• Locatie Rotterdam
  • Leestijd 4 minuten
  • Branche Sport
  • Oplevering 2024

Duurzaam trainingscomplex Sparta Rotterdam biedt comfort- en energievoordelen door VRF-systeem

Het volledig vernieuwde trainingscomplex Nieuw Terbregge van Sparta Rotterdam is sinds de zomer van 2024 klaar voor gebruik. De A-selectie en Jong Sparta trainen inmiddels op de velden en in de nieuwe indoor trainingsfaciliteiten. De staf en begeleiding kunnen er vergaderen, videobeelden analyseren en besprekingen voeren. En dat allemaal in een zeer comfortabele en zuinige omgeving, mede door het Mitsubishi Electric VRF-systeem dat SPIE ontwierp en Mur Conditioning installeerde.

Ruim anderhalf jaar terug begon een omvangrijke verbouwing en uitbreiding van het bestaande sportcomplex waar de A-selectie en jeugd van Sparta al trainden. De faciliteiten ter plekke waren op dat moment ontoereikend. Er was behoefte aan een gebouw met faciliteiten waar spelers en staf op topsportniveau aan prestaties kunnen werken en na hun trainingen kunnen ontspannen. De gebouwen van het sportcomplex hadden duidelijk een upgrade nodig. Een flinke verbouwing volgde, waarbij het oude gebouw plaats maakte voor nieuwe faciliteiten, waaronder een spelershome, een sportzaal, kleedkamers, kantoor- en vergaderruimtes, een kantine en een tribune. Vanaf de zomer 2024 kunnen alle teams van Sparta op het nieuwe complex terecht.

Meer comfort en zuiniger

De opdracht voor de bouw en de installaties ging naar twee bedrijven, Bezemer Bouw en SPIE. Beide bedrijven zijn al jarenlang zeer betrokken bij en sponsor van Sparta Rotterdam. Bart van Verseveld is projectleider bij SPIE en was met zijn collega’s verantwoordelijk voor het installatieconcept. “In het oorspronkelijke ontwerp was voor het verwarmen en koelen een installatie gekozen met twee grote warmtepompen van elk 140 kW. Op de begane grond en op de bovenverdieping zouden we dan een vierpijps afgiftesysteem realiseren met beneden vloerverwarming en -koeling, en boven verwarming en koeling via ventilatieconvectoren. Maar met het oog op comfort en energiebesparing hebben we dit concept herzien en stapten we over op twee kleine warmtepompen voor de vloerverwarming en -koeling beneden én een VRF-systeem voor de bovenverdieping. Dit biedt veel voordelen. Gebruikers ervaren meer comfort en het energiegebruik is naar verwachting aanzienlijk lager”, vertelt Van Verseveld.

Energiestromen uitwisselen

De diverse buitendelen zijn op het dak geplaatst. Dit zijn zowel de twee warmtepompen van elk 22 kW, die het afgiftesysteem op de begane grond voeden, maar ook het Mitsubishi Electric VRF-systeem. Deze warmtepomp van 40 kW zorgt voor het aangename klimaat in de ruimtes op de eerste verdieping. Tot slot staat er een luchtbehandelingskast met ingebouwde warmtepomp voor de ventilatie. “Een belangrijk voordeel van het VRF-systeem is het gelijktijdig kunnen koelen en verwarmen en ook warmte kunnen uitwisselen. Mede daardoor draagt het systeem bij aan het energiebesparende karakter van het gebouw”, aldus Van Verseveld.
Martijn van Leerdam, adviseur bij Alklima, de exclusieve importeur van de klimaatinstallaties van Mitsubishi Electric, geeft een extra toelichting. “In dit gebouw heeft Mur Conditioning twee BC-controllers geplaatst. Deze componenten zijn het hart van de VRF-installatie; daarin vindt de uitwisseling van warmte en koude plaats. In het voorjaar en najaar kan het zijn dat de eindgebruiker aan de ene zijde van het gebouw, waar de zon naar binnen schijnt, wil koelen, maar aan de noordkant juist wil verwarmen. Via de BC-controllers wordt de afgevoerde warmte aan de zuidkant gebruikt om de ruimte aan de noordkant te verwarmen. Zo hoeft het VRF-systeem veel minder hard te werken en verbruikt deze dus minder energie.”

Mix van cassette- en kanaalunits

In de ruimtes op de bovenverdieping installeerde Mur Conditioning in totaal 18 binnenunits, een mix van cassette- en kanaalunits. “De cassette-units hebben we in de plafonds weggewerkt. Sommige plafonds stelden hierbij speciale eisen aan de werkwijze en de units zijn hierin met extra zorg verwerkt”, vertelt Dylan Ravestein, directeur van Mur Conditioning. “De systemen van Mitsubishi Electric kennen voor ons verder weinig geheimen. Wij installeren deze toestellen vrijwel wekelijks. Het leuke hier was vooral de locatie; het is mooi om mee te mogen werken aan zo’n bijzonder sportcomplex.” Hoewel het werk op zichzelf voor de monteurs van Mur Conditioning een dagelijkse bezigheid is, voerden zij de installatie wel met veel zorg uit. Naast de cassette-units in het plafond, plaatsten ze op andere plekken juist weer een kanaalunit. In enkele van die situaties monteerden ze aan de kanaalunit een textiele luchtverdeelslang voor een betere temperatuurverdeling.

Persproef en keuring

“Nadat het voltooien van het installatiewerk, deden we de bijbehorende persproef die voor deze categorie 2-installatie is voorgeschreven”, zegt Ravestein. “Natuurlijk is er ook een keuring uitgevoerd, waarna we de installatie konden afmelden en de opdrachtgever het logboek overhandigden. Zo is aan alle voorschriften voldaan en kan de klant van het comfort gaan genieten.”
“Door diverse externe factoren duurde de verbouwing en nieuwbouw langer dan gepland, maar dat bood ons wel de tijd om nu ook het meest optimale installatieconcept te creëren”, vertelt Van Verseveld. “Met de gekozen City Multi VRF van Mitsubishi Electric en alle bijpassende binnenunits hebben we de perfecte oplossing voor het klimaat op de bovenverdieping. De keuze voor dit systeem is echt gebaseerd op de beste prijs/prestatie-verhouding; een keuze waar de klant veel profijt van zal hebben.”

Via de BC-controllers wordt de afgevoerde warmte aan de zuidkant gebruikt om de ruimte aan de noordkant te verwarmen. Zo hoeft het VRF-systeem veel minder hard te werken en verbruikt deze dus minder energie.”

Martijn van Leerdam Consultant