 ºC, gewenste warm tapwater temperatuur aan de kraan/douche is 38 ºC, aanvoer koud water temperatuur is 10 ºC en een energiezuinige douchekop met een volumestroom van 7 liter per minuut.

 

Temperatuur verschillen Delta T zijn (55 ºC - 10 ºC =) 45 ºC en (38 ºC - 10 ºC =) 28 ºC.

170 liter cilinder-unit - effectief aantal liters aan het tappunt (kraan/douche) 45/28 x 170 = 273 liter van 38 ºC.

200 liter cilinder-unit - effectief aantal liters aan het tappunt (kraan/douche) 45/28 x 200 = 321 liter van 38 ºC.

300 liter cilinder-unit - effectief aantal liters aan het tappunt (kraan/douche) 45/28 x 300 = 482 liter van 38 ºC.

 

Douchetijd met een energiezuinige douchekop van 7 liter/minuut

Bij een 170 liter cilinder-unit - 273/7 = 39 minuten.

Bij een 200 liter cilinder-unit - 321/7 = 45 minuten.

Bij een 300 liter cilinder-unit - 482/7 = 68 minuten.

All-Electric Ready (Hybride) - Als ik een Ecodan systeem combineer met een Cv-Ketel komen er dan extra componenten bij?

Ja, afhankelijk hoe het systeem gaat regelen tussen de warmtepomp en de Cv-ketel komen er componenten bij.

Kijk voor meer informatie hierover in de All-Electric Ready brochure

kijk voor alle All-Electric systemen op de webpagina's:

All-Electric Ready - Hydrobox koelen of verwarmen

All-Electric Ready - Cilinder-unit koelen of verwarmen

Welke koudemiddelleidingen en verlopen gebruik je voor Ecodan binnen- en buiten-units?

Voor een eenvoudige bepaling welke koudemiddelleidingen en verlopen er toegepast kunnen worden bij de Ecodan buitendelen en binnendelen hebben we een handig overzicht gemaakt en dit is te downloaden via onderstaande links.

D-generatie: Productblad Ecodan koudemiddelleidingen

E-generatie: Productblad Ecodan koudemiddelleidingen

 

Wat betekent 'auto adaption'?

Auto adaption is een slimme, zelflerende stooklijn. De warmtepomp bepaalt hierbij aan de hand van de ruimte- en buitentemperatuur de ideale aanvoertemperatuur.

Hoe kan ik mijn tapwater installatie dimensioneren?

Het dimensioneren van de juiste voorraadvat voor warmtapwater is afhankelijk van meerdere factoren. Hierbij dient o.a. rekening gehouden te worden met de grootte van het huishouden, gewenste opwarmtijd, type douche (en/of bad) en comfortwens.

Hoe maak ik de installatie koudemiddelvrij?

Dit wordt ook wel 'pump down' genoemd. Hierbij wordt al het koudemiddel verzameld in de Ecodan buiten-unit.

Hoe sluit ik mijn 3-weg klep aan?

Hoe je de 3-weg klep aansluit hangt van het type. Voor ESBE VZD162 + ALZ160 volg dit productblad en voor de ESBE: VRG232 + ARA645 volg dit productblad.

Wat betekenen SCOP, SEER en SPF?

Het energieverbruik (rendement) van een warmtepomp wordt uitgedrukt in de SEER-, SCOP- of SPF-waarde. SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) geeft de seizoensgebonden waarde van de energie-efficiëntie van het product weer en bepaalt zijn energieklasse in koelmodus. SCOP (Seasonal Coëfficient of Performance) geeft het seizoensgebonden rendement weer en bepaalt de energieklasse van de warmtepomp in verwarmingsmodus. SPF (Seasonal Performance Factor) geeft het rendement van de volledige installatie, inclusief het afgiftesysteem. Hoe hoger de waarden, hoe zuiniger het toestel. Dankzij deze labels kunnen de energieprestaties van verschillende toestellen gemakkelijker met elkaar worden vergeleken.

Waarom krijg ik melding dat mijn MELCloud account is geblokkeerd?

