• Datum
  • Leestijd 2 minuten

City Multi HVRF R2 de uniekste warmteterugwinning ter wereld?

Het Mitsubishi Electric Hybrid City Multi-systeem, of te wel de HVRF, is wereldwijd het eerste 2-pijpssysteem dat gelijktijdig koelen en verwarmen combineert met warmteterugwinning. De HVRF is dus een speciaal ontwikkeld systeem dat optimaal gespecialiseerd is op het gebied van duurzaamheid, comfort en efficiƫntie. Maar waar kun je deze systemen toepassen? Wat zijn de voordelen wanneer er gekozen wordt voor een HVRF-systeem? We begrijpen dat je een hoop vragen hebt over dit systeem. Daarom beantwoorden we jouw vragen graag doormiddel van deze blog.

HVRF Hybride Branch Controller

HVRF wereldwijd op nummer één

HVRF in hotelVoordat we verder gaan met de manier van toepassing, geven we eerst meer informatie over de werking van het City Multi HVRF R2-systeem. Zoals hierboven genoemd is de HVRF het eerste unieke 2-pijps warmteterugwinningssysteem met water tussen de HBC-controller (Hybrid Branch Controller) en binnen-units en koudemiddel tussen de HBC-controller en buiten-units.

Het Hybrid City Multisysteem is wereldwijd het eerste 2-pijpssysteem dat gelijktijdig koelen en verwarmen combineert met warmteterugwinning. Door het water dragend afgiftesysteem ontbreekt de aanwezigheid van koudemiddel in verblijfsruimten. Het leidingwerk dat wel met koudemiddel is gevuld, loopt doorgaans enkel door gangen en schachten naar de HBC-controller. Hierdoor is dus sprake van een geringe hoeveelheid koudemiddel in een gebouw.

HVRF-systemen: de toepassingsgebieden

City Multi HVRF buitenunits op dakHet City Multi HVRF R2-systeem is speciaal ontwikkeld voor gebouweigenaren die hoge eisen stellen op het gebied van efficiëntie, duurzaamheid en comfort. Deze hybride warmtepomptechniek is uiterst geschikt voor kantoren, hotels, medische centra en andere commerciële gebouwen.

Gelijktijdig koelen en verwarmen

Veel gebouwen vereisen een combinatie van gelijktijdige verwarming en koeling. Het uitstekende City Multi HVRF R2-systeem voldoet aan deze eis door overtollige warmte van koelactiviteiten (en vice versa) te distribueren naar ruimtes waar dit nodig is. Deze efficiëntie kan resulteren in energiebesparingen tot 30% ten opzichte van conventionele systemen.

HVRF of VRF-maximaal comfort

Vrouw ontspant in hotelkamer

Met HVRF R2 gelden dezelfde voordelen als een VRF R2-systeem. Dat wil zeggen: onafhankelijk per vertrek koelen of verwarmen, per ruimte regelbaar en energie-uitwisseling voor zeer hoge rendementen. Met het verschil dat het afgiftesysteem van de City Multi HVRF R2 water gevoerd is.

Het City Multi HVRF R2-systeem biedt, dankzij de speciale constructie, uiterst milde uitblaas­tempe­raturen voor binnen-units, hetgeen het comfort aanzienlijk verhoogt. Omdat de energiedrager water is, zijn risico’s van het overschrijden van de maximaal toelaatbare concentratie van koudemiddel, in een ruimte waar mensen verblijven, uitgesloten.

[tekst loopt door onder afbeelding]

HVRF 2-Pijpssysteem

HVRF principeschema met City Multi buiten-unit, HBC-controller, expansievat en binnen-units

De voordelen van een HVRF-systeem

  • Het City Multi HVRF-systeem wordt ontworpen zoals een City Multi VRF-systeem.
  • Warmteterugwinning voor een gelijktijdig verwarmen en koelen.
  • Mitsubishi Electric HVRF R2 combineert het beste van directe expansie en een water dragend systeem.
  • De HBC-controller is uitgerust met een platenwarmtewisselaar waarin de energie-uitwisseling tussen koudemiddel en water plaatsvindt.
  • Energie­besparingen tot 30% zijn mogelijk. Hogere energie-efficiëntie door warmteterugwinning in vergelijking met een conventioneel systeem.
  • Gebruikt een lage hoeveelheid R32 koudemiddel (lage GWP-waarde).
    Een award winnende, kosteneffectieve oplossing.

Een HVRF-systeem biedt dus veel comfort. Wil jij verduurzamen in jouw keuzes? Of wil je graag het klimaat comfort en efficiëntie bij verschillende gebieden toepassen? Laat je dan goed informeren door een warmtepompspecialist voor koelen, verwarmen en ventileren. Meer informatie over systeemcomponenten vind je in het productoverzicht HVRF.