Omgekeerde en ongekende techniek

Dit is Hyper Heating

Lees alles over Hyper Heating

Iedere winter betrouwbare warmte dankzij Hyper Heating

Bij airconditioning denken we al snel aan koelen. Voor Mitsubishi Electric’s Hyper Heating technologie geldt echter het omgekeerde. Bij deze moderne airconditioning staat verwarmen centraal en is koeling de ‘bijvangst’. We spreken bij Hyper Heating dan ook niet over een airco die kan verwarmen, maar van een lucht/lucht-warmtepomp die ook kan koelen.

Doordat eindgebruikers steeds vaker de optie bekijken of ze met een lucht/lucht-systeem ook kunnen verwarmen, neemt de interesse in de Hyper Heating-technologie toe. Logisch, want het systeem kent vele voordelen, waaronder z’n verwarmingsvermogen bij zeer lage temperaturen, de compacte afmetingen, het lagere geluidsniveau en de hogere condensatietemperatuur bij lage omgevingstemperaturen.

Kom maar op met die koude winters

In veel situaties voldoet een gewone RAC-unit aan alle wensen van particuliere en kleine zakelijke gebruikers. Waar het verwarmingsvermogen van het RAC-systeem echter bij een buitentemperatuur van +7°C al afneemt en er bij -15°C nog maar iets meer dan de helft overblijft, merk je bij Hyper Heating niks van een vermogensafname tot een buitentemperatuur van -15°C. Zelfs bij -30°C blijft er meer dan voldoende vermogen over om een comfortabele warmte te verspreiden.

Dat komt mede door het speciale compressorontwerp. Deze kleinere compressoren leveren ondanks hun kleinere vermogen voldoende warmte om er iedere winter comfortabel bij te zitten. Een andere positieve bijkomstigheid zit ‘m in de hogere condensatietemperatuur waardoor de buitenunit minder vaak ontdooid hoeft te worden. Daarnaast wordt de compressorlekbak elektrisch verwarmd zodat bevriezing van dat onderdeel geen spelbreker vormt.

Met compact red je het ook

Toegegeven, een toestel met Hyper Heating vraagt om technische aanpassingen en hebben afwijkende binnenunits. Deze combinatie zorgt ervoor dat de aanschaf van Hyper Heating duurder is ten opzichte van een gewone RAC. Maar tegelijk vergeten we vaak dat je in Nederland al snel een oversized RAC-systeem moet aanschaffen wil je deze ook gebruiken om er ook in de koudere winters warmpjes bij te zitten. Onderaan de streep ben je dan uiteindelijk duurder uit, staat er een grotere buitenunit die meer ruimte inneemt en produceert die opstelling meer geluid.

De speciale Hyper Heating RAC-serie combineert krachtige verwarmings- en koelsystemen met het binnendeel van de nieuwe MSZ-LN. Deze wandunit verhoogt de efficiëntie in zowel de verwarmings- als koelmodus en vermindert de al lage geluidsuitstoot met wel 18 dB(A). Dankzij een coating op de warmtewisselaar en diverse filters is er van verontreiniging geen sprake, maar profiteren gebruikers wel van een hogere capaciteit.

Bekijk alle airco's en accessoires

Van het gas af met Hyper Heating

Ondanks al deze voordelen blijft het een uitdaging om met een lucht/lucht-oplossing volledig van het gas af te gaan. Dat heeft ermee te maken dat je dan zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw een oplossing moet zoeken voor je tapwaterbereiding. Lucht/water-warmtepompen hebben een kwaliteitsverklaring voor zowel cv- als tapwater. Dit is cruciaal binnen de BENG-systematiek. Voor lucht/lucht-systemen ontbreekt een protocol voor het uitvoeren van de vergelijkende tests die aan de basis van zo’n kwaliteitsverklaring liggen. Daardoor is het met lucht/lucht veel moeilijker om aan de BENG-eisen te voldoen. Het tapwaterprobleem is natuurlijk met behulp van een tapwaterboiler of e-boiler op te lossen, maar heeft niet de voorkeur vanwege onder andere de investeringskosten, en de mindere energetische en COP-scores. Wil je toch van het gas af, kies dan liever voor een lucht/water-warmtepomp eventueel in combinatie met een RAC- of Hyper Heating-unit, luidt het advies. De warmtepomp zet je dan in voor het verwarmen van de woonkamer en de bereiding van warmtapwater. De overige vertrekken, zoals de werk- en/of slaapkamer, lenen zich voor de plaatsing van een lucht/lucht-warmtepomp die in de zomer koelt en in de winter verwarmt.

Hyper Heating is beschikbaar als single- en multisplit systeem. Beschikbare verwarmingsvermogens van singlesplit-systemen/Diamond-lijn:

  • 3.2kW
  • 4.0kW
  • 6.0kW

Belangrijke eigenschappen van de MSZ-LN Diamand-lijn:

  • Verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren: Ruby Red, Onyx Black, Pearl White en Natural White. Inclusief:
  • Meegeleverde infrarood afstandsbediening in dezelfde kleur als de binnenunit
  • Plasma Quad Plus filter
  • 3D I-see sensor
  • WiFi (MELCloud-app)

Beschikbare verwarmingsvermogens van multisplitsystemen/MXZ-F-serie:

  • 6.4kW, voor maximaal twee binnenunits à MXZ-2F53 VFHZ
  • 9.0kW, voor maximaal vier binnenunits à MXZ-4F83 VFHZ

Afhankelijk van het vermogen kun je met Hyper Heating een SCOP behalen tot 5.2 en een SEER (koeling) tot 10,5.

Gerelateerde artikelen

Sneeuw in Nederlandse straat

Hoe Hyper Heating verwarmen met airco's in de koudste klimaten mogelijk maakt

Verwarmen met airco’s staat, mede door de energietransitie en -crisis volop in de belangstelling. Afhankelijk van de situatie en eisen kan lucht/lucht-verwarming de juiste oplossing zijn. Van oudsher ontwikkelt Mitsubishi Electric airco’s die uitdrukkelijk als hoofdverwarming gebruikt kunnen worden. Technologie als Hyper Heating zorgt voor betrouwbare verwarmingsprestaties. Zelfs bij een buitentemperatuur van -25 °C. Sublieme uitblaaspatronen en -regelingen van binnendelen zorgen bovendien voor de meest comfortabele ervaring.

Lucht/lucht-warmtepompen met Hyper Heating technologie

Vernieuwing zit bij Mitsubishi Electric in het DNA. Zo ook bij de alsmaar innoverende RAC-serie, waarin slimme kenmerken en doorontwikkelingen centraal staan. Deze klimaatunits, die geschikt zijn voor single- of multisplit-oplossingen, zijn ontworpen om energiezuinig te koelen of verwarmen in woningen, kleine kantoren of praktijken. Dankzij de vele systeemvarianten zijn er talloze combinatiemogelijkheden. Hierdoor kunnen vermogensbereiken van 1,5 tot 18 kW worden gerealiseerd. De keuze aan binnenunits varieert van plafond- of kanaalunits tot wand- en vloermodellen. Een opvallende functie is de Hyper-Heating-technologie, waarmee de warmtepomp bij lage buitentemperaturen meer vermogen kan leveren.