Mogelijk is jouw account gekoppeld aan een externe applicatie. Wanneer het MELCloud-platform onrechtmatig gebruik herkend van ongeautoriseerde externe applicaties zal het account voor een aantal uur worden geblokkeerd. Het account zal na enkele uren vanzelf weer gedeblokkeerd worden.

Heeft een Ecodan warmtepomp onderhoud nodig en hoe vaak?

Een Ecodan warmtepomp heeft voor een juiste werking onderhoud en inspectie nodig.

De interval en werkzaamheden zijn terug te vinden in dit document:

Onderhoudsinstructie-Ecodan-warmtepomp.pdf

 

Ecodan in cascade

Hoeveel units kunnen er maximaal aan elkaar gekoppeld worden in een Ecodan cascade-systeem?

Er kunnen maximaal 6 Ecodan units in cascade opgesteld worden, met als voorwaarde dat de combinatie van het buitendeel en het binnendeel allemaal hetzelfde is.

Welke regelmodule is benodigd voor een Ecodan cascade-systeem?

De benodigde regelmodule (masterregelaar) is PAC-IF071 (FTC6) voor D-generatie binnendelen.

De benodigde regelmodule (masterregelaar) is PAC-IF081 (FTC7) voor E-generatie binnendelen.

Wat gebeurt er wanneer één unit in een cascade-systeem in storing gaat?

De masterregelaar zorgt er in het geval van een storing voor dat de overige units door blijven draaien.

Dient het aantal buiten-units van een Ecodan cascade-systeem gelijk te zijn aan het aantal binnen-units?

Ja het aantal buiten-units en binnen-units dient gelijk te zijn. Daarnaast dienen de vermogens van de buiten-unit/binnen-unit combinaties hetzelfde te zijn.

Wat is het maximale vermogen van een Ecodan cascade-systeem?

Het maximale totale vermogen van een Ecodan installatie in cascade opstelling is 150kW (6 units x 25kW).

Kan een Ecodan cascade regeling via Modbus aangestuurd worden?

Ja, dat kan. De Modbus module (ME-MONITORING-0219) wordt op de cascade regeling (PAC-IF071 B-E) aangesloten die vervolgens de onderliggende systemen aanstuurt.

Ecodan inbedrijfstelling

Waar vind ik de checklist voor inbedrijfstelling van een Ecodan installatie?

De checklist voor inbedrijfstelling van een Ecodan installatie is beschikbaar via deze link.

Dient de inbedrijfstelling nogmaals uitgevoerd te worden wanneer van All-Electric Ready naar All-Electric overgegaan wordt?

Bij een overgang van All-Electric Ready naar All-Electric zullen enkele belangrijke instellingen van de installatie wijzigen. Daarom adviseren wij dan ook in dat geval opnieuw een inbedrijfstelling uit te laten voeren.

City Multi

Hoe kom ik meer te weten over het adresseren binnen een City Multi systeem?

Je vindt meer informatie over het adresseren in de [productkaart City Multi]. Deze productkaarten zijn voor veel units beschikbaar. Ze zijn ook te vinden onder de desbetreffende productbeschrijvingen op deze website.

Is er een checklist voor de installatie van City Multi?

Ja, voor de installatie van City Multi systemen is een handige checklist beschikbaar. Hiermee doorloop je alle aandachtspunten voor ontwerp en installatie.

Kan de buiten-unit van City Multi VRF ook binnen staan in bijvoorbeeld een parkeerkelder?

Zowel de lucht- als watergevoerde buiten-units kunnen binnen worden opgesteld, mits er is voldaan aan de installatievoorwaarden.

Kan de City Multi VRF ook worden opgenomen binnen een Gebouwbeheersysteem (GBS)?

Alle leverbare systemen kunnen worden geïntegreerd in een GBS.

Wanneer pas je een T-stuk toe in de zuigleiding bij City Multi R2 VRF?

Het al dan niet toepassen van een T-stuk hangt af van het type Main BC-controller en of het systeem Sub BC-controllers bevat. Raadpleeg de PDF met productinformatie over de CMB-P en CMB-M-serie Main BC-controllers om te bepalen of een T-stuk benodigd is of niet.

