• Datum
  • Leestijd 3 minuten

De ultieme oplossing met watergedragen VRF-systemen

Kantoren, hotels, gezondheidscentra, schoolgebouwen en appartementencomplexen; van een comfortabel binnenklimaat willen we altijd verzekerd zijn. Met het Hybride VRF-systeem biedt Mitsubishi Electric de ultieme oplossing.

De basis van dit systeem komt uit het succesvolle en bewezen City Multi VRF. Deze techniek levert de best mogelijke efficiëntie en het hoogste comfort in combinatie met flexibiliteit in ontwerp, installatie en gebruik. De heat recovery (R2) variant maakt het mogelijk om gelijktijdig te koelen en verwarmen en onderling energie tussen verschillende ruimtes uit te wisselen. De energie die wordt onttrokken in een te koelen ruimte kan worden hergebruikt in een verblijfsgebied dat juist verwarmt moet worden.

Wat is HVRF?

Er zijn ook situaties waarin je geen of minimaal koudemiddel in (delen) van een gebouw wil hebben. Hier biedt het unieke Mitsubishi Electric HVRF systeem de oplossing. Enkel het buitendeel met de koudemiddelleiding is verbonden met de Hybride BC controller. De binnendelen worden watergevoerd aangesloten. Door deze techniek biedt HVRF een nog comfortabeler en stabieler binnenklimaat en blijft koudemiddel in de verblijfsruimtes achterwege. Hierdoor voldoet men op een eenvoudige manier aan de EN378 en hoeven ook geen additionele lekdetectiesystemen geïnstalleerd of onderhouden te worden.

Ontdek de City Multi HVRF

Minder enginering, gegarandeerde werking

Erwin Tuijtel van Alklima, exclusief distributeur van Mitsubishi Electric legt uit waarom deze HVRF-technologie zo eenvoudig toe te passen is door zowel adviseur als installateur: “Mitsubishi Electric ontwierp het systeem zo dat de onderlinge componenten volledig op elkaar zijn afgestemd. De installateur/adviseur kan ervan uitgaan dat de binnendelen, buitendelen, BC-controllers en de lokale bedieningen altijd met elkaar samenwerken. Een eventuele centrale regeling (optioneel in de cloud) is standaard beschikbaar. Dit bespaart de extra kosten van een extern GBS (gebouwbeheersysteem). Wanneer er wel gekoppeld moet worden met een extern GBS heeft Mitsubishi Electric diverse communicatieprotocollen standaard beschikbaar. Tevens is er één aanspreekpunt voor de gehele klimaatinstallatie. Alles bij elkaar scheelt dit in de engineering, installatie en instandhouding fase veel tijd en (faal)kosten.”

Geschikt voor ieder gebouw

De City Multi Hybride VRF leent zich voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. “Nieuwbouw voldoet aan het laatste bouwbesluit waarmee de isolatie en luchtdichtheid van een pand zo goed als gegarandeerd is. Daarin voldoet een systeem met minder vermogen. Bij een renovatie heb je iets meer vermogen per vierkante meter nodig.
Of de ruimtes in een gebouw nu wel of geen verlaagd plafond hebben, is voor ons geen probleem. Door de grote variëteit aan binnendelen - van cassette-units en wandunits tot vloer(inbouw)modellen en kanaalunits voor in het plafond - is er altijd wel een oplossing. De toevoeging van een Ecodan warmtepomp staat het zelfs toe het systeem uit te breiden met vloerverwarming en -koeling”, vertelt Tuijtel.

Bekijk de City Multi (H)VRF producten

Kennis is de basis

Een goed ontwerp van een HVRF systeem vraagt om bepaalde basiskennis van zowel het product als ook van de toepassing. Door integraal te kijken naar het ontwerp van het gebouw en de installatie ontstaat een goede klimaatinstallatie. Alklima deelt deze kennis via het Alklima College programma. Inschrijven kan direct via de website.

Alles over het Alklima College

Mitsubishi Electric ontwierp het systeem zo dat de onderlinge componenten volledig op elkaar zijn afgestemd.

Erwin Tuijtel Directie