• Datum
 • Leestijd 3 minuten

Hoe verkrijg ik een subsidie voor een warmtepomp?

Als je op zoek bent naar manieren om je huis duurzamer te maken en tegelijkertijd geld te besparen, dan ben je op de juiste plek. In dit blog gaan we dieper in op de subsidies die beschikbaar zijn voor warmtepompen. We zullen je meer vertellen over warmtepompen en je laten zien hoe je kunt profiteren van financiƫle ondersteuning bij de installatie ervan.

Wat is een warmtepomp?

Voordat we je meer vertellen over subsidies, laten we even stilstaan bij wat een warmtepomp eigenlijk is. Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de lucht, bodem of grondwater haalt en deze warmte gebruikt om je huis te verwarmen. Het is een veel duurzamere optie dan een traditionele cv-ketel op aardgas, omdat het geen fossiele brandstoffen verbrandt en daardoor veel minder CO2 uitstoot.

Meer info over warmtepompen? Download dan ons gratis e-book.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar, waaronder klassiek hybride warmtepompen en volledig elektrische warmtepompen. Hybride warmtepompen werken samen met een cv-ketel op gas om je huis te verwarmen, terwijl volledig all-electric warmtepompen alles elektrisch regelen. Welke warmtepomp je kiest, hangt af van je persoonlijke situatie en behoeften.

Subsidie voor de aankoop van een warmtepomp

De belangrijkste subsidie voor een warmtepomp waarnaar gekeken moet worden, is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze subsidie is bedoeld om duurzame energiebronnen te stimuleren, waaronder warmtepompen.

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie, moet je voldoen aan enkele voorwaarden:

 1. De warmtepomp moet op de Meldcodelijst warmtepompen van RVO staan
  Dit betekent dat je moet controleren of het merk en type van de warmtepomp op de lijst vermeld staan.
  Tip: Alle warmtepompen van Mitsubishi Electric staan op deze Meldcodelijst ;-)
 2. De warmtepomp moet nieuw zijn en geïnstalleerd worden door een erkend bedrijf.
  Je kunt de warmtepomp dus niet tweedehands kopen en zelf installeren.
  Vind een installateur bij jou in de buurt via de Dealer-locator
 3. De warmtepomp moet in een huis in Nederland staan waarvan je eigenaar bent en waarin je zelf woont.
  Let op: Dit geldt niet voor nieuwbouwhuizen waarvoor de omgevingsvergunning na 1 juli 2018 is aangevraagd.
 4. De factuur en het betaalbewijs moeten op jouw naam staan.
  Je kunt de subsidie pas aanvragen nadat je hebt betaald voor de warmtepomp en de installatie ervan.
 5. Je moet de subsidie binnen 24 maanden na de installatiedatum aanvragen.
  Zorg ervoor dat je deze termijn niet overschrijdt.
 6. Je kunt de subsidieaanvraag indienen op de website van RVO en hebt een DigiD nodig.
  Let op: Dit zijn de basisvoorwaarden, maar voor de meest actuele en volledige voorwaarden kun je altijd de website van RVO raadplegen.

Hoogte van de warmtepomp subsidie 2024

Nu je bekend bent met de voorwaarden voor de subsidie, laten we eens kijken naar de hoogte van de subsidiebedragen in 2024 voor verschillende soorten warmtepompen:

 • Klassiek hybride warmtepomp (5kW vermogen): €1.500 tot €1.800
 • Volledig all-electric Mitsubishi Electric lucht/water-warmtepomp: vanaf €2.775
 • Bodem-warmtepomp: vanaf €2.500

Een interessant weetje is dat als je de warmtepomp combineert met een isolatiemaatregel, je in aanmerking komt voor een hogere subsidie voor de isolatiemaatregel. Dit betekent dat je niet alleen je huis verwarmt met groene energie, maar ook de energie-efficiëntie van je woning verbetert.

Daarnaast is er ook subsidie beschikbaar voor warmtepompboilers en pvt-panelen. Het exacte bedrag hangt af van het type en het energielabel van het apparaat.

Let op: Vanaf 1 januari 2020 komen nieuwbouwwoningen niet meer in aanmerking voor subsidies voor warmtepompen. Voor dit type woningen wordt nu al verwacht dat ze standaard duurzaam worden gebouwd.

Voorwaarden in een notendop

Om het nog eenvoudiger voor je te maken, hebben we de belangrijkste voorwaarden voor het verkrijgen van subsidie voor een warmtepomp voor je op een rijtje gezet:

 • De warmtepomp moet op de Meldcodelijst warmtepompen van RVO staan.
 • De warmtepomp moet nieuw zijn en geïnstalleerd worden door een erkend bedrijf. (Zoals bijvoorbeeld door een Mitsubishi Dealer)
 • De warmtepomp moet in een huis in Nederland staan waarvan je eigenaar bent en waarin je zelf woont (geen nieuwbouwhuis met een omgevingsvergunning na 1 juli 2018).
 • De factuur en het betaalbewijs moeten op jouw naam staan.
 • De subsidieaanvraag moet binnen 24 maanden na de installatiedatum worden ingediend.
 • Als je de warmtepomp na 1 januari 2022 hebt geïnstalleerd en binnen 24 maanden ook een isolatiemaatregel laat uitvoeren, kom je in aanmerking voor een hoger bedrag aan isolatiesubsidie.

Twijfel je over welke warmtepomp bij jouw situatie past? Je leest alles over onze verschillende Ecodan warmtepompen op onze site!