Kan ik mijn centrale regelaar nog met Java benaderen?

De browsers Google Chrome en Microsoft Egde zijn gestopt met de ondersteuning van Java. Alleen Microsoft Internet Explorer ondersteunt op dit moment nog Java. Deze ondersteuning loopt in juni 2022 af. Na dit moment is het niet meer mogelijk om Java te gebruiken.

De huidige lijn van centrale regelaars zijn ook via HTML5 te benaderen.

Hoe bereken ik de koudemiddelvulling voor mijn installatie?

Je kunt de koudemiddelvulling berekenen door de installatie in te voeren in 'New Piping Design Tool'. Zodra alle units en leidinglengtes zijn ingevoerd geeft Design Tool de totale en additionele koudemiddelvulling aan.

Waar kan ik de storingscodes terugvinden?

De storingscodes zijn op de hoofdpagina van deze website terug te vinden onder de knop Product support.

Vul daar de 4 cijferige storingscode in en druk op zoeken.

Mr. Slim

Hoe stel ik de dipschakelaars in op de PAC-IF013B-E?

Meer informatie voor het instellen van de dipschakelaars vind je in de Productkaart. Overigens zijn deze productkaarten voor veel units beschikbaar. Ze zijn te vinden onder de desbetreffende productbeschrijvingen op deze website.

 

Wat zijn de maximale leidinglengten voor Mr.Slim?

De maximale leidinglengten voor de Mr.Slim-lijn zijn te vinden onder 'Kenmerken' in de productbeschrijvingen van de [Mr.Slim buiten-units].

Waar dienen de sensoren van de PAC-IF013B-E geplaatst te worden?

Een beschrijving van de sensoren en de plaatsing vind je op de productkaart PAC-IF013B-E.

Wanneer heb ik de optionele PAC-SH29TC-E connector nodig en hoeveel?

Bij het toepassen van een PAR wandbediening op een Mr.Slim PKA-M wandmodel is een optionele PAC-SH29TC-E benodigd.

- Eén Single-splitsysteem: 1x per systeem

- 2 of meerdere Single-splitsystemen: elke wandunit (bijv. back-up en rotatie)

- Een Master-Slave systeem: 1x per systeem

 

 

Mijn binnenunit piept 4 maal tijdens het instellen via een draadloze afstandbediening.

Als de binnenunit tijdens het gebruik van de draadloze afstandsbediening 4 pieptonen produceert, schakelt u de automatische bedieningsstand om naar AUTO (enkele instelling) of AUTO (dubbele instelling). Raadpleeg de bijgeleverde A5-pagina met de relevante mededeling of de installatiehandleiding bij de draadloze afstandsbediening voor meer informatie.

RAC

Wat zijn de maximale leidinglengten voor RAC?

De maximale leidinglengten voor de Room Airconditioners zijn te vinden onder 'Kenmerken' in de productbeschrijvingen van de [RAC buiten-units].

De afzekerwaarde voor een MXZ multisplit buitenunit staat op de website anders vermeld dan in het databook. Wat is nu de juiste?

Bij een aantal van deze units is het toegestaan om een lagere afzekerwaarde aan te houden dan in het databook staat vermeld. De toegestane afzekerwaarden zijn gebaseerd op de maximale stroomsterkte van de buiten-unit. Meer informatie en de betreffende units vind je in deze pdf.

Wat betekent 'RED'?

RED staat voor Radio equipement Directive en heeft betrekking op het onderstaande gebied;

 

„Radioapparatuur”: elektrisch of elektronisch product dat doelbewust radiogolven uitzendt en/of ontvangt ten behoeve van radiocommunicatie en/of radiodeterminatie, of elektrisch of elektronisch product dat moet worden aangevuld met een accessoire, zoals een antenne, om doelbewust radiogolven te kunnen uitzenden en/of ontvangen ten behoeve van radiocommunicatie en/of radiodeterminatie. 

