Van de vraag waarom de club koos voor een heel nieuw pand in plaats van het oude te verduurzamen, schiet Dennis van der Pol in de lach. Hij is niet alleen directeur bij Coneco, het bedrijf dat de gebouwautomatisering inregelde. Zijn voetballershart slaat ook al jaren voor OVV Oostvoorne. Passie en werk kwamen nu samen in de bouwcommissie van de Zuid-Hollandse voetbalclub. Hij weet daardoor in welke staat het complex uit de jaren ’50 verkeerde. “Mensen durfden de zolder niet op, bang om door de vloer te zakken. Zo slecht waren de vloerplaten. In de jaren ’80 van de vorige eeuw breidde het toenmalige bestuur het pand uit met een aanbouw. Om effectief energie te besparen en volledig van het aardgas te gaan, was een rigoureuze aanpak nodig; platgooien en opnieuw beginnen.”
Gezamenlijk uitdagingen tackelen
Andries Schouten, de toenmalige voorzitter en inmiddels erevoorzitter van OVV riep daarvoor de hulp in van architect Bert Toorman, van Toorman Architecten Schiedam. Maar waar te beginnen? “Dat lieten we in eerste instantie helemaal over aan Bert.” Hij contacteerde adviseur Ed Bloem van het Rotterdamse Bloem Installatieadvies. “Wat volgde was een uitgebreide Bouwbesluit-toetsing, EPC-berekening en een daarop gebaseerd installatieontwerp. Klinkt simpel, maar de beschikbare ruimte vormde toch een kleine uitdaging, want waar laat je de installatie? Daar bedachten we samen met Alklima, leverancier van Mitsubishi Electric warmtepompen, een mooie oplossing voor in de technische ruimte”, vertelt Bloem trots.
Lang genieten van deze overwinning zat er voor Bloem niet in, want de volgende puzzel lag al op hem te wachten. “In navolging van de verduurzaming verving de club alle oude (veld)verlichting voor ledlampen. Een mooi streven, ware het niet dat Stedin door een tekort aan monteurs roet in het eten dreigde te gooien. Gelukkig kwam die aansluiting er uiteindelijk wel.”
Na het eerste conceptontwerp kwam de bouwcommissie eens in de twee weken samen om de verdere plannen uit te werken en het ontwerp bij te schaven. Leuk weetje: deze bouwcommissie bestaat uitsluitend uit enthousiaste leden van OVV Oostvoorne mét een relatie tot de installatie- en bouwwereld. Denk daarbij aan een elektrotechnicus, aannemer en gebouwautomatiseerder. Onmisbare kennis wanneer je het verenigingsgebouw wil verduurzamen.
Collectief belang voorop
Wie van de betrokken partijen we ook spreken, ze concluderen allemaal hetzelfde. De gezamenlijke belangen van de club stonden bij iedereen voorop en het contact onderling verliep soepel. Van eerste idee tot de laatste scharnier en van de eerste streep op papier tot het voor het eerst omdraaien van de sleutel in het slot; ‘hun cluppie’ zou er op vooruitgaan. Alklima, de installateur, architect, adviseur en bouwcommissie gaven elkaar een assist wanneer nodig en gingen op die manier voor een hattrick: nieuw clubgebouw, duurzaamheid op en naast het veld en honderden tevreden clubleden.
Warmtapwatervraag bijhouden
Bovenaan de wensenlijst stond een slim en duurzaam douchesysteem. In de in totaal 12 kleedkamers kunnen de voetballers nu zorgeloos genieten van het De Melker douchesysteem met 4 tot 6 douchekoppen per kleedkamer. Zoals overal in het gebouw het binnenklimaat gemonitord kan worden met Priva, geeft dit GBS ook gedetailleerd inzicht in de legionellaspoeling, de energiestromen en aanvoertemperatuur van de douchesystemen. Als onderdeel van het douchesysteem vind je de CO2-warmtepomp en vier oplaadboilers van Mitsubishi Electric. Op een zonnige dag, en wanneer de douches niet in gebruik zijn, vullen deze boilervaten zich met behulp van de zonnepanelen op het dak en de warmtepomp met warm water zodat na een training of wedstrijd de spelers nooit onder een koude douche komen te staan.
