Systeemontwerp, veiligheden en waterzijdige aansluitingen

HVRF ontwerpen

Download de HVRF ontwerphandleiding

Mede door de herziene F-gassen verordening groeit de belangstelling voor HVRF systemen snel. De CO2 equivalent van een HVRF systeem kan tot 85% lager zijn dan een regulier VRF systeem. Dit komt doordat het koudemiddel in de installatie beperkt is en het toegepaste koudemiddel R32 is. R32 heeft een lagere GWP waarde dan R410a, het koudemiddel wat in een regulier VRF systeem wordt toegepast. Dit koudemiddel is een A2L koudemiddel waardoor er wel extra aandacht gegeven moet worden aan veiligheidsmaatregelen en praktische limiet. Doordat het koudemiddel beperkt is tussen de buitenunit en HBC Controller zijn ook de veiligheidsmaatregelen beperkt tot dit technische traject.

Vanaf de HBC Controller worden de binnenunits gevoed met water, waardoor er geen maatregelen genomen hoeven te worden in de verblijfsgebieden. De HBC Controller zorgt ervoor dat er gelijktijdig verwarmd en gekoeld kan worden in de verschillende ruimtes waarbij energie uitgewisseld wordt. Energie welke onttrokken wordt uit een ruimte die gekoeld wordt, kan gebruikt worden om een andere ruimte te verwarmen.

Start met ontwerpen

Alle dimensionering van het HVRF systeem is weergegeven in de HVRF R2 ontwerphandleiding. Dit uitgebreide document voorziet onder andere in de specificaties, leidingdiameters, veiligheidsvoorzieningen, koudemiddelvulling en extrabenodigde appendages voor een HVRF installatie van Mitsubishi Electric.

HVRF R2 Ontwerphandleiding

Wat is het verschil tussen R32 en R410a?

R32 en R410a zijn de twee meest toegepaste koudemiddelen in warmtepompen. R410a heeft een hogere GWP waarde dan R32. Daartegenover staat dat R410 een A1 koudemiddel is wat inhoud dat het niet brandbaar is en de praktische limiet is een factor 8 hoger dan R32. Dit verhoogt de toepasbaarheid en verlaagt de veiligheidsmaatregelen

Alle informatie over F-gassen

Wat is een GWP waarde?

GWP staat voor Global Warming Potential, dat beschrijft het opwarmingspotentieel van het koudemiddel als het vrij in de atmosfeer komt over een maatgevende periode van 100 jaar. De GWP wordt uitgedrukt in een getal waarbij een laag getal een lage bijdrage aan de opwarming vertegenwoordigd en een hoog getal het tegenovergestelde. De GWP waarde van R410a is 2088, de GWP waarde van R32 is 675.

Blog nieuwe F-gassenverordering
F-gassencilinders in opslag R32 en R410A

Wat is de praktische limiet?

Elk gas in een vertrek zal de zuurstof verdrijven, dit geldt ook voor koudemiddelen. De mate waarin de zuurstof wordt verdreven is per gas verschillend. De praktische limiet geeft aan hoeveel kg koudemiddel er per m3 vertrekinhoud aanwezig mag zijn. Bij R410a is dit 0,44 kg/m3, bij R32 is dit 0,061 kg/m3.

Onder welke PED categorie valt de HVRF installatie

De HVRF installaties vallen onder PED categorie III.

Meer informatie over PED
Hybride VRF buitenunits Mitsubishi Electric

Wat is een HBC Controller?

De HBC Controller is het hart van het VRF systeem. Middels koudemiddelleidingen is de HBC Controller aangesloten op de buitenunit. Elke binnenunit wordt middels waterleidingen op de HBC Controller aangesloten. De HBC Controller zorgt ervoor dat elke binnenunit onafhankelijk van een ander kan koelen of verwarmen. Tevens zorgt de HBC Controller dat er energie-uitwisseling plaatsvindt tussen de binnenunits. Energie welke onttrokken wordt uit een ruimte die gekoeld wordt, kan de HBC Controller direct toepassen om een andere ruimte te verwarmen.

Lees meer over HVRF-technologie
HVRF Hybride Branch Controller

Downloads

Ontwerphandleiding_HVRF_R2_april2024_Alklima_MitsubishiElectric.pdf
Bestand downloaden 1,13 MB
Ontwerphandleiding_HVRF_R2_april2024_Alklima_MitsubishiElectric.pdf