• Datum
  • Leestijd 2 minuten

Met PQ-warmtepompunits maken we van City Multi een 'onzichtbaar' systeem

“Er zijn gebouwen of toepassingen waar je liever geen buitenunits aan de gevel of op het dak wilt zien. Monumentale panden, gebouwen die geen ruimte op het dak hebben, of omdat mensen op basis van persoonlijke redenen geen installatie in het zicht willen. Voor al die situaties leveren wij de PQ-warmtepompunits”, vertelt Martijn van Leerdam. Met de Mall of the Netherlands in Leidschendam heeft Alklima een mooi voorbeeld neergezet.

“De PQ-unit is een zogeheten water-/lucht -warmtepomp. Het toestel haalt zijn energie uit een WKO-systeem, zoals bij de Mall of the Netherlands, maar het kan ook een andere, watergevoerde bron zijn. Denk aan bodemlussen of proces- en oppervlaktewater.” Aan de afgiftezijde gebruikt het systeem dezelfde luchtgevoerde binnenunits zoals bij een regulier VRF-systeem.

Hele ruime temperatuurrange

"Het aantrekkelijke van de PQ-units is dat ze met een hele ruime range aan watertemperatuur kunnen werken. De watertemperaturen kunnen variëren tussen -5oC tot 45oC. Bijkomend voordeel is dat het totale systeemrendement van een City Multi-systeem met PQ-unit net nog iets hoger ligt dan van een vergelijkbaar lucht/lucht warmtepompsysteem”, zegt Van Leerdam.

Energie-uitwisseling en hybride

Die hoge efficiency ontstaat onder meer door de uitwisseling van energiestromen via het water. Een ringleiding, waaraan alle PQ-units zijn gekoppeld, wisselt de energie uit; koelenergie die uit het gebouw komt kan via het water direct weer nuttig worden aangewend bij het verwarmen van andere delen in het gebouw “We kunnen een PQ-systeem ook in een hybride VRF-systeem toepassen. Dat betekent dat we hem combineren met een hybride BC-controller waardoor het koudemiddel uitsluitend tussen de PQ-unit en de hybride BC-controller stroomt. Vanaf de hybride BC-controller kunnen alle binnenunits op een watergevoerd systeem worden aangesloten. In zo’n situatie heb je veel minder koudemiddel nodig”, besluit Van Leerdam.

De PQ-warmtepompunits zijn de oplossing wanneer je geen buitenunits aan de gevel of op het dak wilt zien.

Martijn van Leerdam Consultant