Over deze serie

Ontdek hoe Nederland op weg is naar duurzaam wonen en werken. Maak kennis met bewoners en ondernemers die de knop hebben omgezet naar all-electric.

Tweewekelijks exclusief voor jou

Waar liggen de uitdagingen? Wat motiveert hen? Wat levert het hen op? En hoe ervaren zij het comfort thuis of op het werk? John Williams neemt je in deze serie tweewekelijks mee naar inspirerende voorbeelden en enthousiaste verduurzamers.

Een must-see voor iedereen die te maken krijgt met verduurzaming van huis, kantoor of bedrijfspand. Een aanrader voor bewoners, woningeigenaren, verhuurders en ondernemers

 

John op weg naar all-electric is een initiatief van Alklima / Mitsubishi Electric. Lees in het persbericht meer achtergronden over deze serie.

Nieuwste aflevering

Aflevering 12: John Williams ontdekt all-electric sporten bij VV Sint Bavo

In Noordwijkerhout voetbalt een van de duurzaamste clubs van Nederland. Ledverlichting langs de velden. Tripple glas in alle buitenramen. Overal vloerverwarming. Douches met sensoren. Spelverdelers zijn drie luchtbehandelingskasten (met assists van zonnepanelen). Clubfanaat Cock houdt de score bij: nog maar de helft van de energiekosten. John noemt dat de Champions League in duurzaamheid.

We weten allemaal dat we afscheid moeten nemen van fossiele brandstoffen.

John Williams Programmamaker

Seizoen 2 - John op weg naar All Electric

Ontdek in de afleveringen van seizoen 2 hoe John Williams op weg is naar All Electric

Aflevering 1: John Williams ontdekt all-electric ondernemen bij BDM

Meten is weten, dat weten ze als geen ander in Bolsward. Dus ging het ontwerp van het nieuwe kantoorpand op de millimeter nauwkeurig. Op het dak passen 144 zonnepanelen, de warmtepompen staan op de grond. Zo’n zeventig procent korting op de energierekening. Dat is wat de duurzame maatregelen volgens eigenaar Rein opleveren. Wat vond John nou eigenlijk leuker, tafelvoetballen of die poster?

Aflevering 2: John Williams ontdekt all-electric ondernemen in het Grasso-gebouw

Een Bossche fabriek uit 1913 is anno nu een bedrijfsverzamelgebouw. Het bouwen van koelmachines werd koelen en verwarmen met warmtepompen. Community manager Robert zegde meteen de gasaansluiting op. En maakte het monumentale pand dankzij 4.000 zonnepanelen energieneutraal. De gasrekening: van geschat minimaal € 80.000 nu helemaal niets. John probeert het weer: of er nog een paar paneeltjes over zijn.

Aflevering 3: John Williams ontdekt all-electric socializen in Het Palet

Voor gezelligheid moet je in Middelburg in wijkcentrum Het Palet zijn. Een ouder gebouw, en toch helemaal bij de tijd, vertelt Dennis. Drie gasketels eruit, maar alle radiatoren en leidingen konden blijven. Dankzij een hogetemperatuurwarmtepomp met water tot 70 graden. Toch is de energierekening sindsdien nog maar… nul euro! John zoekt het hogerop, en maakt een rondje langs 254 zonnepanelen.

Aflevering 4: John Williams ontdekt all-electric ondernemen bij het Hilton-hotel

Een gloednieuw hotel in een groot oud pand, en toch duurzaam. Alle kamers zijn verschillend, dus standaard past niet. Warmte en koelte, en natuurlijk frisse lucht. Met een warmtepomp koos hotelier Martin voor luxe comfort. Een gasrekening van € 20.000 per maand is daarom nooit gekomen. De bourgondische gastvrijheid bevalt John wel.

Aflevering 5: John Williams ontdekt all-electric sporten bij NWC Asten

Maatschappelijk verantwoordelijk, en dus verwelkomt het mooie clubhuis Naast sporters ook de voedselbank en de buitenschoolse opvang. De veldverlichting kan heel zuinig in allerlei standen worden geschakeld. Voor binnen wordt gemikt op een warmtepomp, vertelt verenigingsman Ronald. De kantine en kleedruimtes zitten al vol allerlei slimme duurzame trucjes. John laat een typisch John-trucje zien… aan de bar.

Aflevering 6: John Williams ontdekt hybride wonen bij Arjan

Verduurzamen is gewoon leuk, vindt Arjan. De uitdaging: zijn woning uit 1994 op temperatuur houden. Maar met zo min mogelijk ingrepen en investeringen. Dus een warmtepomp, en de open haard voor de allerkoudste dagen Veel goedkoper en milieuvriendelijker dan isoleren, en zeventig procent besparing John weet wel waar hij de volgende Elfstedentocht warmpjes binnen zit.

