Alklima/Mitsubishi Electric consultant en klant
Europese wetgeving voor het rapporteren over duurzaamheid

CSRD

Lees meer

Wat is CSRD?

CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Dit is een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht een duurzaamheidsrapportage op te stellen. Het doel van de CSRD is het vergroten van transparantie over duurzaamheidsinspanningen van bedrijven en organisaties, en het verbeteren van de kwaliteit van duurzaamheidsinformatie.  

Sinds 2024 geldt dit voor grote bedrijven, maar ook kleinere bedrijven kunnen er al mee te maken krijgen. Je kunt namelijk vragen krijgen van grotere bedrijven die jouw producten afnemen.

Rapportageplicht

Sinds 2024 geldt deze rapportageplicht voor grote bedrijven, maar wat zijn 'grote bedrijven'? Dit zijn bedrijven die aan minimaal 2 van de 3 onderstaande voorwaarden voldoen:

  • Meer dan 250 medewerkers
  • Meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar
  • Meer dan 25 miljoen euro op de balans

De planning voor de verplichting is als volgt:

2024: Grote bedrijven die al onder NFRD (Non-Financial Reporting Directive) vallen moeten in 2025 ook hun duurzaamheidsrapportage over 2024 rapporteren.

2025: De duurzaamheidsrapportage wordt verplicht voor grote bedrijven die eerder buiten de NFRD vielen. Zij moeten in 2026 over boekjaar 2025 rapporteren.

2026: In dit jaar zijn de beursgenoteerde MKB’s aan de beurt. Deze groep bedrijven rapporten in 2027 over boekjaar 2026.

Alklima valt onder de grote bedrijven die in 2026 zullen rapporteren over 2025.

Dubbele materialiteit

De CSRD-rapportage begint met het maken van een zogeheten ‘dubbele materialiteitsanalyse’. Dubbele materialiteit bekijkt een onderneming vanuit twee invalshoeken: de financiële impact van omgevingsfactoren op de onderneming en de impact van de onderneming op de wereld. Met behulp van deze analyse worden samen met stakeholders bepaalt wat de belangrijkste duurzaamheidskwesties zijn voor de onderneming.

Standaarden voor CSRD-plichtige bedrijven

De ESRS-standaarden zijn ontwikkeld om sectorspecifieke rapportagevereisten te bieden, waardoor bedrijven in verschillende industrieën kunnen voldoen aan de richtlijnen voor duurzaamheid. Deze standaarden zijn verdeeld over de drie pijlers van ESG: Environmental, Social en Governance. Ze beschrijven gedetailleerd welke duurzaamheidsinformatie bedrijven moeten verzamelen, analyseren en rapporteren.

Wat betekent CSRD voor jou?

Jouw bedrijf

Valt jouw bedrijf niet onder de 'grote bedrijven' dan hoef je als mkb’er voorlopig geen duurzaamheidsrapportage te maken.

Je kunt echter wel vragen verwachten van grotere bedrijven die jouw product of dienstverlening afnemen. Bijvoorbeeld over hoe je product gemaakt wordt en door wie. En of dat eerlijk en verantwoord gebeurt.

Mitsubishi Electric als fabrikant

Vanuit Mitsubishi Electric bestaan verschillende initiatieven die de impact van product en productie op het milieu reduceren. Zo wordt er veel aandacht besteed aan de recyclebaarheid van de producten.

Daarnaast wordt het ontstaan van afval binnen het productieproces zoveel mogelijk verminderd. Ook wordt het gebruik van verpakkingsmaterialen constant geanalyseerd en geoptimaliseerd.

Alklima als dienstverlener

Bij Alklima staat duurzaamheid hoog in het vaandel. In het energiemanagementplan staan onze ideeën over het verduurzamen van onze panden en wagenpark. Daarnaast werken wij met partners die ook zeer bewust met deze zaken bezig zijn, zoals onze logistiek partner Vos Transport.

Meer lezen over CSRD?

Wil je meer lezen over CSRD en duurzaamheidsrapportage? En wat jij op dit moment zelf al kunt doen? Hiernaast vind je enkele links naar meer informatie.

Meer lezen over onze duurzaamheids-initiatieven?

Wil je meer lezen over de verschillende initiatieven, in het kader van duurzaamheid, die wij als Alklima / Mitsubishi Electric ontwikkelen? Bekijk de nieuwsberichten hieronder. 

Heb je hier vragen over? Mail naar info@alklima.nl.

Nieuws

4 min. leestijd
Servicemonteurs enthousiast over zuinig en schoner rijden
4 min. leestijd
Alklima sleutelt ook intern aan duurzaamheid
1 min. leestijd
CO2 prestatieladder update