Bomen in bos

Wat zijn F-gassen?

De speciale vloeistof in een airco of warmtepomp heet een koudemiddel. Er zijn twee soorten koudemiddelen: natuurlijke en synthetische koudemiddelen, beide zijn f-gassen. 

Synthetische koudemiddelen zijn schadelijk voor het milieu. Ze dragen bij aan het broeikaseffect. Deze koudemiddelen worden steeds milieuvriendelijker. Absoluut verboden zijn chloorhoudende koudemiddelen. Deze CFK’s en HCFK’s hebben namen als R12 en R22. De koudemiddelen die diverse merken warmtepompen op dit moment gebruiken zijn zogenaamde HFK’s of f-gassen zoals R410a, R407c en R32. Omdat deze niet goed zijn als ze vrijkomen in het milieu, is in Europa afgesproken dat ze langzaam worden afgebouwd. De nieuwste generatie koudemiddelen zijn minder schadelijke varianten van HFK’s en f-gassen, zoals R32 of natuurlijke koudemiddelen zoals CO2.

Om directe emissie te voorkomen, dient een installateur goed opgeleid te zijn en te beschikken over de juiste certificering voor f-gassen, zoals de BRL100 en BRL 200. 

PED Mitsubishi Electric

F-gassenverordening

In 2015 is de nieuwe Europese f-gassenverordening in gegaan, met als doel schadelijke f-gassen zoveel mogelijk terug te dringen. Hierbij ligt de focus om tussen 2015 en 2030 schadelijke HFK's met 79% te reduceren. Mitsubishi Electric ontwerpt haar airconditioning en warmtepompen zo, dat er minder koudemiddel nodig is en over te stappen naar minder schadelijke varianten als R-32.

Wat doet koudemiddel in airco of warmtepomp?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld water bevriest koudemiddel niet bij nul graden Celsius. En het gaat ook niet koken bij honderd graden Celsius. Koudemiddel wordt al warm bij temperaturen die wij koud noemen. En dat komt mooi uit, zeker in combinatie met intelligente techniek in Mitsubishi Electric airconditioning of warmtepompen. Want als je warmte nodig hebt, dan zorgt deze techniek dat de warmte van het koudemiddel wordt afgegeven voor je verwarming en warm water. Stel je daarentegen de koelstand in, dan zorgt het systeem dat het koudemiddel juist zo koud wordt dat die warmte uit de lucht trekt en wegvoert, met als resultaat dat de lucht zélf koeler wordt.

Met Alklima College geven wij officiële f-gassencertificering cursussen aan onze dealers. Zo ben je altijd verzekerd van de juiste kennis, en heeft je installatie altijd de juiste certificaten. 

F-gassen certificeerde dealer vinden?

Via onze Dealer Locator vind je een specialist bij jou in de buurt.

Dealer Locator

Downloads

ME_R32_informatiegids.pdf
Bestand downloaden 954,44 kB
ME_R32_informatiegids.pdf