Alle informatie over F-gassen
Koudemiddelen worden toegepast in allerlei koel- en warmtepompinstallaties. Deze koudemiddelen zorgen voor het hoge rendement van de installatie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen synthetische koudemiddelen (F-gassen) en natuurlijke koudemiddelen. F-gassen zijn specifiek voor de warmtepompen ontwikkelde koudemiddelen.
Natuurlijke koudemiddelen zijn stoffen die ook in de natuur voorkomen zoals Propaan en CO2. Het voordeel van F-gassen zijn de gunstig eigenschappen wat betreft veiligheid en gezondheid. Een nadeel is dat, ondanks het hoge lekdichtheidspercentage van deze installaties, F-gassen een bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde indien ze in de atmosfeer terecht komen. Mitsubishi Electric is continue bezig met productontwikkeling op zoek naar de balans tussen de voordelen en de effecten van F-gassen.
Over de F-gassenverordening
Europa heeft de wetgeving omtrent synthetische koudemiddelen (F-gassen) herzien, deze nieuwe F-gassen verordening is ingegaan op 11 maart 2024. De CO2 equivalent van F-gassen wordt middels een stappenplan gereduceerd van 100% in 2015 naar 0% in 2050. Mitsubishi Electric airconditioning en warmtepompen worden zo ontworpen dat er steeds minder koudemiddel nodig is en de overstap naar minder schadelijke varianten koudemiddel makkelijk is.
Global Warming Potential
Het CO2 equivalent van de koudemiddelen wordt bepaald door de massa (kg) te vermenigvuldigen met de GWP waarde van het koudemiddel. De afkorting GWP staat voor Global Warming Potential en dat beschrijft het opwarmingspotentieel van het koudemiddel als het vrij in de atmosfeer komt over een maatgevende periode van 100 jaar.
Geen verbod koudemiddelen R32 en R410a
Belangrijk om aan te geven is dat de koudemiddelen R32 en R410a niet verboden worden in de F-gassen verordening. In de media wordt dat wel vaak onterecht verondersteld. De F-gassen verordening voorziet in een stappenplan waarbij per productgroep data gesteld worden waarbij restricties worden gesteld aan het toegepaste koudemiddel bij nieuw te plaatsen installaties.
Onderstaand worden de verboden weergegeven per productgroep. Onderstaande data hebben betrekking op de installatiedatum van nieuwe producten in de Europese Unie. R32 en R410a worden als koudemiddel niet verboden. Alle data gelden vanaf 1 januari van genoemd jaar.
Monoblock warmtepompen en monoblock airconditioners
- 2027: ≤ 50 kW: max GWP 150
- 2030: > 50 kW: max GWP 150
- 2032: ≤ 12 kW: Geen F gassen
Split airco en warmtepomp <12 kW
- 2025: Single split < 3 kg: max GWP 750
- 2027: Split lucht/water ≤ 12 kW: max GWP 150
- 2029: Split lucht/lucht ≤ 12 kW: max GWP 150
- 2035: Alle splits ≤ 12 kW: Geen F gassen
Split airco, split warmtepomp en VRF systemen >12 kW
- 2029: Alle splits > 12 kW: max GWP 750
- 2033 Alle splits > 12 kW: max GWP 150
Chillers
- 2027: Chillers ≤ 12 kW: max GWP 150
- 2032: Chillers ≤ 12 kW: F-gassen verboden
- 2027: Chillers > 12 kW: max GWP 750
Import- en productiequotum
De F-gassen verordening voorziet in een import- en productiequotum. Dit quotum wordt bepaald aan de hand van CO2 equivalent koudemiddel. Gefaseerd wordt de totale CO2 equivalent van nieuw geïmporteerde en geproduceerde koudemiddel verlaagd. Waarbij het uiteindelijke doel is dat in 2050 alle installaties met natuurlijke koudemiddelen zijn uitgevoerd. Hiernaast is het percentage CO2 equivalent weergegeven, waarbij 2015 gezien wordt als 100%.
Onderhoud en Service
Voor Service en Onderhoud zijn geen einddata genoemd voor koudemiddelen met een GWP < 2500, dat wil zeggen dat er geen verbod is voor service en onderhoud met R32 en R410a systemen.
BRL certificering
De certificering voor het werken met F-gassen blijft in de nieuwe F-gassenverordening verplicht. Wat nu verandert is dat men volgens de nieuwe verordening ook gecertificeerd moet zijn voor het werken met HFO’s en natuurlijke koudemiddelen (oa Propaan en CO2), onafhankelijk van de hoeveelheid koudemiddel.
Hercertificering
Anders dan in de huidige verordening, komt er met de nieuwe verordening een verplichting dat personen elke zeven jaar gehercertificeerd moet worden.
Wat doet koudemiddel in airco of warmtepomp?
In tegenstelling tot bijvoorbeeld water bevriest koudemiddel niet bij nul graden Celsius. En het gaat ook niet koken bij honderd graden Celsius. Koudemiddel wordt al warm bij temperaturen die wij koud noemen. En dat komt mooi uit, zeker in combinatie met intelligente techniek in Mitsubishi Electric airconditioning of warmtepompen. Want als je warmte nodig hebt, dan zorgt deze techniek dat de warmte van het koudemiddel wordt afgegeven voor je verwarming en warm water. Stel je daarentegen de koelstand in, dan zorgt het systeem dat het koudemiddel juist zo koud wordt dat die warmte uit de lucht trekt en wegvoert, met als resultaat dat de lucht zélf koeler wordt.
F-gassen certificeerde dealer vinden?
Via onze Dealer Locator vind je een specialist bij jou in de buurt.
Dealer Locator