• Datum
  • Leestijd 3 minuten

Start met ventileren in je geïsoleerde huis - maak je huis gezonder deze winter!

Ventileren in huis is belangrijk voor een aangenaam en gezond binnenklimaat. Met de winter voor de deur en de temperaturen die langzaam dalen, brengen we meer tijd door in ons knusse, goed geïsoleerde huis. Hoewel isolatie fantastisch is om warmteverlies te minimaliseren en energie te besparen, kunnen we niet negeren dat het ook een impact heeft op de luchtkwaliteit in onze woningen. In dit blog richten we de schijnwerpers op het belang van een gezonde luchtkwaliteit door ventilatie en hoe je dit kunt bereiken, zelfs in een goed geïsoleerd huis.

Waarom is luchtkwaliteit binnenshuis belangrijk?

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Factoren zoals slaaptemperatuur, ventilatie, en geluidsniveaus spelen hierbij een grote rol. Echter, in een goed geïsoleerd huis kan de CO2-waarde stijgen, wat de luchtkwaliteit negatief beïnvloedt. Maar waarom is een slechte luchtkwaliteit een probleem?

Te veel CO2 in de lucht kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en hoofdpijn. Vooral nu, wanneer we meer tijd binnenshuis doorbrengen, is het essentieel om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit optimaal is. Daarom hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren:

Planten

Voeg luchtzuiverende planten toe aan je interieur om de kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren. Hier enkele suggesties van onze plantenman op kantoor: de lepelplant, de Areca palm en de Sansevieria.

isoleer je huis

Vochtbestrijding

Houd de luchtvochtigheid op een gezond niveau om schimmelvorming te voorkomen. De luchtvochtigheid kun je eenvoudig zelf meten met een hygrometer. Voor een optimale luchtvochtigheid in huis zal de meter tussen de 40% en 60% moeten aangeven.

Natuurlijke producten

Kies voor natuurlijke schoonmaakproducten en vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën die de luchtkwaliteit kunnen aantasten. Een kleine moeite.

ventileer je woning

Natuurlijk licht

Maximaliseer overdag natuurlijk licht in je huis, wat niet alleen de sfeer verbetert maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.

Temperatuur en geluid

Houd rekening met de ideale slaaptemperatuur en minimaliseer geluidsniveaus voor een goede nachtrust. De ideale slaaptemperatuur in je slaapkamer ligt voor volwassen op 18 graden, en bij jonge kinderen maximaal 2 graden hoger.

Luchtfilters

Investeer in hoogwaardige luchtfilters om stof en allergenen te verminderen, wat de luchtkwaliteit ten goede komt. Vernieuw de luchtfilters in de airco’s die je al in huis of op kantoor hebt hangen. En heb je geen airco maar wil je wel de lucht in huis reinigen, denk dan eens aan een luchtreiniger.

Ventilatie met WTW (Warmteterugwinning)

ventileer je huis

Pak meteen door. Zorg voor een goed ventilatiesysteem met warmteterugwinning om frisse lucht binnen te laten zonder dat het je huis afkoelt.

Lossnay biedt innovatie mechanische ventilatie met warmteterugwinning. Afgestemd op de Nederlandse woningmarkt, superstil, duurzaam, energiezuinig. Met de bekende kwaliteit van Mitsubishi Electric.

Meer weten over de Residentiële Lossnay van Mitsubishi Electric?

Een blik op de CO2-meter: Netatmo Indoor Luchtkwaliteit Monitor

Een Netatmo luchtkwaliteit monitor geeft inzicht in de luchtkwaliteit van je woning. Zet deze neer in de ruimte die je wilt onderzoeken en krijg inzicht in:

oplopende co2

  • Temperatuur - gezonde waarden = 18°C -23°C
  • Luchtvochtigheid - gezonde waarden = 40% - 60%
  • CO2 - gezonde waarden = 400 ppm - 900 ppm (Parts per million)
  • Geluidsniveau - gezonde waarden = 30dB(A)- 50dB(A)

Onze collega heeft de luchtkwaliteit in haar huis gemonitord. Op deze afbeelding zie je de resultaten van een Netatmo Indoor Luchtkwaliteit Monitor op de dag met een gezellig etentje.

ventileer je huis oplopende co2

Voorafgaand aan het bezoek van 3 gasten geeft de meter 580 ppm 9 aan. 18:00 arriveren de gasten. Tot 21:00 uur stijgt de CO2-waarde naar 1218 ppm. De visite vertrekt en gelukkig normaliseert de situatie snel. Waarna de gemiddelde stand tussen 600 en 800 blijft liggen, zelfs met twee volwassenen en twee jonge kinderen in huis. (Buiten schommelt de CO2 meestal rond de 400, afhankelijk van de locatie.)

Blijf warm en adem frisse lucht in!

Met bewustzijn en de juiste maatregelen kunnen we allemaal genieten van een gezond binnenklimaat, zelfs in de meest geïsoleerde huizen. Deze winter, terwijl je geniet van warme chocolademelk en gezellige avonden met vrienden en familie, vergeet niet om ook aandacht te besteden aan de luchtkwaliteit in je huis. Een gezond huis draagt immers bij aan een gezond en gelukkig leven.