• Datum
  • Leestijd 6 minuten

Een all electric binnenklimaat, comfortabel en energiezuinig

De All Electric oplossing voor een gezond binnenklimaat is dankzij Alklima binnen handbereik. Met het Mitsubishi Electric programma is er in elke ruimte binnen een gebouw een gezond en comfortabel binnenklimaat in te regelen. Innovatieve oplossingen die helpen energie te besparen zonder concessies te doen aan het comfort.

Nederland staat voor een grote opgave. Het weer kent steeds meer extremen en de eisen aan het binnenklimaat van woningen en gebouwen worden scherper gesteld. Bovendien moet het allemaal, door de gestegen energieprijzen en het grotere bewustzijn voor het milieu, energiezuinig en duurzaam. Alklima gaat, met haar brede productassortiment van Mitsubishi Electric, de uitdaging voor een comfortabel binnenklimaat met vertrouwen aan. Commercieel directeur Ardon van Holst: “Het technisch adviesbureau of installatiebedrijf krijgt een toenemend aantal aanvragen voor een duurzaam klimaatsysteem op het werk of in de woning. Bij het bereiken van comfort op de werkplek en thuis, zijn duurzaamheid en energiebesparing belangrijker dan ooit. Wij beschikken bij Alklima over een speciaal team consultants voor adviesbureaus, en een team accountmanagers voor installateurs om hen te ontlasten. Onze deskundigen adviseren opdrachtgevers en aannemers om een geschikt systeem op te bouwen voor de beheersing van het binnenklimaat. Met de installateur bespreken we hoe zij het beste kunnen inbouwen.

All-electric wonen en werken

Alklima werkt met premium warmtepompen, airconditioners, VRF-systemen, chillers en ventilatiesystemen als exclusief distributeur van Mitsubishi Electric Living Warmtepompen en Airconditioners. “Koelen, verwarmen, ventileren en ook het voorzien van warm tapwater behoort tot onze expertise. Mitsubishi Electric heeft meer dan 70 jaar ervaring in het ontwikkelen van elektrische oplossingen voor het binnenklimaat in gebouwen. Wij brengen het al bijna 30 jaar op de Nederlandse markt. Zowel het leveren van de producten als het delen van kennis behoort tot onze kerntaken.” “We zijn erbij gebaat dat de installateur op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen en kennis heeft van de werking, installatie en onderhoud van de producten. Met slimme communicatie kunnen onze installaties op afstand worden gemonitord en kan er eventueel preventief onderhoud worden ingepland. Dat helpt ook de installateur in zijn bedrijfsvoering en het scheelt in het aantal mensen dat nodig is voor onderhoudstaken. Dergelijke ontwikkelingen staan niet stil, dus komen onze klanten graag eens per jaar op bezoek.

Alklima richtte zich voornamelijk op de utiliteitsbouw. Het bedrijf richt zich nu ook steeds meer op het segment woningbouw. Het gaat dan om zowel nieuwbouw als bestaande bouw. “We hebben een grote naamsbekendheid in de professionele markt en die gaan we ook in de particuliere markt te vergroten.” Alklima zet TV-ster John Williams in om te laten zien hoe ‘Nederland op weg is naar duurzaam wonen en werken.’ Williams brengt twee wekelijks voorbeelden in beeld van bewoners en ondernemers die de knop hebben omgezet naar All Electric.

“Daarnaast hebben we een campagne in samenwerking met de KNVB om sportaccommodaties te helpen hun energieverbruik te verminderen.” Begin dit jaar lanceerden de KNVB en Mitsubishi Electric de Groene Clubweken waarbij Alklima sportaccommodaties helpt verduurzamen. “Met de inzet van een warmtepomp kunnen verenigingen niet alleen van het gas los. Het biedt ook kansen om de clubkas gezond te krijgen en te houden. Binnen de samenwerking met de KNVB biedt Alklima/ Mitsubishi Electric als duurzaamheidspartner onder meer specifieke expertise, een breed netwerk en middelen om de Nederlandse sportaccommodaties aardgasvrij te maken.

Water Dragend

Van Holst: “Met ons City Multi HVRF R2 systeem kun je gebouwen koelen en verwarmen. De energie die je onttrekt kun je elders in het gebouw benutten. Waar je een ruimte koelt kan een andere ruimte gebruikt worden om te verwarmen. Dat bespaart veel energie.” Een ander voordeel is dat dit systeem gebruik maakt van water in plaats van koudemiddel in de verblijfruimtes van het gebouw. Het City Multi systeem is het eerste 2-pijps warmteterugwinningssysteem met water tussen de HBC-controller (Hybrid Branch Controller) en binnen-units en koudemiddel tussen de HBC-controller en buiten-units. Het systeem is wereldwijd het eerste 2-pijpssysteem dat gelijktijdig koelen en verwarmen combineert met warmteterugwinning, stelt Alklima. Door het water dragend afgiftesysteem ontbreekt de aanwezigheid van koudemiddel in verblijfsruimten. Het leidingwerk dat wel met koudemiddel is gevuld, loopt doorgaans enkel door gangen en schachten naar de HBC-controller. Hierdoor is er een geringe hoeveelheid koudemiddel in een gebouw en dat betekent dat het voldoet aan de EN378-norm zonder extra lekdetectiesystemen.

