Skills helpt vakmensen aan vaardigheden en actuele kennis

  • Datum
  • Leestijd 3 minuten
  • Doelgroep Adviseur, zakelijk, huiseigenaar, installateur

Wie als vakman voorop wil blijven lopen, kan bij Alklima terecht voor een unieke vorm van kennisontwikkeling. Met Skills biedt de exclusief distributeur van Mitsubishi Electric haar relaties vanaf dit voorjaar een volledige serie trainingen en cursussen voor elke specifieke vakdiscipline. Via Skills maken vakhelden & heldinnen zich alle kennis eigen die nodig is voor het ontwerpen, installeren of onderhouden van een warmtepompsysteem. Volgens Alklima is Skills cruciaal om de snelle groei van warmtepompsystemen in goede banen te leiden.

Al vele jaren biedt Alklima uiteenlopende trainingen aan voor de producten en systemen van Mitsubishi Electric. Toch blijkt steeds vaker dat de kennisbehoefte niet stopt bij, of volledig is met één of meer producttrainingen. Dat is de reden dat Skills is opgezet. “Wij denken vooral in warmtepompconcepten voor utiliteit, woningbouw of bijvoorbeeld hotels, en niet zo zeer in producten. Wij merken dat onze vakhelden behoefte hebben aan specifieke kennis, meer dan we hen nu in producttrainingen bieden. Om die reden hebben we nu alle trainingsonderdelen in modules gevat. Deze kan men volgen op basis van hun behoefte. De modules vormen leerlijnen die een volledig kennisaanbod bevat. Het doorlopen van een leerlijn maakt je dan een echte warmtepompexpert”, vertelt Remco Onder de Linden, senior coördinator trainingen bij Alklima.

Een flinke stap vooruit

Met Skills gaat Alklima dus een flinke stap verder, waarmee zowel de medewerker als de werkgever efficiënter de kennisbehoefte in het bedrijf op niveau houdt. “Wij zorgen dat een deelnemer een module in zijn of haar eigen tempo kan volgen. En via die modules kan hij of zij zich blijven doorontwikkelen in een leerlijn tot echte expert. Zo’n leerlijn bestaat uit zes stappen. Na elke stap ziet je hoever je bent in de leerlijn en wat je volgende stap is.” De zes stappen:

  1. Start project; werken aan het voorlopig ontwerp en het voeren van het gesprek met de klant.
  2. Ontwerpfase; samenstellen van het installatieconcept.
  3. Uitwerkingsfase; engineering van de installatie, onderdelen van systeem bepalen.
  4. Realisatiefase; het daadwerkelijk installeren en opleveren van de installatie.
  5. Beheerfase; onderhoud en beheer (op afstand) van een systeem in bedrijf.
  6. Vervangingsfase; volledige of gedeeltelijke vervanging en beoordelen van afgiftesysteem.

Eigen tempo en kennisbehoefte

“We nemen mensen echt bij de hand via een hybride leeromgeving om alle benodigde kennis van A tot Z te vergaren. Maar het betekent niet dat iedereen even veel of dezelfde lesstof moet volgen. Juist niet. We gaan van start met de modules en leerlijn voor de lucht/water-warmtepomp in de woningbouw, en snel daarna komen we met de lucht/water- & lucht/lucht-warmtepomp voor de utiliteit. Stap voor stap kunnen we dan, al naar gelang de behoefte bij onze klanten, ons aanbod uitbreiden naar andere concepten en marktsegmenten”, aldus Onder de Linden.

Skills start met webinar Propaan

“Op 16 april 2024 lanceren wij Skills officieel met het webinar: ‘Propaan en warmtepompen: Dit moet je weten.’ Je ontdekt in drie kwartier de belangrijkste inzichten en praktische toepassingen. Van basisprincipes tot antwoorden op jouw specifieke vragen. Na dit webinar heb je de nodige kennis over de toepassing, veiligheidsaspecten en installatie van warmtepompen met als koudemiddel propaan.

Mis het webinar niet en schrijf je meteen in via: alklima.nl/webinars

Over Alklima

Alklima is exclusief distributeur voor Nederland voor de toonaangevende apparatuur van Mitsubishi Electric Warmtepompen en Airconditioning. Bij Alklima werken we elke dag aan duurzame oplossingen voor het koelen, verwarmen en ventileren van gebouwen en woningen. Naast premium warmtepompen, airconditioners, VRF-systemen, chillers en ventilatiesystemen vind je bij Alklima een team gemotiveerde professionals. Experts die advies en begeleiding bieden aan installateurs, adviseurs en andere stakeholders in de bouwkolom.