Rinette Smits vertelt enthousiast over de verbouwing, maar vooral over het comfort dat zij en haar gezin na de ‘make-over’ ervaren. “We wonen inmiddels al 15 jaar met veel plezier in onze jaren ’30-woning in Sprang-Capelle. Maar we hadden altijd al de wens om het huis iets uit te bouwen. Onze twee dochters van 15 en 16 jaar, maar ook wijzelf, waren wel toe aan iets meer comfort. Daarom besloten we om aan de achterkant en zijkant een stuk aan te bouwen. Zo kregen we er circa 40 vierkante meter leefruimte erbij. Maar ook de keuken en badkamer konden we door de nieuwe indeling verplaatsen en vernieuwen.”
Bouwkundige verbeteringen
De woning is in de achterliggende jaren wel iets verbeterd, maar nooit zo ingrijpend als de familie Smits dat begin 2023 liet doen. “De spouwmuren waren nog niet geïsoleerd. We hadden bij de meeste ramen wel dubbelglas, maar geen HR++ of triple glas. En de houten vloer van de begane grond lag boven een kruipruimte en was niet geïsoleerd. Daardoor kwam er best veel kou vanuit de kruipruimte omhoog. Toen we besloten om ons huis uit te breiden, vroegen we de aannemer ook om een aantal bouwkundige verbeteringen door te voeren”, vertelt Smits.
Isolatie en vloerverwarming
Een van de belangrijke maatregelen was het vervangen van de houten vloer door een dik zandpakket met isolatie en een betonnen vloer met vloerverwarming. Daardoor konden alle radiatoren op de begane grond worden verwijderd. Ook liet de familie Smits de spouwmuur aan de voorzijde en een deel van de zijgevel isoleren. Op de andere plekken maakte die muur plaats voor de nieuwe, goed geïsoleerde muren van de uitbouw. “Het dak van de woning is nog niet geïsoleerd, en dat hebben we voorlopig zo gehouden. Wel hebben we het plafond van de begane grond goed geïsoleerd. Daardoor is de hele begane grond nu één goed geïsoleerde ruimte die met relatief weinig energie op temperatuur te houden is.”
Ecodan warmtepompsysteem
Voor het verwarmen van de leefruimte liet de familie Smits een warmtepompsysteem plaatsen. De keuze viel op een Ecodan warmtepompsysteem van Mitsubishi Electric. “We hadden al ervaring met dit merk, omdat we op de bovenverdieping, op onze slaapkamers, al een zuinig aircosysteem van Mitsubishi Electric hadden geïnstalleerd. Deze gebruiken we om op hete zomers de slaapkamers te koelen en, als de dochters in de winter op hun kamer zitten, de ruimte te verwarmen. Dat gaat met een airco heel snel. En voor de korte tijd dat ze op die kamers aanwezig zijn, is dat ook efficiënt”, vertelt Smits. Het Ecodan warmtepompsysteem voor de begane grond bestaat uit een buitenunit – de SUZ-SWM60 VA –, een binnenunit – de Hydrobox ERSD-VM2D – en een los boilervat met een inhoud van 300 liter. Deze warmtepomp verzorgt niet alleen de verwarming en het tapwater, maar kan in de zomer via de vloer de ruimte ook koelen.
Toename in elektriciteitsgebruik
“We kozen bewust voor een boiler met een ruime inhoud, zodat we altijd voldoende warmtapwater hebben. De technische ruimte is tijdens de verbouwing naast de badkamer geplaatst, waardoor leidinglengtes naar douche en wastafel erg kort zijn. Daardoor is er weinig warmteverlies. In de keuken zorgt een Quooker primair voor het warmtapwater.” Rinette Smits vertelt dat zij, nu ze alle ruimtes en ook het warmtapwater uitsluitend met elektrische apparaten verwarmt, de gasaansluiting heeft opgezegd. “Uit de cijfers die Alklima, de leverancier van de warmtepomp, heeft aangeleverd, komt naar voren dat we ongeveer 3500 kWh per jaar nodig zullen hebben voor ruimteverwarming en 1500 kWh voor tapwaterverwarming. Ons elektriciteitsverbruik zal daardoor jaarlijks ongeveer met 5000 kWh toenemen.”
Zonnepanelen ter compensatie
“Om het extra elektriciteitsverbruik te compenseren, lieten we op de nieuwe uitbouw van ons huis dertien zonnepanelen plaatsen. Dit dekt voor ongeveer 70 tot 80% van het extra elektriciteitsgebruik. We hebben nog wel het plan om in de tuin een nieuwe schuur met afdak te laten bouwen. Ook daarop willen we nog 6 zonnepanelen installeren. Als dat is gebeurd, zijn we bijna volledig zelfvoorzienend. Niet dat dit ons streven was, want wij wilden vooral meer leefruimte en een comfortabele woning. Maar doordat we nu all-electric zijn, is het ineens wel mogelijk om volledig energieneutraal te worden.”