• Locatie Hendrik-Ido-Ambacht
  • Leestijd 4 minuten
  • Branche Woningbouw
  • Oplevering 2022

Met All-Electric Ready klaar voor de toekomst

Wat Jan-Paul Monster van installatiebedrijf Coldtec zijn klanten adviseert, doet hij zelf thuis ook. Daarom installeerde hij een All-Electric Ready Ecodan-warmtepomp van Alklima/ Mitsubishi Electric. Zijn keuze voor het All-Electric Ready concept werd ingegeven door het voornemen om in de toekomst helemaal van het gas af te gaan. Met andere hybride systemen is deze vervolgstap niet mogelijk, maar met All-Electric Ready van Alklima kan het wel.

“Ik heb een jarenzestigwoning die helemaal verbouwd is en waarvan de isolatiewaarden omhoog gehaald zijn.” In deze woning plaatste Jan-Paul Monster van installatiebedrijf Coldtec zelf een All-Electric Ready Ecodan-warmtepomp van Alklima/ Mitsubishi Electric. Dat is volgens hem een betere keuze dan de hybride warmtepompen van andere fabrikanten. “Er zijn natuurlijk veel andere bekende merken, maar die bieden vaak hybride warmtepompen waarmee een vervolg stap niet mogelijk is. Dan moet je als je helemaal van het gas af wilt weer een nieuwe installatie kopen en installeren.”

Warmtapwater

Monster maakte een bewuste keuze om zijn huis in meerdere stappen te verduurzamen. “Het in stappen verduurzamen van mijn woning stelt mij in staat om goed te kijken naar de gerealiseerde besparing, voordat we helemaal van het gas af gaan. Daarnaast wilden we eerst kijken hoe we het warm tapwaterprobleem gingen oplossen. Als je naar All-Electric wilt, heb je ook een boiler nodig voor het warm tapwater. Nu wordt het warm water nog door de cv-ketel gemaakt.”

Winters in Nederland

De installatie heeft Monster eind 2021 geplaatst en vanaf 1 januari heeft hij ook data beschikbaar over het verbruik. “Het lijkt erop dat we een flinke besparing realiseren van zo’n 66% op het totale verbruik. Daarbij heb ik ook het verbruik van elektriciteit van de warmtepomp meegerekend. Dit komt doordat bij temperaturen boven de 3 graden Celsius de warmtepomp draait. En onder deze temperatuur komt het in de Nederlandse winters niet vaak meer.” Monster beaamt dat er een goede winter nodig is om te zien hoe het verbruik echt uitpakt. “Maar het grootste deel van de verwarming van mijn huis gebeurt met de warmtepomp.”

Constante temperatuur

Over de toekomst heeft hij ook al nagedacht. “De volgende stap is om de ketel er helemaal uit te halen. Voor wat betreft de afgifte kan dat al omdat we beneden overal vloerverwarming hebben. Dan moeten we alleen nog het tapwaterdeel opvangen, ik verwacht daarvoor een boilervat van ongeveer 200 liter nodig te hebben.” De nieuwe installatie vergt een ander gedrag van bewoners, benadrukt hij. “Het is niet nodig om de hele tijd aan de thermostaat te zitten, een constante temperatuur werkt het best met een warmtepompsysteem.”

Compactere warmtepomp

Bij de eerdere verbouwing van zijn woning zijn alle radiatoren al weggehaald, vertelt Monster. “We verwarmen de bovenverdieping als dat nodig is met airconditioning. Daarmee kunnen we in de winter verwarmen en in de zomer koelen. De badkamer heeft wel vloerverwarming en loopt op het warmtepompsysteem van de begane grond.” Door de keuze om boven met uchtverwarming te verwarmen heeft Monster een kleinere warmtepomp nodig. “We hebben nu een 8 kW warmtepomp voor alleen de benedenverdieping en de badkamer. Als we boven gekozen hadden voor LT-radiatoren, was een groter vermogen van de warmtepomp nodig geweest.” De buitenunit van de warmtepomp staat bij Monster in de voortuin. “We hebben het buitendeel onder een condensorkap staan, daar heeft niemand last van.”

Technische ruimte

Bij de keuze voor het systeem, ging hij bewust voor Alklima. “Ik heb dat vooral gedaan vanwege de mogelijkheid om eerst een hybride systeem te installeren en dat later uit te breiden naar All-Electric. Verder heb ik als installateur goede ervaringen met Alklima/ Mitsubishi Electric.” De warmtepompen van Alklima/ Mitsubishi Electric, kunnen volgens Monster met alle cv-ketels samenwerken. Als mensen overwegen om de stap te maken naar een All-Electric Ready warmtepomp, adviseert Monster wel om rekening te houden met het uitbreiden van de installatie. “Als je toch aan het verbouwen bent, is het slim om er rekening mee te houden dat er op termijn misschien nog een boiler bij moet. Het is daarom slim om de technische ruimte wat ruimer te maken. Het is zonde als je dat later nog zou moeten aanpassen.”

Enthousiaste klant

De ervaring van Monster en zijn gezin met de nieuwe warmtepomp is goed. “We merken eigenlijk geen verschil en dat is goed. Het is even wennen dat je de temperatuur niet hoeft aan te passen, maar dat gaat eigenlijk vanzelf.” Hij merkt bij zijn klanten ook dat ze enthousiast zijn over All-Electric Ready. “Mensen die kiezen voor All-Electric Ready zien de besparingen en dat creëert bewustzijn. Dan willen ze vaak al snel de volgende stap maken om volledig van het gas af te gaan."