• Datum
  • Leestijd 2 minuten

CO2-warmtepomp levert tapwater tot 90°C voor grote hoeveelheden warm water

QAHV Warmtepompen

CO2-warmtepomp levert tapwater tot 90°C voor grote hoeveelheden warm water

“Sportcomplexen, gezondheidscentra, recreatieparken, zwembaden en hotels. Wanneer je deze faciliteiten wil verduurzamen, zal je merken dat dit vaak een uitdaging is”, zegt Stephan van der Tholen, productspecialist van Alklima/Mitsubishi Electric, “omdat die gebouwen bijna altijd behoefte hebben aan grote hoeveelheden warm tapwater. Met de Mitsubishi Electric QAHV warmtapwater-warmtepomp hebben we een ideale oplossing die juist in deze situaties uitkomst biedt.”  

Dit toestel met het natuurlijk koudemiddel R744 levert ruime hoeveelheden warmtapwater met een maximum van 90°C. Deze opwekker kenmerkt zich doordat hij met een grote ΔT werkt. “Bovendien is hij redelijk eenvoudig te installeren en te onderhouden”, vertelt Van der Tholen. “Deze lucht/water-warmtepomp is een monoblock uitvoering, wat het installatiegemak vergroot. Doordat het toestel gebruik maakt van het natuurlijk koudemiddel R744 (CO2) is de global warming potential (GWP) bijzonder laag en heeft de installateur geen certificering voor F-gassen nodig.” 

De Mitsubishi Electric QAHV warmtapwater-warmtepomp biedt een ideale oplossing bij verschillende faciliteiten.”

Stephan van der Tholen Productspecialist lucht-lucht

Speciale warmtapwatertool

“Voor het maken van capaciteitsberekeningen bieden we op onze website een speciale warmtapwatertool”, tipt Van der Tholen. “Als ontwerper of installateur kun je dan berekenen, op basis van tapwaterbehoefte, oplaadmoment en andere input, welk type en welke capaciteit voor jouw project de meest geschikte configuratie oplevert. Afhankelijk van de behoefte kunnen namelijk één of meerdere exemplaren in cascade worden opgesteld.” 

In combinatie met boilers

Het toestel zal altijd in combinatie met één of meerdere boilers moeten functioneren. Daarbij is er een keuze tussen een oplaadboiler of een spiraalboiler. “Met een spiraalboiler laad je de warmte rechtstreeks vanuit de warmtepomp via het spiraal in het boilervat. In veel situaties valt de keuze echter op één of meerdere oplaadboilers, zeker als de gebruiker grotere hoeveelheden warm tapwater nodig heeft. In dat geval plaatsen we een platenwisselaar tussen de warmtepomp en de boiler die voor overdracht van de warmte zal zorgen.” 

Sportaccommodatie toekomstbestendig

Begin september 2022 nam de Nederlandse amateurvoetbalclub Sporting Martinus haar nieuwe clubhuis in Amstelveen in gebruik. Voor de warmtapwatervoorziening in het nieuwe clubhuis leverde Alklima een Mitsubishi Electric QAHV-N560 lucht/water-warmtepomp, die dus gebruikmaakt van het natuurlijke koudemiddel CO2. Daarmee is de accommodatie niet alleen verzekerd van veel warmwatercomfort, maar is de techniek ook direct toekomstbestendig. Meer weten? Lees de projectbeschrijving van Sporting Martinus.