Actieve koeling met een lucht-/water warmtepomp
Wanneer er wordt gekoeld met een lucht-/water warmtepomp, is er sprake van actieve koeling. De warmtepomp gebruikt namelijk de woning als energiebron. Bij verwarmen onttrekt de warmtepomp energie uit de buitenlucht, en verwarmt hiermee de woning. Bij koelen werkt dit proces hetzelfde maar dan omgekeerd. Hierbij wordt de warmte uit de woning onttrokken en afgevoerd naar de buitenlucht, waardoor de woning koeler wordt. De warmtepomp haalt dus actief de warmte uit de woning. De warmtepomp is dus omgekeerd net zo in bedrijf als bij verwarmen en verbruikt daarbij nagenoeg evenveel energie (elektra).
Passieve koeling met een water-/water warmtepomp
Bij een water-/water warmtepomp wordt daarentegen op een passieve manier gekoeld. Bij passieve koeling wordt de compressor van de warmtepomp uitgeschakeld en wordt het koudere water uit de bodembron via een warmtewisselaar in de warmtepomp geleid, welke op zijn beurt de kou overdraagt aan het water van de vloer. Alleen de circulatiepompen verbruiken op dat moment elektriciteit om het koude water door het leidingnet te verplaatsen. Passieve koeling dankt haar naam aan deze energiezuinige werking, aangezien de warmtepomp (compressor) zelf niet in bedrijf is. Passieve koeling wordt ook wel natuurlijke koeling genoemd, omdat het systeem gebruik maakt van de koude die in de bodem is opgeslagen. Verwarmen werkt bij een water-/water warmtepomp op dezelfde manier. Deze warmtepomp onttrekt hier namelijk ook energie uit de bodem en staat deze af in de woning, via bijvoorbeeld vloerverwarming, om de woning te kunnen verwarmen.
Anders dan bij een traditioneel airconditioningsysteem is het niet de lucht die direct gekoeld wordt, maar de vloeren (en/of wanden) en daardoor indirect de omgevingslucht. De temperatuur in de woning wordt dan ook niet zo koud als bij een airco en wordt ook wel “topkoeling” genoemd. De temperatuur in de woning kan zo’n 3 à 4°C dalen, je haalt als het ware de “top” van de ruimtetemperatuur af.
Verschil in verbruik
Uit bovenstaande uitleg lijkt een water-/water warmtepomp interessant, omdat deze voor koeling bijna geen energie verbruikt, maar de investeringen liggen bij water-/water warmtepompen veel hoger door o.a. het realiseren van een bodembron. Deze heb je bij een lucht-/water warmtepomp niet nodig. Tevens is het aantal uren dat er gekoeld wordt veel lager dan het aantal uren dat er verwarmd wordt, waardoor het verschil in energieverbruik op jaarbasis tussen beide systemen niet zo groot is. Hierdoor wordt er veelal gekozen voor de Ecodan lucht-/water warmtepompen van Mitsubishi Electric.
Met Ecodan heb je de meest betrouwbare en zuinige warmtepomp in huis. In een rijtjeshuis of appartement. Of je het nu hebt over een villa of vakantiewoning. Zorgflat of aanleunwoning. Het leven is een stuk aangenamer met een binnenklimaat waarin je je thuis voelt. Bekijk welke warmtepomp het best bij jou past.
Meer over warmtepompen