• Locatie Nieuw-Lekkerland
  • Leestijd 2 minuten
  • Branche Woningbouw
  • Oplevering 2022

Grote woning voorzien van All-Electric Ready warmtepomp

In het Zuid-Hollandse Nieuw-Lekkerland is een woning All-Electric Ready gemaakt met een Mitsubishi Electric / Alklima-warmtepomp. Voor de zekerheid blijft de cv-ketel nog even hangen, maar dat is eigenlijk niet nodig, denkt Gerard Toes, directeur van Hol Installatietechniek. Omdat de woning goed geïsoleerd is en het afgiftesysteem geschikt is gemaakt voor lagetemperatuurverwarming, is de cv-ketel volgens hem overbodig.

We hebben een grote bestaande twee-onder-een-kapwoning All-Electric Ready gemaakt met een Mitsubishi Electric / Alklima-warmtepomp.” Aan het woord is Gerard Toes, directeur van Hol Installatietechniek, een familiebedrijf dat al sinds 1929 opereert in Nieuw-Lekkerland. “De woning waar we aan werkten was op de benedenverdieping uitgerust met vloerverwarming, aangevuld met radiatoren. We hebben in de gehele woning alle radiatoren vervangen door convectoren die geschikt zijn voor een lage temperatuur. Ook de verdeler van de vloerverwarming is nieuw.”

Warmtepomp

Door deze aanpassingen aan het afgiftesysteem en de algehele staat was het mogelijk om het huis in Nieuw-Lekkerland aan te sluiten op een Mitsubishi Electric / Alklima-warmtepomp, de Ecodan PUHZ-SHW112. “Dat is met 12 kW vermogen een flinke warmtepomp, maar het is ook een groot huis. Daar hebben we samen met Alklima naar gekeken.” Volgens Toes kan de warmtepomp standalone het hele huis verwarmen. “Wij durfden het wel aan. Het is een huis uit 1996 met goede isolatie en de bewoner heeft er zelf ook nog alles aan gedaan om het huis zo goed mogelijk te isoleren.” Andere opties om het huis verder te verduurzamen, waren er volgens Toes niet. “Een bodemwarmtepomp is hier geen optie, vanwege de bodemsituatie. Dus kwamen we bij een luchtwaterwarmtepomp uit.

CV-ketel laten hangen

Ondanks dat het huis voldoende geïsoleerd is en de afgifte helemaal aangepast is, wilde de bewoner de cv-ketel graag nog even laten hangen, vertelt Toes. “De cv-ketel hangt er nu nog bij, puur voor piekbelasting. Het is dus in principe een All-Electric Ready hybrideopstelling. Als het echt koud is, kan de ketel nog bijspringen. Wij hebben eigenlijk al berekend dat dat niet nodig is, maar de bewoner wil het nog een jaar aankijken. Als dan is gebleken dat het echt niet nodig is, kunnen we de cv-ketel er alsnog makkelijk uit halen.” Ook voor het warm tapwater hoeft de ketel niet te blijven hangen, legt Toes uit. “Met de warmtepomp maken we het warm tapwater in combinatie met een 200 liter boilervat.

Alklima's keuze

De keuze voor Alklima was volgens Toes eenvoudig. “Zij hebben een breed assortiment warmtepompen. Ze hebben voor elke vraag wel een oplossing. We doen bovendien al lang zaken met ze en we hebben er heel goede ervaringen mee.