• Locatie Schoonloo
  • Leestijd 3 minuten
  • Branche Hotels
  • Oplevering 2022

Altijd duurzaam warm water op Drentse camping

Met de tijd meegaan, dat was de wens van Marco Bosma en zijn vrouw Marloes. Samen zijn ze eigenaar van camping De Deelderij in het Drentse Schoonloo. Vanaf de start van dit campingseizoen in april is de camping ‘van het gas af’. Het water in het nieuwe sanitair gebouw wordt verwarmd door middel van een warmtepomp uit de Ecodan-lijn. “We hebben al behoorlijke piekmomenten gehad qua bezoekers, maar het nieuwe systeem voldoet prima”, zegt Bosma tevreden.

De camping met 22 plekken was goed onderhouden, toen ze deze vijf jaar geleden overnamen. Ook het sanitair, dat bestond uit drie sanitair gebouwtjes met elk een eigen geiser, voldeed. Toch had het stel een duurzaamheidswens om minder gas te gaan gebruiken. “Vanwege de gasprijs, maar ook omdat we een duurzaam bedrijf willen zijn en dat ook willen uitstralen”, zegt Bosma. Met subsidie van de provincie lieten ze een energiescan uitvoeren en kregen ze een onafhankelijk advies. Dat advies paste niet, net als andere adviezen die ze opvroegen. Bosma: “Er werd steeds gezegd dat een oplossing wel kon, maar het er niet voor gemaakt was. We moesten dus maar afwachten of de oplossing zou slagen.”

Doorrekenen spitsuren

Via de vader van Bosma werd contact gelegd met Gert Veurink, accountmanager van Alklima/Mitsubishi Electric. Daar kwam wel een totaaloplossing uit die goed past bij de De Deelderij. Samen met Bosma werd doorgerekend wat ze nodig hadden en of dat voldoende was om de spitsuren bij de vier nieuwe douches op te kunnen vangen. Bosma: “Daarin hebben we gerekend dat mensen een aankleedtijd en een uitkleedtijd hebben en over die twee tijdmarges verdeeld bleek dat we genoeg hadden aan een 500 liter-vat. We hadden echt vertrouwen in deze oplossing.”

Woonhuisoplossing

De geselecteerde warmtepomp uit de Ecodan-lijn is een woonhuisoplossing met het grootste vermogen aan tapwater. Deze Ecodan 500 liter boiler is de grootste in de serie warmtepompen en kan ook bij lage temperaturen een goed vermogen leveren. Veurink: “Dat was een belangrijke voorwaarde, omdat de camping al in april opengaat en de buitentemperatuur dan nog vrij laag kan zijn.” In het sanitair gebouw is ook vloerverwarming aangelegd die op dezelfde warmtepomp draait.

De installatie werd verzorgd door Van Dorp Installaties uit Heerenveen. Dat verliep volgens Bosma “hartstikke naar wens” en ging allemaal heel vloeiend. Het was nog even spannend of de warmtepomp nog voor de start van dit campingseizoen geleverd werd. Maar door de inspanningen van Jelmer Batteram, vestigingsmanager van Van Dorp Installaties, en Gert Veurink werd het systeem net op tijd geleverd. Bosma: “De dag voor we opengingen kwam Alklima langs om alles in bedrijf te stellen. Op het moment dat alles ingeregeld was, deed-ie het ook direct!”

Zonnepanelen

De nieuwe warmtepomp levert op een efficiënte manier warm tapwater en verwarming aan het sanitair gebouw. Een deel van de benodigde energie komt van de zonnepanelen. Mede hierdoor is de gekozen toepassing ideaal, omdat het gebruik voornamelijk in het kampeerseizoen is. De voordelen van dit systeem merkt Bosma nu al. “Het systeem voldoet prima. We hebben behoorlijke piekmomenten gehad qua bezoekers. De camping was volledig bezet, soms ook met meer dan de 22 plekken. Maar er was constant warm water en de gasten waren ontzettend tevreden.”

Stille pomp

Daarnaast is het gasverbruik volgens Bosma enorm gedaald, met minstens 150 kuub per maand. “En qua elektriciteit zijn we niet gestegen, want het meeste wekken we nu zelf weer op. Dit systeem verdient zich waarschijnlijk heel snel terug.” In de afgelopen drie maanden is er een keer een storing geweest. “Ik nam contact op met Gert en hij kwam zelf langs om te kijken wat er aan de hand was. En dat was ook direct weer opgelost.” Wat Bosma opvalt is dat de pomp zo stil is. Bosma: “Dat had ik niet verwacht. Je hoort de pomp eigenlijk nergens op de camping en dat vind ik een groot voordeel.” Lachend: “En dat je nu zoveel bespaart, dat vind ik ook wel mooi om te zien.”

Duurzaamheidsprijs provincie Drenthe

De veranderingen op het gebied van duurzaamheid worden ook gewaardeerd in de provincie Drenthe. “We hebben in juni de Groene Duim in ontvangst mogen nemen. Deze waardering wordt uitgereikt aan bedrijven die de provincie ziet als koploper op het gebied van duurzaamheid.”

Voor Veurink was dit het eerste project waarbij het tapwater van een camping voorzien werd van een warmtepomp oplossing, in dit geval met een woonhuisoplossing. “Ik vind het mooi om te zien dat in dit marktsegment, waar je je niet direct bewust van bent, eveneens een rol voor ons als leverancier weggelegd is.” Ook campings hebben namelijk een uitdaging wat betreft verduurzaming.