Aflevering 7: John Williams ontdekt hybride wonen bij Dennis

Dennis woont in een historisch pand in het Zeeuwse Oud-Vossemeer. Helemaal in de oude staat teruggebracht en verduurzaamd. Maar in kleine stapjes: binnen gevelisolatie, warmtepomp, en 33 zonnepanelen. De cv-ketel hangt nog even voor de zekerheid, maar gaat er ook uit. Gelijk met de gasaansluiting. En een energierekening van nul. Leuke balletpasjes trouwens, John…

Aflevering 8: John Williams ontdekt hybride wonen bij Jan Paul

Een bestaand huis van het gas af, Jan Paul deed het. En woont nu in misschien het meest ‘groene’ huis van Hendrik-Ido-Ambacht. Hij koos na uitbreiding van zijn woning voor All-Electric Ready dat vijftig procent bespaart. Dankzij een volwaardige warmtepomp naast de bestaande cv-ketel op gas. Zodat hij later, als de ketel ‘op’ is, verder kan op alleen de warmtepomp. Waarom denkt John toch bij elke verbouwing aan een klushuis…?

Aflevering 9: John Williams ontdekt all-electric wonen bij Laurens, Tessa, Mila en Thijs

Verduurzamen met de overwaarde op hun oude huis. De lucht/waterwarmtepomp verwarmt én koelt. Bovendien komen er nog 22 zonnepanelen. Bijna nul-op-de-meter met z’n vieren, da’s bijna tachtig procent besparing. De investeringen in drie jaar terugverdiend, daarna is pure winst.

Aflevering 10: John Williams ontdekt all-electric ondernemen bij Modehuis Smit

Een airco met liftjes en roosters met elk uiterst gevoelige sensoren. Modehuis Smit in Hendrik-Ido-Ambacht kiest met een warmtepomp voor kwaliteit. Lekker koel in de zomer en warm in de winter als je binnenstapt. En altijd een comfortabele temperatuur om kleding aan- en uit te trekken. Klanten blij, Sybrand Smit blij, want ruim dertig procent minder energie! (O ja, John ritselt nog een paar mooie overhemden voor zichzelf.)

Aflevering 11: John Williams ontdekt all-electric sporten bij VV Nieuw-Lekkerland

Het nieuwe clubhuis uit 2012 bleek geen kampioen in zuinigheid. Ondanks het sedumdak en tien zonnepanelen moest het beter. Clubicoon Aad bedacht een een-tweetje met een warmtepomp en 63 zonnepanelen. Het gebouw werd verdeeld in vier aparte zones, de kantine krijgt de restwarmte. De zonnepanelen besparen 10.000 kuub gas. John is onder de indruk van dit slotoffensief.

Aflevering 12: John Williams ontdekt all-electric sporten bij VV Sint Bavo

In Noordwijkerhout voetbalt een van de duurzaamste clubs van Nederland. Ledverlichting langs de velden. Tripple glas in alle buitenramen. Overal vloerverwarming. Douches met sensoren. Spelverdelers zijn drie luchtbehandelingskasten (met assists van zonnepanelen). Clubfanaat Cock houdt de score bij: nog maar de helft van de energiekosten. John noemt dat de Champions League in duurzaamheid.

Seizoen 1 - Op weg naar All Electric

 Ontdek in de afleveringen van seizoen 1 hoe John Williams kennis maakt met duurzaam wonen en werken. 

Aflevering 1: John Williams ontdekt bij Jeffrey en Nathalie #all-electric wonen

Donderdag 29 juli 2021 - Jeffrey en Nathalie kochten een nieuwbouwwoning in Grootebroek. John Williams ziet een ijskast, maar het blijkt de warmtepomp. Het geluid: he-le-maal niets en makkelijk veertig minuten douchen. Luxe hoor: lekker met blote voeten op de warme vloer. En een energierekening van maar veertig euro per maand. John heeft er maar één woord voor: gefeliciteerd!

Aflevering 2: John Williams ontdekt bij Jenny #all-electric wonen

Donderdag 12 augustus 2021 - Een nul-op-de-meterwoning. Dus ook nul op de energierekening. Zo woont Jenny met z’n vijven vrijstaand in Best. De enige verwarming is vloerverwarming door het hele huis, zelfs op zolder. Dankzij een warmtepomp, die ook kan koelen. De buitenunit zit fraai weggewerkt in een schoorsteen, dus geen aparte kast aan de gevel. Jenny legt het helder uit, maar John snapt niet hoe het allemaal mogelijk is.