 

De RED heeft betrekking op onze systemen die radio of andere soorten golven uitzenden zoals bijvoorbeeld een Wifi- module of een draadloze kamerthermostaat. 

In 1999 is er een richtlijn (1999/5/EG) van kracht geworden welke in 2014 vervangen is door een opvolgende richtlijn 2014/53/EU. 

 

De richtlijn heeft betrekking op onze navolgende producten;

• Wifi-module (beide soorten) 

• Draadloze kamerthermostaat (Ecodan)

• MSZ-LN

• MSZ-AP

• MSZ-EF

 

Onze huidige draadloze kamerthermostaat, Wand-units met een Wifi-module en de beide soorten losse Wifi-modules die we momenteel voeren zijn voorzien van een Declaration of Conformity waar de huidige norm, zijnde 2014/53/EU, op vermeld staat.

RAC voor consumenten

QAHV

Komt de QAHV CO2 warmtepomp in aanmerking voor subsidie?

Voor veel duurzame oplossingen en dus ook voor de QAHV CO2 warmtepomp zijn subsidies beschikbaar. Kijk voor de meest actuele regelingen op de [speciale pagina over subsidies] of neem contact met ons op

Lossnay WTW-units

Hebben de Lossnay WTW-units VL-250, VL-350 en VL-500 een kwaliteitsverklaring?

Ja, de Lossnay WTW-units VL-250, VL-350 en VL-500 beschikken over een kwaliteitsverklaring.

Kwaliteitsverklaring VL-250

Kwaliteitsverklaring VL-350

Kwaliteitsverklaring VL-500

Hebben de Lossnay WTW-units VL-250, VL-350 en VL-500 een Booster/Purge functie?

Ja, de units beschikken over een Booster/Purge functie.

Boostschakelaar-bedraad

Boosterschakelaar + ontvanger draadloos

Kan er een 3-standenschakelaar aangesloten worden op de WTW-unit?

Er kan een 3-standenschakelaar aangesloten worden. De 3-standenschakelaar die daarvoor geschikt is stuurt een 0-10V signaal naar de WTW-unit.

3-standenschakelaar

Kan er een vochtsensor worden aangesloten op de WTW-unit?

Ja, de WTW-unit heeft de mogelijkheid om 2 sensoren aan te sluiten. Dit kunnen twee vochtsensoren zijn of twee CO2 sensoren of een combinatie van ieder van de twee. 1 sensor aansluiten kan natuurlijk ook.

Vochtsensor

Kan er een CO2 sensor worden aangesloten op de WTW-unit

Ja, op de WTW-unit kunnen maximaal 2 sensoren worden aangesloten (0-10V), dit kunnen CO2 sensoren en/of vochtsensoren zijn. Een combinatie van ieder van deze kan ook.

CO2 sensor VL

CO2 sensor VL kanaal

CO2 + RTV sensor VL

Wat zijn de aansluitmaten van de WTW-units voor kanaalwerk?

De VL-250 WTW-unit heeft een aansluitmaat van 4x Ø 125mm.

De VL-350 WTW-unit heeft een aansluitmaat van 4x Ø 150mm.

De VL-500 WTW-unit heeft een aansluitmaat van 4x Ø 180mm.

Wat is het materiaal van de warmtewisselaar in de WTW-unit?

De warmtewisselaar is gemaakt van een polyethylene resin, kunststof, hierdoor is deze goed bestand tegen vochtige retour lucht.

Welke filters zitten er standaard in de WTW-unit

De WTW-units worden standaard geleverd met 2x een G4 (Coarse 90%) filter. Verder zijn er ook nog M6 filters beschikbaar met een hogere filtratiewaarde (ePM10 80% en ePM2.5 50%) en een NO2 90% filter.

Hoe wordt de condensafvoer aangesloten op de WTW-unit?

Aan de onderzijde van de WTW-unit zit een aansluiting Ø 22mm. Als hier de dop uit verwijderd wordt, is er een onderdruk aanwezig vanuit de unit. Om bv een zwanenhals niet leeg te zuigen, hebben we een sifon-set samengesteld met een droogsifon.