De HBC-controller is uitgerust met een platenwarmtewisselaar waarin de energie uitwisseling tussen koudemiddel en water plaatsvindt. Alklima rekent voor dat energiebesparingen tot 30 procent mogelijk zijn. Er is een hogere energie-efficiëntie door warmteterugwinning in vergelijking met een conventioneel systeem met een lage hoeveelheid R32 koudemiddel (lage Global Warming Potential GWP-waarde). Het systeem is speciaal ontwikkeld voor gebouweigenaren die hoge eisen stellen op het gebied van efficiëntie, duurzaamheid en comfort. Zo is deze hybride warmtepomptechniek geschikt voor kantoren, hotels, medische centra en andere commerciële gebouwen.

Compact WTW-ventilatiesysteem voor woningen

Alklima constateert dat ‘even een raam openzetten’ bij de goed geïsoleerde woningen onvoldoende is voor een constante schone luchtkwaliteit in huis. “Bovendien verlies je op die manier veel warmte in het stookseizoen. Als oplossing hebben we hiervoor in ons assortiment het warmte terugwin ventilatiesysteem Lossnay. Er zijn drie types die zorgen voor een optimale luchtkwaliteit in woningen afvoer van overtollig vocht, vervuilde lucht en geuren. De Lossnay ventilatie unit bestaat uit een vierkante ‘doos’ van ongeveer zeventig centimeter breed en vijftig centimeter diep en is dus gemakkelijk in een technische ruimte of een berging te plaatsen. Bij het toevoegen van installaties denkt menig woningbezitter aan lelijke behuizing en ongewenst ruimtebeslag. “We lopen nog steeds tegen het feit aan dat er bij het ontwerp onvoldoende wordt nagedacht over de plaatsing van de installatie van de binnen- en buitendelen. Dit is nog te vaak een sluitpost”, constateert Van Holst. “Juist door vroegtijdig mee te mogen denken, kunnen we samen inventieve oplossingen bedenken en mogelijke problemen voor zijn. Voorbeelden op het dak, opstelling in de schuur, inpandig met rooster, en netjes bouwkundig weggewerkt. Daarbij denken we ook aan de geluidseisen richting de erfgrens.”

Comfortabel en energiezuinig

“Het comfort dat de installatie biedt, hoeft niet ten koste te gaan van de uitstraling van de woning.” Van Holst heeft inmiddels talloze voorbeelden van installaties waarbij deze esthetisch zijn geïntegreerd. “De consument hecht er veel aan dat we installaties op een elegante wijze deel uit maken van de woning.” Op de unit worden vier kanalen aangesloten waarvan er twee naar buiten gaan. De twee ventilatormotoren in de wtw-unit zorgen ervoor dat door het ene kanaal verse, gefilterde buitenlucht binnenkomt en door het andere vervuilde lucht naar buiten wordt afgeblazen. Bijkomende voordeel is dat de twee ventilatoren apart instelbaar zijn waardoor de toevoeren afvoerkanalen optimaal zijn af te stellen.

De andere twee ventilatiekanalen gaan de woning in om lucht te verversen in ruimtes zoals de woon en slaapkamers. Of juist om vervuilde lucht af te zuigen uit het toilet en vochtige lucht uit de badkamer en de keuken. Het Lossnay-systeem gaat verder dan bijvoorbeeld mechanische ventilatie met sleuven aan de zijkant van raampartijen. “Door de warmteterugwinning blijft de temperatuur in huis gelijkmatiger en hoef je minder te stoken om je woning op temperatuur te houden. Bovendien zijn er geen koude luchtstromen voelbaar en dat zorgt voor nog meer comfort.

All-electric wonen en werken

Na aanschaf en installatie wordt het wtw-systeem door een installateur ingeregeld voor de verschillende ruimtes in huis. De installateur stelt het systeem zo in dat iedere ruimte de gevraagde luchtcapaciteit krijgt. Toegevoegde sensoren, zoals een CO2-sensor, zorgen daarnaast voor een constante optimale luchtkwaliteit. Het systeem is eventueel ook zelf te regelen via de lichtschakelaar of door middel van een wifi-module via een app.”

Alklima gaat, met haar brede productassortiment van Mitsubishi Electric, de uitdaging voor een comfortabel binnenklimaat met vertrouwen aan.

Ardon van Holst Commercieel directeur