Aflevering 3: John Williams ontdekt bij Edwin #all-electric ondernemen

Donderdag 26 augustus 2021 - Een beter milieu begint bij jezelf, zegt Edwin van het Kaashuijs in Papendrecht. Een paar jaar geleden werd er daarom zo duurzaam mogelijk verbouwd. Exit de energieslurpende koeling en losse airco. De nieuwe warmtepomp laat de lichten branden, koelt ’s zomers en verwarmt ’s winters. Echtgenoot Ellen: “Het scheelt zo’n dertig procent in de kosten.” John eet alle winst inmiddels op aan kaasblokjes.

Aflevering 4: John Williams ontdekt #all-electric wonen bij #Annelies

Donderdag 09 september 2021 - Een voormalige wasserij is de woning van Annelies en haar gezin. Een historisch pand, maar dankzij de warmtepomptechniek klaar voor de toekomst. Inclusief duidelijke uitleg van de leverancier hoe dit anders werkt dan een gasketel. Het enige dat in de technische ruimte geluid maakt, zijn de wasmachines. De thermostaat wordt maar twee keer per jaar ingesteld: want als het goed is, is het goed. John constateert over zijn eigen huis: “Ik loop achter”.

Aflevering 5: John Williams ontdekt bij Ed #all-electric ondernemen

Donderdag 23 september 2021 - Het meest duurzame hotel-restaurant van Nederland is Van Rossum in Woerden. Duurzaam verbouwd, en duurzaam in gastvrijheid. Sensoren zorgen ervoor dat in de keuken niet te veel en niet te weinig lucht wordt afgezogen. De ene hotelkamer wordt verwarmd, met de warmte uit de andere hotelkamer die wordt gekoeld. Thuis ging Ed per maand van 600 euro elektra betalen naar 5 euro ontvangen. John kijkt zijn ogen uit in de pluktuin en het voedselbos, en ontmoet Bonnie en Clyde.

Aflevering 6: John Williams ontdekt #all-electric wonen bij #Wim

Donderdag 07 oktober 2021 - Duurzaam en comfortabel wonen, dat kan! Wim uit Woerden heeft het helemaal voor elkaar. De vloer is warm in de winter, en koel in de zomer. Met een warmtepomp die niet groter is dan de klassieke cv-ketel. John is jaloers! De tip van Wim: doe het stap voor stap.

Aflevering 7: John Williams ontdekt bij Daniël #all-electric ondernemen

Donderdag 21 oktober 2021 - Claus Company pakt in Hoofddorp groot uit met bowlingbanen, escape room, strandpaviljoen, casino, etc. De 110 nieuwe kamers van het bijbehorende Court Yard Marriott hotel draaien volledig all-electric. Pas zodra een gast incheckt, gaat de kamer ‘aan’. Een speciale BC-controller wisselt de warmte en koude tussen de kamers uit. Onderhoudsvrij, energiezuinig, en klimaatneutraal. John slaat een bakje duurzame koffie niet af.

Aflevering 8: John Williams ontdekt bij Saffira #all-electric wonen

Donderdag 04 november 2021 - Van een driekamerappartement in Amsterdam naar een vrijesectorhuurwoning in Uithoorn. En tegelijk van 120 euro energie naar waarschijnlijk geld terug. Saffira leert haar kinderen niet alleen te denken aan vandaag, maar ook aan morgen. Warm water komt via de boiler, zuivere lucht via de ventilatie, warmte en koelte uit de warmtepomp. Dus geen ontsierende radiatoren en geen gas verstoken. Wat verleidt John tot een hartelijke brasa in de tuin?

De Energietrainer

Mitsubishi Electric, één van ’s werelds toonaangevende namen op het gebied van productie van warmtepompen en airconditioners verbindt zich voor minimaal twee seizoenen aan de KNVB Groene Club. Mitsubishi Electric en de KNVB streven ernaar om de volgende stap te zetten in het verder en sneller verduurzamen van alle amateurclubs in Nederland. Beide partijen vinden het van groot belang gezamenlijk een bijdrage te leveren aan een gezonde planeet.

Ook geloven Mitsubishi Electric en de KNVB erin dat zorg voor het milieu kan bijdragen aan een gezonde clubkas. Daarom introduceert Mitsubishi Electric de Energietrainer. De Energietrainer helpt clubs met verduurzamen. Hij laat bestuurders, en leden van de duizenden verenigingen in Nederland en miljoenen voetballiefhebbers zien wat er mogelijk is op het gebied van verwarmen, douchen en ventileren. De rol van de warmtepomp en de bestaat daarbij centraal. Verwarmen met warmtepompen levert niet alleen voordeel op voor de clubkas, maar ook voor het milieu. En dat geeft toch energie?

Duurzaam scoren? Bekijk dan meer over de Energietrainer