Nieuwste aflevering

do 04 november 2021 - Van een driekamerappartement in Amsterdam naar een vrijesectorhuurwoning in Uithoorn. En tegelijk van 120 euro energie naar waarschijnlijk geld terug. Saffira leert haar kinderen niet alleen te denken aan vandaag, maar ook aan morgen. Warm water komt via de boiler, zuivere lucht via de ventilatie, warmte en koelte uit de warmtepomp. Dus geen ontsierende radiatoren en geen gas verstoken. Wat verleidt John tot een hartelijke brasa in de tuin?

John op weg naar all-electric

Ontdek hoe Nederland op weg is naar duurzaam wonen en werken. Maak kennis met bewoners en ondernemers die de knop hebben omgezet naar all-electric.

Meer over deze serie

We weten het allemaal, we moeten afscheid nemen van fossiele brandstoffen.

John Williams Programmamaker

Alle afleveringen

Aflevering 1: John Williams ontdekt bij Jeffrey en Nathalie #all-electric wonen

do 29 juli 2021 - Jeffrey en Nathalie kochten een nieuwbouwwoning in Grootebroek. John Williams ziet een ijskast, maar het blijkt de warmtepomp. Het geluid: he-le-maal niets en makkelijk veertig minuten douchen .Luxe hoor: lekker met blote voeten op de warme vloer. En een energierekening van maar veertig euro per maand. John heeft er maar één woord voor: gefeliciteerd!

Aflevering 2: John Williams ontdekt bij Jenny #all-electric wonen

do 12 augustus 2021 - Een nul-op-de-meterwoning. Dus ook nul op de energierekening. Zo woont Jenny met z’n vijven vrijstaand in Best. De enige verwarming is vloerverwarming door het hele huis, zelfs op zolder. Dankzij een warmtepomp, die ook kan koelen. De buitenunit zit fraai weggewerkt in een schoorsteen, dus geen aparte kast aan de gevel. Jenny legt het helder uit, maar John snapt niet hoe het allemaal mogelijk is.

Aflevering 3: John Williams ontdekt bij Edwin #all-electric ondernemen

do 26 augustus 2021 - Een beter milieu begint bij jezelf, zegt Edwin van het Kaashuijs in Papendrecht. Een paar jaar geleden werd er daarom zo duurzaam mogelijk verbouwd. Exit de energieslurpende koeling en losse airco. De nieuwe warmtepomp laat de lichten branden, koelt ’s zomers en verwarmt ’s winters. Echtgenoot Ellen: “Het scheelt zo’n dertig procent in de kosten.” John eet alle winst inmiddels op aan kaasblokjes.

Aflevering 4: John Williams ontdekt #all-electric wonen bij #Annelies

do 09 september 2021 - Een voormalige wasserij is de woning van Annelies en haar gezin. Een historisch pand, maar dankzij de warmtepomptechniek klaar voor de toekomst. Inclusief duidelijke uitleg van de leverancier hoe dit anders werkt dan een gasketel. Het enige dat in de technische ruimte geluid maakt, zijn de wasmachines. De thermostaat wordt maar twee keer per jaar ingesteld: want als het goed is, is het goed. John constateert over zijn eigen huis: “Ik loop achter”.

Aflevering 5: John Williams ontdekt bij Ed #all-electric ondernemen

do 23 september 2021 - Het meest duurzame hotel-restaurant van Nederland is Van Rossum in Woerden. Duurzaam verbouwd, en duurzaam in gastvrijheid. Sensoren zorgen ervoor dat in de keuken niet te veel en niet te weinig lucht wordt afgezogen. De ene hotelkamer wordt verwarmd, met de warmte uit de andere hotelkamer die wordt gekoeld. Thuis ging Ed per maand van 600 euro elektra betalen naar 5 euro ontvangen. John kijkt zijn ogen uit in de pluktuin en het voedselbos, en ontmoet Bonnie en Clyde.

Aflevering 6: John Williams ontdekt #all-electric wonen bij #Wim

do 07 oktober 2021 - Duurzaam en comfortabel wonen, dat kan! Wim uit Woerden heeft het helemaal voor elkaar. De vloer is warm in de winter, en koel in de zomer. Met een warmtepomp die niet groter is dan de klassieke cv-ketel. John is jaloers! De tip van Wim: doe het stap voor stap.

Aflevering 7: John Williams ontdekt bij Daniël #all-electric ondernemen

do 21 oktober 2021 - Claus Company pakt in Hoofddorp groot uit met bowlingbanen, escape room, strandpaviljoen, casino... De 110 nieuwe kamers van het bijbehorende Court Yard Marriott hotel draaien volledig all-electric. Pas zodra een gast incheckt, gaat de kamer ‘aan’. Een speciale BC-controller wisselt de warmte en koude tussen de kamers uit. Onderhoudsvrij, energiezuinig, en klimaatneutraal. John slaat een bakje duurzame koffie niet af.

Aflevering 8: John Williams ontdekt bij Saffira #all-electric wonen

do 04 november 2021 - Van een driekamerappartement in Amsterdam naar een vrijesectorhuurwoning in Uithoorn. En tegelijk van 120 euro energie naar waarschijnlijk geld terug. Saffira leert haar kinderen niet alleen te denken aan vandaag, maar ook aan morgen. Warm water komt via de boiler, zuivere lucht via de ventilatie, warmte en koelte uit de warmtepomp. Dus geen ontsierende radiatoren en geen gas verstoken. Wat verleidt John tot een hartelijke brasa in de tuin?

Over deze serie

Ontdek hoe Nederland op weg is naar duurzaam wonen en werken. Maak kennis met bewoners en ondernemers die de knop hebben omgezet naar all-electric.

Tweewekelijks exclusief voor jou

Waar liggen de uitdagingen? Wat motiveert hen? Wat levert het hen op? En hoe ervaren zij het comfort thuis of op het werk? John Williams neemt je in deze serie tweewekelijks mee naar inspirerende voorbeelden en enthousiaste verduurzamers.

Een must-see voor iedereen die te maken krijgt met verduurzaming van huis, kantoor of bedrijfspand. Een aanrader voor bewoners, woningeigenaren, verhuurders en ondernemers

 

John op weg naar all-electric is een initiatief van Alklima / Mitsubishi Electric. Lees in het persbericht meer achtergronden over deze serie.