• Datum
  • Leestijd 3 minuten

De regels bij plaatsing binnen- en buitenunits van airco's - wat is handig?

Om een airco optimaal z’n werk te laten doen, is het verstandig om zowel de binnenunit als de buitenunit op een goede strategische plek te plaatsen. In dit blog vertellen we je precies over de regels bij het plaatsen van een airco waar je allemaal rekening mee moet houden.


Geschreven door: Nils - Aircoach Mitsubishi Electric

Binnenunit van een airco: De perfecte plek vinden

De binnenunit van je airco is het hart van het systeem. Het is de plek waar de koude lucht wordt gegenereerd en vervolgens de kamer in wordt geblazen. Het vinden van de juiste locatie voor de binnenunit is van essentieel belang voor een efficiënte werking en maximaal comfort. Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen de perfecte plek te vinden:

Hoog en droog: Plaats de binnenunit bij voorkeur hoog aan de muur, minstens 10 cm onder het plafond. Dit zorgt voor een gelijkmatige luchtverdeling en voorkomt tochtproblemen.

Weg met obstakels: Zorg ervoor dat er geen grote meubels of andere obstakels voor de binnenunit staan. Dit kan de luchtstroom belemmeren en de efficiëntie van het systeem verminderen.

Let op warmtebronnen: Vermijd het plaatsen van de binnenunit in de buurt van warmtebronnen zoals radiatoren, ovens of direct zonlicht. Hittebronnen kunnen ervoor zorgen dat de airco harder moet werken om de gewenste temperatuur te bereiken, wat resulteert in hogere energiekosten. (Meer lezen over het koppelen van je airco aan zonnepanelen, waardoor je kosten bespaart? Je leest het in dit blog!)

Optimale luchtverdeling: Plaats de binnenunit in het midden van de ruimte als dat mogelijk is, om een gelijkmatige luchtverdeling te garanderen. Dit zorgt ervoor dat de hele kamer snel wordt gekoeld en op de gewenste temperatuur wordt gehouden.

Waterpas en stabiel: Zorg ervoor dat de binnenunit waterpas en stabiel is. Een scheve eenheid kan leiden tot problemen met de condensafvoer en kan de algehele werking van het systeem verstoren.

Onderhoudsgemak: Denk aan de toegankelijkheid voor onderhoud. Zorg ervoor dat je gemakkelijk bij het filter en andere onderdelen kunt komen om ze regelmatig schoon te maken of te vervangen.

Afvoer voor condenswater: Zorg ervoor dat er een geschikte afvoer voor condenswater in de buurt is, zodat het water gemakkelijk kan worden afgevoerd zonder overlast of schade.

Buitenunit airco: Waar te plaatsen en waar niet

De buitenunit van een airco speelt een cruciale rol in het afvoeren van warmte aan de omgeving. Maar waar ga je de buitenunit plaatsen? Een installateur zal je hierbij adviseren, maar zelf kun je al nadenken over de juiste plek van de buitenunit van je airco. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen bij het plaatsen van buitenunits:

Beschut tegen weersomstandigheden: De buitenunit moet worden geplaatst op een locatie die beschermd is tegen extreme weersomstandigheden, zoals direct zonlicht, regen of sneeuw. Plaats deze bij voorkeur onder een afdak of in de schaduw.

Afstand tot de muur: Laat voldoende ruimte tussen de buitenunit en de muur, meestal minstens 15 cm, om een goede luchtstroom te bevorderen.

Vergunning of melding maken bij plaatsen airco: Een snelle check wat wel of niet mag in jouw gemeente kan je een hoop gedoe schelen. Veel gemeenten hanteren gelukkig een soepel beleid. Zo geldt in sommige gemeenten een meldingsplicht waarbij je geen vergunning hoeft aan te vragen maar wel melding maakt van installatie. Bij andere gemeenten worden regels uit de wet wat flexibeler gehandhaafd en is er geen vergunning of melding nodig voor niet-ingrijpende veranderingen aan je huis of bijgebouwen. Mits je huis een monument is of beschermd stads- of dorpsgezicht betreft. In alle gevallen, voorkomen is beter dan genezen. Controleer daarom de lokale voorschriften en regelgeving met betrekking tot de plaatsing van buitenunits, inclusief de afstand tot de eigendomsgrens en eventuele vergunningsvereisten. Je vindt deze informatie op de website van je gemeente.

Nu heb je een duidelijk beeld van waar je de binnen- en buitenunit van een airco het beste kunt plaatsen. Onthoud altijd dat het volgen van de juiste richtlijnen niet alleen zorgt voor een comfortabelere leefomgeving, maar ook de levensduur en efficiëntie van je systeem verlengt.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van een keuze? Raadpleeg dan onze dealer locator voor een Mitsubishi Electric dealer bij jou in de buurt!
Research naar een airco doen vanuit huis? Download dan ons gratis Airco E-book