Alklima’s productspecialist Erik Nagelkerken ziet vooral een goede match tussen de Ecodan Reversible en nieuwbouwwoningen. “In tegenstelling tot enkel vloerverwarming leg je de vloerlussen voor vloerkoeling én -verwarming dichter bij elkaar. Dit geeft het vloeroppervlak een groter koelvermogen. Bij de bouw van een nieuwbouwwoning kun je daar meteen rekening mee houden. Vaak krijg je in bestaande of renovatiebouw te maken met andere afgiftesystemen met een mogelijk te kleine dimensionering of ontbrekende injectieregeling. Dan moet het hele afgiftesysteem op de schop, een vaak prijzige en ingrijpende operatie.”
Iedere etage z’n eigen koelmogelijkheden
Ruimtekoeling is er in vele soorten en maten. De meest voorkomende combinatie bestaat uit vloerverwarming op de begane grond en ventilatorconvectoren in de slaapkamer. “Daarmee kun je theoretisch veel lagere temperaturen bereiken, zo’n 7 graden Celsius, terwijl de vloerverwarming een minimale aanvoer watertemperatuur van ca. 18 graden kan hebben, in verband met de condensvorming.” Wat de gebruiker nodig heeft, aldus Nagelkerken, is een toestel dat twee temperaturen maakt. “Onze Ecodan multi zone comfort kit zorgt voor de optimalisatie van de aanvoertemperatuur in koel- en verwarmingsmodus waarbij in twee verschillende zones (incidenteel) verschillende aanvoertemperaturen gewenst zijn.”
Aandachtspunten
Probleemloos schakelen tussen verwarmen en koelen vraagt volgens Nagelkerken wel enige oplettendheid. “De dauwpunttemperatuur en daarbij behorende condensvorming kan, zoals eerder gezegd, een uitdaging vormen. Die ligt zo rond de 16 á 17 graden Celsius. De lucht komt dan op een punt waarop het nog maar een bepaalde hoeveelheid vocht kan vasthouden. Daardoor condenseert het oppervlak, ofwel: de vloer wordt nat.” Dit probleem is erg makkelijk op te lossen. “In de instellingen van de Ecodan kun je de minimale aanvoer watertemperatuur op bijvoorbeeld 18 graden instellen. Zo voorkom je condens.”
Win-win-win
Het grootste pluspunt van de Ecodan met koeloptie is volgens Nagelkerken dat gebruikers er comfortabel bij zitten. Dat geldt voor zowel het binnenklimaat als de energierekening. Het Ecodan-systeem komt gebruikers aan alle kanten tegemoet. Nagelkerken: “Deze warmtepomp draait ontzettend zuinig en kent dus een korte terugverdientijd. Daarnaast komt deze in aanmerking voor subsidies en stap je in één keer van het aardgas af.” In combinatie met zonnepanelen loopt het voordeel zelfs nog verder op. “Je koelt de woning voornamelijk op de warme en zonnige dagen, de dagen waarop de zonnepanelen het meeste opleveren.”