Eén van de andere pronkstukken is de Mitsubishi Electric QAHV-N560 YA-HPB Hot Water warmtepomp op basis van CO2 (koudemiddel R744). Een mond vol, maar het zorgt dan ook voor een gebouw vol comfort. Deze warmtepomp verzorgt het warmtapwater voor de douches en presteert volgens Alklima’s accountmanager Martijn van Leerdam optimaal wanneer hij hoge temperaturen kan maken bij een zo laag mogelijke aanvoertemperatuur. “Het hoogste rendement wordt behaald als de warmtepomp van een aanvoertemperatuur van 10 graden Celsius 70 graden afgiftetemperatuur mag maken.” Het warmtapwater wordt opgeslagen in 4 stuks HTWBOIO-1000A oplaadboilers van ieder 1000 liter.
In de technische ruimte vind je verder nog een aparte Zubadan laagtemperatuur lucht/water-warmtepomp voor de ruimteverwarming. Afkomstig uit het Japans betekent Zuba ‘Super’ en Dan ‘verwarmen’. Tot een buitentemperatuur van -15 graden Celsius verliest hij geen verwarmingscapaciteit. Op de uitgebreide installatie voor het geavanceerde Priva-gebouwbeheersysteem zijn vrijwel alle technische onderdelen aangesloten, ook de warmtepomp van Mitsubishi Electric. Dit geeft installateur Tibo-Veen, maar ook de gebruiker zelf met de juiste machtigingen inzicht in de prestaties en eventuele storingen van het systeem. Tevens kunnen ze, afhankelijk van het in gebruik zijnde deel van het gebouw, de luchtkleppen van bepaalde zones openen en sluiten. Dit alles om onnodig energieverbruik te voorkomen.
Duurzaam partner KNVB
Voetbalclubs krijgen de komende jaren te maken met aanzienlijke uitdagingen op het gebied van energiebeheer, met name wat betreft elektriciteit, water, gas en afvalverwerking. Een recent onderzoek, uitgevoerd door EnergyC in opdracht van de KNVB en duurzaamheidspartner Alklima/Mitsubishi Electric, benadrukt de noodzaak voor voetbalverenigingen om te investeren in duurzaamheid om hun financiële positie te versterken en de sport toegankelijk te houden. Het onderzoek markeert het begin van De Groene Clubweken, een initiatief van de KNVB en Alklima/Mitsubishi Electric om het verenigingsleven te helpen verduurzamen.
Als belangrijke speler in duurzame warmtepompoplossingen, ziet Alklima een groeiende behoefte aan technologische oplossingen die clubs helpen hun operationele kosten te verlagen en tegelijkertijd bij te dragen aan de energietransitie. Daarom startte ze als duurzaam partner van de KNVB samen met hen de Groene Clubweken, om clubs te helpen de juiste stappen te nemen.
Over Alklima Mitsubishi Electric
Alklima B.V. is een vooraanstaande aanbieder van duurzame klimaatoplossingen, met als missie het versnellen van de overgang naar een volledig elektrische energievoorziening en het op een slimme en duurzame manier verlagen van de energierekening voor huishoudens, utiliteitsgebouwen en sportclubs. Het bedrijf heeft al 30 jaar lang een exclusieve samenwerking met Mitsubishi Electric Warmtepompen en Airconditioning en is daarmee een gerenommeerde speler in Nederland.
Met decennialang opgebouwde kennis en ervaring, geworteld in het DNA van de Japanse moedermaatschappij, en de in-house productie van duurzame klimaatoplossingen, zet Alklima B.V. zich iedere dag in voor een duurzaam Nederland. Samen met partners creëert het bedrijf toekomstbestendige, gezonde, comfortabele gebouwen en woningen. Daarnaast delen ze hun kennis en ervaring met leveranciers, installateurs, adviseurs en gebruikers via het Alklima Skills, een intern opleidingsinstituut. Het doel: duurzaam energieverbruik bevorderen en actief bijdragen aan de energietransitie.