• Locatie Schoonloo
  • Leestijd 4 minuten
  • Branche Hotels
  • Oplevering 2025

Ruim 1 jaar All-Electric: hoe presteert de warmtepomp op camping De Deelderij?

In 2022 maakten Marco en Marloes Bosma met hun camping De Deelderij in het Drentse Schoonloo een grote stap richting duurzaamheid. De traditionele gasgestookte boilers maakten plaats voor een Mitsubishi Electric warmtepomp uit de Ecodan-lijn, waarmee het sanitairgebouw van warm water en vloerverwarming wordt voorzien. In 2023 spraken we Marco over de eerste ervaringen met het systeem. We gingen opnieuw met hem in gesprek: hoe bevalt de warmtepomp op de langere termijn?

Geen omkijken meer naar de installatie

Voorheen moest Marco elke winter de oude boilers verwijderen om bevriezing te voorkomen. Nu is dat verleden tijd. “De all-electric warmtepomp draait perfect en we hebben er eigenlijk geen omkijken naar,” vertelt hij. “Het gebouw blijft op temperatuur en in de winter zetten we de warmtepomp in de slaapstand. Dat betekent dat we volledig ontzorgd zijn, zonder gedoe met antivries of het steeds opnieuw aansluiten van boilers in het voorjaar.” Sinds de installatie heeft Marco via de MELCloud-app van Mitsubishi Electric inzicht in de prestaties van het systeem. “Dat geeft een geruststellend gevoel. Mocht er iets zijn, dan krijg ik meteen een melding.”

Campinggasten enthousiast over warmwatervoorziening

De warmwatervoorziening op De Deelderij wordt goed ontvangen door campinggasten. “Ze zijn enthousiast en willen vaak weten hoe het werkt. Ik vertel er graag over, want het laat zien dat verduurzamen prima mogelijk is, ook voor kleinere campings.” (Camping De Deelderij heeft 22 plekken).

De duurzame inspanningen van De Deelderij blijven niet onopgemerkt. “We zijn nu de tweede duurzaamste camping van Nederland en waren genomineerd voor de Groene Kei, een regionale duurzaamheidsprijs.” vertelt Marco trots. “Duurzaamheid helpt ons niet alleen om energie te besparen, maar draagt ook bij aan onze bekendheid. We merken dat nieuwe gasten ons ontdekken omdat ze over onze aanpak hebben gelezen.”

Ruime besparing op energiekosten

Naast de positieve reacties van gasten levert de combinatie van de warmtepomp en zonnepanelen een aanzienlijke besparing op. “Onze energiekosten zijn met maar liefst 60% gedaald,” zegt Marco.

Om het energieverbruik verder te minimaliseren, heeft De Deelderij bewust gekozen om de elektriciteitsaansluiting voor kampeerplaatsen op 6 ampère te houden, in plaats van te verhogen naar 10 ampère. “Dat zorgt ervoor dat mensen bewuster omgaan met hun stroomverbruik en helpt ons om binnen onze duurzame ambities te blijven.”

Denk in totaaloplossingen

Voor andere campingeigenaren die een warmtepomp overwegen, heeft Marco een belangrijk advies: kijk verder dan alleen het toestel zelf. “Het gaat om het totaalplaatje. Wij hebben bijvoorbeeld waterbesparende douchekoppen en drukknoppen geïnstalleerd. Dat verkort de douchetijd en zorgt ervoor dat het systeem efficiënt blijft werken. Ook moet je goed doorrekenen wat nodig is om piekmomenten op te vangen.” Een professionele Mitsubishi Electric installateur heeft Marco hierbij geholpen en samen gekeken naar de juiste combinatie van technieken om de warmtepomp optimaal te laten presteren.

Toekomstplannen: altijd op zoek naar duurzame verbeteringen

Duurzame oplossingen vinden en toepassen is voor Marco bijna een hobby geworden. Hij vertelt er graag over aan campinggasten en blijft scherp op nieuwe ontwikkelingen. “Ik vind het mooi om te zien welke innovaties er allemaal zijn. De all-electric warmtepomp van Mitsubishi Electric was voor ons een grote stap, maar zeker niet de laatste.”

Nieuwe mogelijkheden om de camping nog verder te verduurzamen worden dan ook actief gevolgd. “Het is nu nog toekomstmuziek, maar wie weet kunnen we op termijn ook met batterijen werken om de opgewekte zonne-energie op te slaan en in te zetten op dagen dat de zon minder fel schijnt of tijdens piekmomenten in de avond.”

Met deze vooruitstrevende blik blijft De Deelderij een koploper in duurzaam toerisme. “We zien dat steeds meer kampeerders bewust kiezen voor een duurzame camping. Die ontwikkeling juich ik alleen maar toe – verduurzamen is niet alleen noodzakelijk, maar ook haalbaar en financieel aantrekkelijk.”

Referenties

SV Duiveland brengt verduurzamingsbal aan het rollen na winst warmtepomp

Leden van Sportvereniging Duiveland (SV Duiveland) in het Zeeuwse Oosterland voetballen op een groen veld, maar sinds kort zijn de derde helft en het douchewater ook groen. De club liet recentelijk een Ecodan-warmtepomp van Mitsubishi Electric plaatsen en zette de verduurzaming meteen door in de vorm van (extra) zonnepanelen en vloerverwarming in het clubgebouw.

Verbouwing en verduurzaming van basisschool CBS De Ark in Daarle

CBS De Ark in Daarle heeft een flinke stap gezet in de route naar een duurzame en energiezuinige toekomst. Tussen september 2023 en maart 2024 is het schoolgebouw met de iconische bootvormen gefaseerd verbouwd, verduurzaamd en heringericht. Waar aannemingsbedrijf J. ter Horst verantwoordelijk was voor de bouwkundige werkzaamheden, verzorgde installatiebedrijf FH Loohuis de installatietechnieken. Hierbij koos de installateur uit Daarle onder meer voor de lucht/water-warmtepompen van Mitsubishi Electric.

Duurzaam trainingscomplex Sparta Rotterdam biedt comfort- en energievoordelen door VRF-systeem

Het volledig vernieuwde trainingscomplex Nieuw Terbregge van Sparta Rotterdam is sinds de zomer van 2024 klaar voor gebruik. De A-selectie en Jong Sparta trainen inmiddels op de velden en in de nieuwe indoor trainingsfaciliteiten. De staf en begeleiding kunnen er vergaderen, videobeelden analyseren en besprekingen voeren. En dat allemaal in een zeer comfortabele en zuinige omgeving, mede door het Mitsubishi Electric VRF-systeem dat SPIE ontwierp en Mur Conditioning installeerde.