Condensafvoer set

Is de WTW-unit standaard voorzien van Wi-Fi?

Nee, de WTW-unit is niet standaard voorzien van Wi-Fi, maar het is wel mogelijk om de unit uit te breiden d.m.v. de optionele Wi-Fi interface.

Wi-Fi interface

 

Welk type ventilatie is de Lossnay WTW-unit?

De Lossnay WTW-unit is "Systeem D", hetgeen inhoudt: gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning.

Installatie materialen

Kan een Big Foot frame worden toegepast op een PVC dak?

De voeten van het frame zijn gemaakt van gevulkaniseerd rubber, dat zal gaan reageren met het PVC. Dit kan tot een verkleuring leiden. Wij adviseren het dak te beschermen door middel van optionele beschermingsmatten (ALX-1951). 

Welke koudemiddelleidingen en verlopen voor Ecodan warmtepompen?

Voor een eenvoudige bepaling welke koudemiddelleidingen en verlopen er toegepast kunnen worden bij de Ecodan buitendelen en binnendelen hebben we een handig overzicht gemaakt en dit is te downloaden via onderstaande link:

Productblad Ecodan koudemiddelleidingen

 

Technische ondersteuning

Hebben jullie bestanden voor gebruik in Revit of AutoCad?

Ja, voor BIM- en AutoCad-toepassingen zijn bestanden beschikbaar in onze online BIM Bibliotheek op de Software en Apps pagina. Je vindt daar altijd de recentste .rfa- en .dwg-bestanden.

Hoe kan ik een artikelnummer opzoeken via de website?

Je kunt artikelcodes van onderdelen vinden op deze website. Hiervoor is de ‘Service Ref.’ nodig, deze staat op het typeplaatje van het apparaat.

Kan de QAHV CO2 warmtepomp gebruikt worden voor hoge temperatuur CV-installaties?

De QAHV CO2 warmtepomp is ontwikkeld voor het bereiden van tapwater van een hoge temperatuur. Wanneer het systeem ingezet gaat worden voor primair CV gebruik dan zal het systeem niet zijn maximale energetische prestatie behalen.

Kan ik een service parts list inzien?

Ja, je vind de service parts list bij de documentatie van de betreffende unit of in onze Onderdelen Selector.

Kunnen jullie ook toebehoren leveren?

Ja, om je te ontzorgen, leveren we ook een uitgebreid gamma aan [koeltechnisch installatiemateriaal]. Dat scheelt jou gedoe en extra administratie.

Hoe selecteer ik de juiste units voor een LBK?

Unitselectie is geheel afhankelijk van de benodigde capaciteit om de gewenste inblaastemperatuur te behalen. Wij zijn je graag van dienst met het maken van de selectie.

Wat zijn de verschillen tussen een monoblock en een split lucht-/water-warmtepomp?

Het verschil tussen een monoblock en split uitvoering is de plaats van de platenwarmtewisselaar. Bij een monoblock uitvoering is de platenwarmtewisselaar verwerkt in het buitendeel. Bij een split uitvoering is de platenwarmtewisselaar verwerkt in het binnendeel.

Is het mogelijk om de producten van Mitsubishi Electric via Voice Control aan te sturen?

Ja, dat is mogelijk met Alexa van Amazon. Hiervoor is een Amazon account (UK, Duitsland, Frankrijk, Italië of Spanje), een Echo Dot speaker, de MELCloud app en een MAC-587IF-E wifi-adapter nodig. Google Home wordt ook ondersteund. We houden u op de hoogte zodra er iets mocht veranderen.

Op welke producten kan de WIFI bediening (MAC-587) worden toegepast?

De WIFI bediening (MAC-587) kan worden toegepast op de RAC, Mr.Slim, Ecodan en City Multi lijn van Mitsubishi Electric. De binnen-unit dient voorzien te zijn van connector CN105.

Is er een Service App beschikbaar?

Mitsubishi Electric heeft een service app ontwikkeld. Hierin zijn onder andere storingscodes, koudemiddelberekeningen en service informatie te vinden. De app is beschikbaar voor Android, Apple en Windows.

