Regeling per lokaal
Na twintig jaar trouwe dienst voldeed het onderkomen van CBS De Ark aan Het Caphorst niet meer aan de actuele eisen, weet Marijn Reefhuis, Projectmanager bij FH Loohuis. “Het gebouw was matig geïsoleerd en maakte voor haar verwarming gebruik van gasgestookte cv-ketels. De noodzakelijke renovatie van het schoolgebouw was dan ook hét moment voor CBS De Ark om het gebouw te verduurzamen en energieneutraal te maken. Het schoolgebouw is voorzien van dakisolatie, gevelisolatie en vloerisolatie. Ook is het gebouw opnieuw ingedeeld, met nieuwe lokalen en leerpleinen.” FH Loohuis heeft elk lokaal voorzien van een eigen WTW-unit in combinatie met CO2-sensoren, waardoor CO2-gestuurd geventileerd kan worden. “Hierbij is per lokaal gekeken naar de juiste omvang en locatie. Voor de lokalen zonder systeemplafond is bovendien een luchtbehandelingskast op het dak geplaatst, waarmee ook verwarmd kan worden. Als hoofdverwarming zijn alle ruimtes voorzien van vloerverwarming. Een speciale zoneregelaar maakt hierbij een comfortabele en individuele regeling per lokaal mogelijk.”
Warmtepompen in cascade-opstelling
De vloerverwarmingsinstallatie wordt gevoed door twee lucht/water-warmtepompen van Mitsubishi Electric. Een bewuste keuze, volgens Reefhuis, vanwege de bewezen kwaliteit en betrouwbaarheid van deze systemen, in combinatie met de uitstekende service. “Gekozen is voor twee warmtepompen van 23 kW in cascade-opstelling, waardoor een gecombineerd vermogen van 46 kW mogelijk is. “Dankzij de warmtepompen kunnen alle lokalen niet alleen duurzaam verwarmd, maar ook gekoeld worden. Zo wordt een optimaal leer- en verblijfsklimaat in alle lokalen én in alle seizoenen geborgd.”
Energieneutraal gebouw
Op het dak van het gebouw is een groot aantal zonnepanelen geplaatst. Op advies van FH Loohuis is een andere opstelling gekozen dan aanvankelijk in het bestek stond voorgeschreven, aldus Reefhuis. “Hierdoor konden maar liefst 164 panelen geplaatst worden en functioneert CBS De Ark volledig energieneutraal.”
Visitekaartje in de achtertuin
De werkzaamheden zijn in drie fases of bouwdelen uitgevoerd, zodat de lessen op school gewoon door konden gaan.” In maart zijn de laatste werkzaamheden opgeleverd. “Omdat CBS De Ark op slechts 400 meter van onze locatie in Daarle gevestigd is, konden we heel snel en flexibel schakelen. De lijnen waren letterlijk kort en de samenwerking verliep uiterst prettig”, besluit hij. “Inmiddels hebben we er een prachtig visitekaartje in onze achtertuin bij.”
Bekijk de onderwijs referenties
Hogeschool tilt verduurzaming naar een hoger plan
Stel dat je te horen krijgt dat de aanlevertemperatuur van je stadsverwarming een paar graden naar beneden gaat. Dan moet je op zoek naar andere manieren om je ruimtes te verwarmen. Met dat dilemma kreeg een leer- en zorgomgeving van een hogeschool in Midden-Nederland te maken. Zij vertrouwen nu op de warmtepompen en IT-koeling van Mitsubishi Electric die samenwerken met de luchtbehandelingskasten (LBK) van derde partijen.
Koelen, verwarmen én ventileren in één totaaloplossing
Welk schoolbestuur wil dat nou niet: een frisse school? De afgelopen jaren hebben scholen in het basis- en voortgezet onderwijs aan den lijve ondervonden wat het belang van een fris en gezond binnenmilieu is. Wanneer dat dan ook nog eens gecombineerd kan worden met een lager energieverbruik dan snijdt het mes aan meerdere kanten. Al meer dan tien jaar biedt Alklima hiervoor het Frisse Scholen concept. Het concept wordt toegepast voor Lyceum Het Noordik in Almelo. We spraken met alle betrokken partijen.
Frisse scholen: koelen, verwarmen en ventileren, alles in één systeem
Elke school wil ongetwijfeld een duurzaam gebouw hebben waar gedurende de dag voldoende frisse lucht binnenkomt en daarmee voldoen aan het Frisse Scholenconcept. Maar het financiële plaatje houdt de scholen soms tegen om daadwerkelijk tot actie over te gaan. Toch kan een dergelijke installatie ook veel winst opleveren. Voor de gezondheid van de leerlingen en medewerkers, hun prestaties en op lange termijn ook een kostenbesparing.