• Datum
 • Leestijd 4 minuten

Slim Besparen: Koppel je zonnepanelen aan je warmtepomp voor een Smart Grid Ready toekomst

In een tijdperk waarin duurzaamheid en energie-efficiƫntie hoog op de agenda staan, zijn innovatieve oplossingen een must. Het koppelen van zonnepanelen aan warmtepompen is niet alleen een slimme manier om te besparen op je energierekening, maar het maakt ook je huis klaar voor de toekomst van slimme energienetwerken, oftewel 'smart grids'.


Geschreven door: Nils - Aircoach Mitsubishi Electric

De kracht van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben de afgelopen jaren bewezen een gamechanger te zijn in de wereld van hernieuwbare energie. Ze zetten zonlicht om in elektriciteit, waardoor je je eigen energie kunt opwekken. Maar wat als je die opgewekte energie nog slimmer zou kunnen benutten?

airconditioner schoonmaken

De Efficiƫntie van een warmtepomp

Een warmtepomp is een andere innovatie die de manier waarop we onze huizen verwarmen en koelen, transformeert. Ze halen warmte uit de omgeving en verplaatsen deze naar binnen, waardoor ze efficiënter zijn dan traditionele verwarmingsmethoden. Dat is al een slimme stap. Door de warmtepomp te laten samenwerken met je zonnepanelen doe je daar een nog slimmere stap bij

Zonder salderen je energie benutten

Door je zonnepanelen en warmtepomp te integreren in een smart grid ready systeem, kun je optimaal profiteren van het energieaanbod. Tijdens zonnige dagen wekken je zonnepanelen overtollige energie op die je vaak niet meteen nodig hebt. Deze kun je terugleveren aan het net. Maar juist daar zit een knooppunt. Dit zogenaamde salderen legt steeds meer druk op het elektriciteitsnetwerk. Daarom wordt de salderingsregeling afgebouwd. Dat betekent dat je niet zomaar meer stroom kunt terugleveren aan het net. Met een smart grid is het op dat moment mogelijk de energie in te zetten om je warmtepomp warm water te laten maken. Die blijft op temperatuur in de boiler. 

smart grid ready zonnepanelen warmtepomp

Dus in het kort:

 1. Overdag wek je je eigen energie op met zonnepanelen.
 2. Omvormer en warmtepomp werken slim samen om energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken.
 3. Tijdens piekmomenten lever je jouw energie bijvoorbeeld niet terug aan het net maar aan je warmtepomp en douche je 's avonds met de energie van overdag.

Hoe krijg je dit voor elkaar?

Om je zonnepanelen effectief te koppelen aan je warmtepomp voor een slimme, Smart Grid Ready toekomst, dien je de volgende stappen te volgen:

Contacteer je e-installateur:
Begin met het raadplegen van je e-installateur (dit is een vakman die is gespecialiseerd in het installeren, repareren, reviseren, onderhouden, testen en ontwikkelen van elektrotechnische installaties). Deze professional kan je helpen om te beoordelen of jouw omvormer geschikt is voor deze integratie. Verzamel informatie over het model van je omvormer voordat je contact opneemt, zodat je e-installateur beter geïnformeerd is over je systeem.

Evaluatie van Smart Grid Ready connectie:
De e-installateur zal je vragen stellen over je omvormer en beoordelen of deze Smart Grid Ready is of dat er aanpassingen nodig zijn om het compatibel te maken.

Fysieke verbinding:
Als je omvormer geschikt is, zal de e-installateur de fysieke verbinding tot stand brengen tussen je zonnepanelen en je warmtepomp. Dit kan enige aanpassing aan je bestaande installatie vereisen.

Softwarematige instellingen:
Ten slotte, zal de e-installateur de benodigde softwarematige instellingen in het menu van de Ecodan Warmtepomp configureren. Deze instellingen zorgen ervoor dat je warmtepomp en zonnepanelen naadloos samenwerken.

Een stap in de toekomst: Smart Grid Ready

Het koppelen van zonnepanelen aan je warmtepomp gaat niet alleen over directe energiebesparingen. Het gaat ook over het creëren van een 'smart grid ready' systeem in je huis. Wat is een smart grid? Het is dus een geavanceerd elektriciteitsnetwerk dat gebruikmaakt van communicatietechnologie om de vraag naar energie in balans te houden. Dit kan zowel voor een netwerk op kleine schaal in je huis, als bijvoorbeeld voor een hele wijk of stad. Dit alles gebeurt automatisch en naadloos, dankzij het slimme netwerk.

Voordelen in overvloed

Het koppelen van zonnepanelen aan je warmtepomp voor een smart grid ready systeem biedt tal van voordelen:

 • Optimaal energiegebruik:
  Je gebruikt de energie die je opwekt en het netwerk op het meest efficiënte moment, waardoor verspilling wordt geminimaliseerd.
 • Financiële voordelen:
  Het terugleveren van overtollige energie aan het net kan leiden tot kredieten op je energierekening.
 • Milieuvriendelijk:
  Je vermindert je afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen en verlaagt je ecologische voetafdruk.
 • Voorbereid op de toekomst:
  Je huis wordt voorbereid op de toenemende integratie van slimme energienetwerken, wat de waarde ervan kan verhogen.

Conclusie

Het koppelen van zonnepanelen aan je warmtepomp gaat verder dan alleen energiebesparing. Het zet je op weg naar een energie-efficiënte toekomst met smart grids. Met dit systeem kun je niet alleen je eigen energiekosten beheersen, maar ook bijdragen aan een duurzamere samenleving. Het biedt ook een oplossing voor het afbouwen van de salderingsregeling en een te grote netbelasting tijdens zonnige dagen. Dus waar wacht je nog op? Koppel je zonnepanelen aan je warmtepomp en maak je huis smart grid ready voor een stralende en duurzame toekomst.

Professional?

Wil je als installateur meer weten over het aansluiten en de mogelijkheden van Ecodan warmtepompen in smart grids? Download het productblad (account benodigd).