Hoe koppel ik de WIFI adapter aan mijn netwerk?

Er zijn meerdere mogelijkheden om de adapter te koppelen. Een stapsgewijze instructie voor het koppelen m.b.v. je Smartphone, de PAR-41MAA wandbediening of de PAR-SL101A-E infrarood bediening is hier te downloaden.

Diamond Deals

Wat zijn de Diamond Deals?

Met de Diamond Deals ondersteunen we je als installateur om het aircoseizoen tot een succes te maken. Met scherpe prijzen op geselecteerde actiesets en een spaarprogramma waarmee je bij aanschaf van deze sets ook nog een spaart voor exclusieve geschenken.

Wat zijn Diamonds en hoe spaar ik ze?

Diamonds zijn de exclusieve spaarpunten van Alklima. Je spaart ze automatisch tijdens de Diamond Deals. Bij aanschaf van geselecteerde producten worden ze in jouw persoonlijke account bijgeschreven.

Waar vind ik het overzicht van mijn gespaarde Diamonds?

Een overzicht van jouw gespaarde Diamonds vind je vanaf mei 2020 in jouw persoonlijke account op de website. Log daarvoor in op jouw dashboard.

Nog geen account? Vraag er direct één aan.

Hoe lang zijn gespaarde Diamonds geldig?

Diamonds blijven één jaar geldig. De datum van facturatie geldt als afgiftedatum. Niet-bestede Diamonds vervallen automatisch.

Kan ik Diamonds omzetten, bijvoorbeeld in korting?

Nee, het is niet mogelijk Diamonds om te zetten in geld, korting of over te dragen aan derden.

Gelden er speciale voorwaarden voor retourneren?

Ja, geleverde actiemodellen worden niet retour genomen.

Wat is de palletactie?

De palletactie maakt deel uit van de Diamond Deals. Bij afname van 6 sets uit de RAC HR-serie (een volle pallet), gelden niet alleen scherpe prijzen, je ontvangt ook nog eens 6 Diamonds. De palletactie is mix-and-match, je kunt daarbij een samenstelling van 6 maken uit de volgende sets:

2,5 KW WSH-HR25i Wand Inverter Single Split

3,5 KW WSH-HR35i Wand Inverter Single Split

5,0 KW WSH-HR50i Wand Inverter Single Split

 

 

Wat is de multi-split actie?

De mulit-split actie maakt deel uit van de Diamond Deals. Bij afname van een geselecteerde multi-split set geldt niet alleen een aantrekkelijke actieprijs, ook ontvang je één Diamond per set. De betreffende sets zijn:

4,0 KW WDXH-HA40 VF met 2 binnendelen

5,0 KW WTXH-HA50 VF met 3 binnendelen

Hoe bestel ik geschenken?

Met je gespaarde Diamonds kun je vanaf mei 2020 geschenken bestellen. Dit kan uitsluitend digitaal in jouw persoonlijke account op Alklima.nl. Bestellingen via andere kanalen - waaronder telefoon, e-mail, afspraken met medewerkers - worden als niet ontvangen beschouwd.

Nog geen account? Vraag er nu één aan!

Welke voorwaarden gelden voor Diamond Deals?

Voor de Diamond Deals gelden enkele voorwaarden. Je vindt ze in geschenkenbrochure of leest ze hier nog even op je gemak.

PED

Welke drukken en temperatuur moet ik opgeven?

Voor systemen met R32 koudemiddel kunnen de volgende waarden aangehouden worden:

LD (lage druk): 23,0 bar

HD (hoge druk): 41,5 bar

Ontwerptemperatuur LD/HD: -20/120°C

HVRF

Wat zijn de watertemperaturen in een HVRF-systeem?

De watertemperaturen liggen tussen de 5 en 60°C.

VSK 2024

Wat is de toegangsprijs voor de VSK?

Alklima biedt jou nu de mogelijkheid om gratis te registreren voor de VSK2024. 

Wat betekent VSK?

