• Datum
  • Leestijd 2 minuten

Ventileren: drie belangrijke redenen

De gebouwen in Nederland worden steeds beter geïsoleerd, zeker in de nieuwbouw, waardoor we minder energie gaan verbruiken. Maar goed isoleren kan negatieve gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit in een gebouw. De oplossing hiervoor is ventileren. In deze blog leggen we je uit wat het belang is van goede ventilatie, en hoe we dit kunnen bereiken.

De drie belangrijkste redenen voor goede ventilatie

Er zijn drie erg belangrijke redenen voor goede ventilatie. Deze leg ik in deze blog graag aan je uit:

Een goede luchtkwaliteit

Een mens heeft zuurstof nodig en ademt waterdamp en koolstofdioxide uit. Wanneer je onvoldoende ventileert, dan is er een slechte luchtcirculatie in het pand en wordt er onvoldoende zuurstof toegevoerd en onvoldoende “vuile” lucht afgevoerd. Dit is nadelig voor de luchtkwaliteit en de gezondheid. Door goed te ventileren kan dat voorkomen worden.

Vocht afvoeren

In huis wordt er heel wat vocht geproduceerd.  Door te ademen, maar ook door te wassen, douchen en koken. Een gezin van 3 personen produceert gemiddeld zo’n 10 tot 20 liter vocht per dag. Indien er niet genoeg geventileerd wordt, kan deze damp nergens naartoe en zal het gaan condenseren op ramen, muren en plafonds. Hierdoor ontstaat op den duur onherroepelijk schimmelvorming. Deze schimmels zijn slecht voor je gezondheid en moeilijk te verwijderen. Met een goed ventilatiesysteem zorg je ervoor dat vochtige lucht snel de woning uit gaat.

Beter voor je gezondheid

Mensen met astma of allergieën weten hoe belangrijk frisse lucht is. Een ruimte met muffe lucht waar je je benauwd in voelt is erg vervelend. Een slechte luchtkwaliteit kan ook voor allerlei andere gezondheidsklachten zorgen, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. En dat is natuurlijk zonde, want het probleem is heel makkelijk te voorkomen. Door een ventilatiesysteem te plaatsen zijn al deze kwalen verleden tijd.

Hoe kun je het beste ventileren?

We krijgen vaak vragen als ‘Is het niet voldoende om een raam open te zetten?’. En inderdaad, een raam openzetten is zeker goed, maar niet voldoende. Vooral in de winter worden de ramen niet al te vaak opengezet, want dit geeft veel energieverlies of comfort klachten. Ook is er vaak niet in elke ruimte een raam of andere mogelijkheid tot natuurlijke ventilatie. Het beste is om te zorgen voor een constante luchtcirculatie door gebruik te maken van een geschikt ventilatiesysteem. Door toepassing van mechanische balansventilatie bij voorkeur met warmteterugwinning (WTW) zoals de Lossnay van Mitsubishi Electric worden vochtproblemen, gezondheidsklachten en energieverlies voorkomen.

Goede ventilatie is niet alleen bevorderlijk voor de luchtkwaliteit, maar ook voor je gezondheid.

Theo Verharen Consultant Ecodan

Ventilatie en COVID-19

Steeds vaker ontvangen we de vraag of ventileren de kans op besmetting met COVID-19 kan voorkomen. Er is bewijs dat centrale- en decentrale luchtverversingssystemen een gunstig effect kunnen hebben op de besmettingskans met een virus. Dit komt doordat deze systemen zorgen voor een verdunningsfactor van de in de ruimte aanwezige lucht. Dit hangt echter wel af van de situatie (woning, kantoor, retail) en het soort klimaatsysteem.

Klik hier voor meer informatie
Coronavirus, ventilatie en luchtbehandeling
Lees meer over: