• Datum
  • Leestijd 2 minuten

Eenvoudige schoonmaaktips voor jouw airco

Het is tijd om je airco in de schijnwerpers te zetten! Of je nu die zwoele zomerdagen wilt verkoelen of de winterkou wilt trotseren met knusse warmte, je airconditioner is er altijd voor je. Maar net als alle goede dingen in het leven, heeft ook jouw airco wat liefdevolle zorg nodig. Geen paniek, het onderhouden van je airco is een fluitje van een cent en levert een hoop comfort op!

De Grote Schoonmaak: Waarom en hoe?

Je airco is meer dan alleen een machine; het is de belichaming van comfort in je huis. En net zoals je een plant water geeft zodat hij kan bloeien, heeft je airco wat onderhoud nodig om op zijn best te presteren. En het beste van alles? Je kunt het gewoon zelf doen!

Hoe pak je dit aan?

  1. Open je airco en haal het filter eruit.
  2. Geef het filter een zorgvuldige behandeling met de stofzuiger op een lage stand.
  3. Spoel je filter af onder stromend water. Zie het als een verkwikkende douche voor je airco-filter ;-).
  4. Laat het filter goed drogen voordat je het weer in de unit plaatst. Een vochtig filter is als een uitnodiging voor ongewenste gasten, en dat willen we niet!
  5. Plaats het filter met trots terug in de unit. Je airco zal je bedanken met een verfrissende luchtstroom!

airconditioner schoonmaken

Timing is alles!

Hoe vaak moet je dit werk verrichten? De frequentie hangt af van het gebruik van je airco. Als je de airco slechts een paar zomerse nachten inschakelt, hoef je niet al te vaak schoon te maken. Maar als je airco dag en nacht draait om de winterkou te overwinnen, is om de twee weken de gouden regel. En als je filter na drie weken een beetje verslagen lijkt, geef hem dan de aandacht die hij verdient!

Liefde voor de buitenunit

airconditioner buitenunit schoonmaken

Nu we het over de binnenunit hebben gehad, is het de hoogste tijd om ons te ontfermen over de buitenunit. De sleutel hier is: laat de lucht vrij stromen! Takjes en bladeren zijn geen gasten die je wilt uitnodigen door het rooster van je buitenunit. Staat jouw unit op een plek waar bladeren als confetti vallen? Houd dan een oogje in het zeil en verwijder die bladeren regelmatig.

In een notendop, het schoonmaken van je airco is een fluitje van een cent en zorgt er niet alleen voor dat je airco langer meegaat, maar zorgt ook voor een beter rendement, waardoor je dus bespaart. Het is een relatief eenvoudige inspanning die een enorme impact kan hebben op de prestaties en duurzaamheid van je apparaat. Dus waar wacht je nog op? Neem het initiatief, haal het filter eruit en geniet van de vele seizoenen van comfort die je te wachten staan!

P.S. Staat jouw buitenunit op een gevaarlijke plek op het dak? Laat de schoonmaak dan aan een professional over. Safety first!