VSK is de afkorting van Verwarming Sanitair Klimaat. Ondertussen is de VSK beurs uitgegroeid tot een complete beurs voor de installatiebranche. Fabrikanten, groothandels, dienstverleners en tal van organisaties delen hier hun kennis en tonen het nieuwste aanbod van oplossingen, toepassingen, technieken, innovaties en diensten.

Waar vind ik Mitsubishi Electric tijdens de VSK?

Je vindt de stand van Mitsubishi Electric tijdens de VSK 2024 centraal in hal 12 van de Jaarbeurs. Het standnummer is 12.C060

BREEAM

Is een BREEAM certificering verplicht bij wetgeving?

Nee, BREEAM certificering is niet verplicht, het geeft inzicht in de duurzaamheid van een gebouw en kan daarmee bijvoorbeeld de waarde van het gebouw verhogen.

Hoe kan je een BREEAM certificering behalen?

Voor elk project wat in aanmerking wil komen voor een BREEAM classificatie dient een creditlijst opgesteld te worden. Deze lijst is opgesteld binnen de BREEAM classificatie en beslaat een tal van aspecten wat de duurzaamheid van het pand weergeeft evenals zaken als de milieu impact. Per onderdeel/item kan een score worden behaald, zogenaamde credit-punten, welke tezamen de maximale score zullen vormen.  De maximale behaalde score zal corresponderen met een bepaalde erkenning.

Op basis van deze ingevulde creditlijst wordt het ambitieniveau van de eindgebruiker bepaald. Deze wordt vertaald naar de procentuele score die miminaal behaald dient te worden. Een onafhankelijk assessor beheert en bepaald deze score welke door de gebruiker aangetoond dient te worden met een bewijslast per credit.

Waarom is er de BREEAM certificeringsmethode?

Met een duurzaam gebouw bespaar je op de operationele kosten. Bovendien zijn duurzame projecten in trek bij huurders en gebruikers. Dit maakt dat de waarde van een gebouw stijgt. Het BREEAM-keurmerk is in de bouwwereld intussen niet meer weg te denken.

Kunnen VRF systemen toegepast worden bij een BREEAM certificering?

Ja, de VRF systemen behalen door hun duurzaamheid een goede bijdrage aan de BREAAM score. Dit is weergegeven in de handleiding BREEAM-NL, Toepassing Mitsubishi Electric City Multi VRF systemen. Veelal worden VRF systemen alleen beoordeeld door de toepassing van koudemiddelen. In deze credit kunnen minimale punten behaald worden, maar op andere vlakken des te meer.

Wat is het verschil tussen een Pass en Outstanding certificering?

Voor elk project wat in aanmerking wil komen voor een BREEAM classificatie dient een creditlijst opgesteld te worden, indien het pand aan alle credits voldoet wordt een 100% score behaald. Dit is niet reëel, het behaalde percentage bepaald de certificering, zie onderstaand

BREEAM-NL Kwalificatie

Score

Outstanding

≥85%

Excellent

≥70%

Very Good

≥55%

Good

≥45%

Pass

≥30%

 

Wat is het verschil tussen VRF en HVRF in relatie tot de certificering van BREEAM?

Bij een HVRF systeem wordt een koudemiddel met lagere GWP toegepast waardoor er voor POL1 een punt behaald kan worden, dit is met een VRF systeem niet mogelijk.

Hoe voldoe je aan BREEAM?

Om het keurmerk te verkrijgen dient de opdrachtgever aantoonbaar aan specifieke eisen op het gebied van duurzaamheid te voldoen. De klimaatsystemen van Mitsubishi Electric hebben een tal van raakvlakken met betrekking tot het behalen van de doelstellingen zoals geformuleerd door BREAAM.

Wat betekent BREEAM?

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en wordt gebruikt in meer dan 80 landen wereldwijd. BREEAM-NL is sinds 2009 de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Dutch Green Building Council heeft op haar beurt de methode geschikt gemaakt voor toepasbaarheid in Nederland. Hierdoor is de Nederlandse versie van het duurzaamheidskenmerk ontstaan genaamd BREEAM-NL. Met deze methode kunnen projecten worden beoordeeld op integrale duurzaamheid.