De toekomst is all-electric

  • Datum
  • Leestijd 5 minuten

PROVADA SPECIAL

De warmtepomp is hét duurzame alternatief voor aardgas. Maar zijn alle types wel even toekomstgericht? Wat te kiezen: een klassiek hybride of een systeem dat volledig elektrisch werkt? En wat te denken over een all-electric ready opstelling waarbij de warmtepomp al klaar is om later autonoom de woning én het tapwater te verwarmen? Dat zijn veel vraagtekens. Eigenlijk is de hamvraag, ga je voor een goedkope oplossing op korte termijn om even later nogmaals te moeten investeren of kies je resoluut voor de lange termijn en ben je met één doordachte investering klaar voor de toekomst.

Hybride vertraagt de overstap naar een gasloze wereld

De klassiek hybride warmtepomp heeft zijn voor- en tegenstanders. Maar wij zijn ervan overtuigd dat de hybride warmtepomp de overstap richting duurzame warmte vertraagt, omdat de gebruikers geen afscheid nemen van het gas. Dit is niets meer dan een tussenstap naar een gasloze toekomst terwijl je ondertussen wel al het einddoel had kunnen bereiken. De klassiek hybride warmtepomp is een manier van verduurzamen, maar dan wel eentje met de handrem erop. Willen we voor 2050 de doelstelling halen om tegen dan 100% CO2-neutraal te zijn, dan werken hybride oplossingen dit tegen.

Onderzoek altijd de all-electric optie

Als de focus teveel op de hybride warmtepomp ligt, gaan we te snel voorbij aan het feit dat veel bestaande woningen vandaag ook meteen kunnen worden voorzien van een gasloze installatie. Om de installatie echt toekomstbestendig te maken is het dus verstandig om te onderzoeken of een woning onmiddellijk of op korte termijn kan worden voorzien van een all-electric installatie. Bij een goed geïsoleerde woning, ongeacht het bouwjaar, is dat vaak wel het geval. Veel woningeigenaren kijken vooral naar het heden en minder naar de toekomst op lange termijn en gaan daarom voor de combinatie warmtepomp/cv-ketel en dan komt de all-electric installatie pas later in beeld. Maar wat gebeurt er als de cv-ketel over enkele jaren aan vervanging toe is, terwijl de hybride warmtepomp nog nieuw is?

Weinig verschil in vermogen

De aanschaf- en installatiekosten van een hybride warmtepomp kunnen oplopen. De factuur bedraagt tussen de € 7.000 en € 15.000 afhankelijk van het vermogen en de complexiteit van de installatie. Een goed ontworpen hybride warmtepompsysteem draait 95% van de tijd. Dat betekent dat het verschil in energieverbruik in de winter tussen de hybride warmtepomp en de all-electric warmtepomp per kW vermogen eigenlijk gering is. Voor beide moet je de woning voorbereiden op een laag temperatuurafgiftesysteem. Is de woning hiervoor geschikt, dan is een hybride warmtepomp eigenlijk zonde van het geld omdat je voorbij gaat aan een meer duurzame oplossing.

Kennissessie VSK

Bij twijfel all-electric ready

Soms is een woning nog niet optimaal geschikt voor een all-electric-installatie. Of misschien is de cv-ketel nog te recent en overweegt de eigenaar om de gasketel pas af te voeren na enkele isolatiemaatregelen in de toekomst. Soms willen woningeigenaren eerst ervaren of de bestaande radiatoren hun woning wel afdoende kunnen verwarmen met een lagere aanvoertemperatuur. In die situaties raden we een systeem aan met warmtepomp die all-electric ready is. Op die manier kan later op relatief eenvoudige manier worden overgeschakeld op een all-electric-installatie. De enige zinvolle tussenstap naar een gasloze toekomst is de all-electric ready warmtepomp. Die levert al een flinke reductie op het gasverbruik op en dit is pure winst voor de consument én het klimaat. Zo’n all-electric ready systeem kan in eerste instantie worden ingezet naast je huidige cv-ketel en later kan deze eenvoudig worden uitgebreid naar all-electric. In tegenstelling tot een klassiek hybride warmtepomp kan in dat geval zowel de binnenunit als de buitenunit behouden blijven.

Ontdek All-Electric Ready

Ook voor de productie van warm tapwater

Een all-electric ready opstelling hoeft in principe niet meer te kosten, want een warmtepomp is ontworpen om het hele jaar door te werken bij buitentemperaturen tussen -20 °C tot +40°C zonder bijstand van de cv-ketel. De all-electric ready warmtepomp kan net als de all-electric warmtepomp onafhankelijk van de cv-ketel functioneren. Een aandachtspunt bij het ontwerp van de installatie is dat de warmtepomp eenvoudig op de warmwaterboiler kan worden aangesloten. Hiermee voorkom je dat je voor blok wordt gezet omdat de cv-ketel noodzakelijk blijft voor warm tapwater terwijl je eigenlijk wilt overstappen op een gasloze installatie. Op die manier kan de overstap naar gasloos vlekkeloos en relatief voordelig verlopen. Bij veel hybride opstellingen is de warmwaterproductie immers afhankelijk van de gasketel. Woningeigenaren zijn gebaat bij een toekomstbestendige optie en daarom is de all-electric ready warmtepomp de ondergrens voor een renovatie.

Lees over een all-electric ready woning

All-electric meer toepasbaar dan gedacht

We stellen trouwens regelmatig vast dat een all-electric systeem in veel meer situaties toepasbaar is dan gedacht. Vaak merken we dat  in een hybride opstelling de warmtepomp — als die een behoorlijk vermogen heeft — de cv-verwarming vrijwel volledig voor zijn rekening kan nemen. En dat lukt goed zelfs bij na-geïsoleerde woningen die vanaf 1970 zijn gebouwd. De warmtepomp is trouwens voorzien van een additioneel elektrisch element dat ook de koudste winterdagen kan overbruggen. Dat betekent dat ingrepen op vlak van extra isolatie heel snel tot resultaat leiden. Bovendien zijn er nog andere mogelijkheden om direct voor all-electric te gaan. Denk aan hoog temperatuur warmtepompen die gebruikmaken van propaan als koudemiddel. Dankzij de hoog temperatuur warmtepompen die ondertussen in Nederland worden aangeboden is het mogelijk om een huis van het gas af te halen zonder het afgifteinstallatie compleet te moeten renoveren.

Lees een all-electric ready verhaal

In afwachting van verbeterstappen all-electric ready

Eigenlijk moet all-electric de norm worden en wanneer de situatie om een hybride oplossing vraagt, zet je dus het best in op een all-electric ready warmtepomp. Als er dus nog verbeterstappen op het vlak van isolatie in het vooruitzicht liggen, kun je daarop anticiperen door in de hybride opstelling een warmtepomp te kiezen die aansluit bij de warmtebehoefte van de woning na de uitvoering van de plannen. Hierdoor zal de all-electric ready warmtepomp samenwerken met de cv-ketel tot alle plannen zijn gerealiseerd. Daarna kan hij autonoom zijn werk doen. Ook eigenaren van een huurwoning kiezen beter meteen voor een oplossing die hen op lange termijn stabiliteit verzekert.

Beter energielabel en waardestijging

Overstappen naar all-electric is niet alleen gunstig voor het milieu. Er zijn ook financiële voordelen aan verbonden. Hierdoor vervalt de gasaansluiting en meteen ook het vastrecht dat hieraan verbonden is. Bovendien verbetert de overstap het energielabel van de woning en dat resulteert in een aantrekkelijke waardestijging.

Lees meer over: