• Datum
  • Leestijd 3 minuten

Alles kan van het gas af

De ambities van Alklima en de ontwikkelingen bij Mitsubishi Electric steken we niet onder stoelen of banken. In een artikel in het magazine van MKB Rotterdam Rijnmond vertellen directeur Arjen de Jong en adjunct-directeur Erwin Tuijtel over het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Met de hoog temperatuur warmtepomp in aantocht gaat deze verduurzaming voor de bestaande bouw in een stroomversnelling. “Ons eigen gasloze onderkomen op het bedrijventerrein in Alblasserdam is misschien wel hét visitekaartje van Alklima.”

Een duurzame ‘groene’ gevel, volledig geïsoleerd, voldoende zonnepanelen op het dak: waar ook maar een procentje te halen valt, daar is in de afgelopen jaren stevig in geïnvesteerd. “We hebben het Paris Proof Commitment ondertekend en zijn hard op weg naar CO2-neutraal,” zeggen Arjen en Erwin. Je verwacht niet anders van een partij die dagelijks bezig is met verduurzaming. Alklima, dat 29 jaar geleden klein begon en nu bijna honderd medewerkers telt, is de exclusieve leverancier voor Nederland van airconditioners, warmtepompen, chillers en ventilatiesystemen van het Japanse Mitsubishi Electric Living Environment Systems. Een prachtig merk om je naam aan te verbinden, zegt Arjen: “In Nederland en ook wereldwijd een van de koplopers in de markt. Het merendeel van onze producten wordt overigens lokaal in Europa geproduceerd, wel zo duurzaam.”

Rotterdamse bluf

Die samenwerking dateert al van 1994 toen het contract met Mitsubishi Electric werd getekend voor de levering van de eerste airco’s. Aanvankelijk voor kleine projecten in de woningbouw, daarna eveneens kleinschalig voor de utiliteit om in 1999 een mooie slag te slaan met één order van Grand Hotel Kurhaus voor een duurzame installatie voor 256 kamers. Een aanzet om in de jaren daarna stevig voet aan de grond te krijgen in de hotelwereld. Over waarom het toonaangevende Mitsubishi Electric exclusief gekozen heeft voor Alklima? “Wij denken vanwege de leuke combinatie van ondernemersdrift, de nuchterheid van de Alblasserwaard, wat stoere Rotterdamse bluf en trendsettend bezig zijn. We hebben in onze beginperiode een eigen warmtepompconcept ontworpen om Mitsubishi te inspireren, dat konden ze wel waarderen.”

Bestaande bouw

Alklima groeide door in de utiliteitsbouw en werd inmiddels tien jaar geleden ook echt actief in de woningbouw. Erwin: “We zijn de grootste leverancier van klimaatsystemen voor nieuwbouwprojecten. Bestaande bouw kon echter niet uitblijven. Die zal de komende jaren grote stappen gaan maken in verduurzaming. En het kan, want een merk als Mitsubishi Electric is continue bezig met innovatie. De technologie is er om alles van het gas af te halen en daarmee een forse CO2-reductie te realiseren. Over tien jaar zal geen enkel pand meer een probleem zijn.

“Binnenkort presenteert Alklima op een aantal vakbeurzen de eerste Mitsubishi Electric hoog temperatuur-warmtepomp die geschikt is voor dat doel. Dit is een mooie oplossing om de bestaande bouw makkelijker te verduurzamen. Voorzien van alle voordelen van de nieuwe warmtewinning, terwijl de bestaande afgifte-infrastructuur van radiatoren en leidingwerk intact blijft. Perfect voor de zeven miljoen huizen die nog aangepast moeten worden. Als het gaat over comfortkoeling en verwarming heeft Alklima apparatuur voor de hele bebouwde omgeving. Van woonhuis en kantoor tot een ziekenhuis."

De Groene Club

Ook buiten de bouw zet Alklima met Mitsubishi Electric zijn beste beentje voor om de wereld van het gas af te helpen. Vorig jaar werd bij de KNVB de handtekening gezet en werd Alklima “De verduurzamingspartner van de KNVB” onder de noemer De Groene Club. Samen aan de slag om de energienota’s van voetbalaccommodaties omlaag te brengen. “Met vierhonderd aanvragen is er behoorlijke animo.”

Alles over De Groene Club

Als het gaat over comfortkoeling en verwarming heeft Alklima voor de hele bebouwde omgeving apparatuur. Van woonhuis en kantoor tot een ziekenhuis.

Arjen de Jong Algemeen directeur