Inmiddels is het Mitsubishi Electric City Multi HVRF-systeem toegepast in grote aantallen projecten. Eén van de early adopters is DWT Installatiegroep, dat het systeem eerst toepaste in haar eigen kantoor in Goes. “Wij hebben ons pand aan de Amundsenweg circa vijf jaar geleden aangekocht en getransformeerd naar een duurzaam nieuw kantoor”, vertelt Peter Saarloos, Manager Techniek & Advies bij DWT. “Hierbij is een deel van het pand voorzien van een HVRF-systeem voor verwarming en koeling. En ook het wtw-ventilatiesysteem is aan dit systeem gekoppeld. Destijds was HVRF nog een relatief nieuwe tak van sport, waar wij veel toekomst in zien. Met name met het oog op de koudemiddeldiscussie. De implementatie van het systeem in ons pand bood de unieke kans om het systeem eigen te maken én er ervaring mee op te doen.”
Voorsorteren op de F-gassenverordening
In maart 2024 heeft de Europese Unie besloten dat F-gassen in warmtepompen en airconditioningsystemen versneld gereduceerd moeten worden, met als doel om de opwarming van onze aarde te beperken en om in 2050 geen emissie als gevolg van koudemiddelen meer te hebben. Om dit mogelijk te maken, zijn restricties vastgelegd voor monoblocksystemen, splitsystemen, VRF-systemen en chillers, waarbij geldt dat kleine monoblocksystemen als eerst de overstap naar lagere GWP koudemiddelen moeten maken. “Als installatiegroep sorteren we hier al enkele jaren op voor door systemen met een laag GWP koudemiddel te verkennen”, aldus Saarloos. “Het Mitsubishi Electric City Multi HVRF-systeem is hier een mooi voorbeeld van. Het systeem werkt grotendeels met water, zónder in te leveren op comfort. Het koudemiddel dat overblijft (R32), heeft bovendien een aanzienlijk lagere GWP dan het bekende R410a dat in ‘traditionele’ VRF-systemen wordt gebruikt.” Omdat het koudemiddel zich uitsluitend tussen de buitenunit en hybride BCcontroller (verdeler) bevindt, is het systeem ook veiliger. Vanaf de verdeler lopen alleen waterleidingen naar de binnenunits.

Uitstekend regelbaar
“In navolging van de ontwikkelingen rondom koudemiddelen, sprak ook de flexibiliteit en regelbaarheid van het HVRF-systeem ons aan”, vertelt Saarloos. “Immers kun je watertemperaturen beter regelen dan koudemiddelgassen. Door uitgebreid met het systeem te experimenteren, kunnen we klanten nu uitstekend adviseren en van dienst zijn.” Bij HVRF gelden dezelfde voordelen als een standaard VRF-systeem, vertelt hij. “Zo kunnen gebruikers onafhankelijk per ruimte koelen of verwarmen, waarbij energie-uitwisseling een zeer hoog rendement garandeert.”
Installatie in het zicht
De installatie in Goes bestaat uit één buitendeel en één hybride BC-controller met warmtewisselaar, die de warmte van het koudemiddel omzet naar het water. Voor de warmte- en koude-afgifte in de kantoren zijn tien binnendelen gemonteerd, vertelt Saarloos. “In dit project is gekozen voor kanaalunits. Door middel van luchtroosters wordt de geconditioneerde lucht tochtvrij de ruimtes ingebracht.” In navolging van de klimaatinstallaties, is ook de elektra in het kantoor aangepast. “Bovendien hebben we het complete interieur aangepakt en ingericht volgens de DWT-stijl. Dit houdt bijvoorbeeld in dat veel installaties in het zicht zijn gebleven, inclusief een deel van het HVRF-systeem.”
Vervolgproject
Inmiddels heeft DWT het HVRF-systeem enkele jaren in gebruik en het systeem bevalt uitstekend. “De verwachtingen die we aan de voorkant hadden, zijn meer dan waargemaakt”, aldus Saarloos. “Niet voor niets zullen we het HVRF-systeem ook toepassen in ons nieuwe pand in Alblasserdam, dat binnenkort en conform de DWT-stijl wordt verbouwd.”

‘De verwachtingen die we aan de voorkant hadden, zijn meer dan waargemaakt’
