• Locatie Amstelveen
  • Leestijd 4 minuten
  • Branche Sport
  • Oplevering 2022

Sporting Martinus comfortabel, duurzaam en gereed voor de toekomst

Begin september 2022 heeft de Nederlandse amateurvoetbalclub Sporting Martinus haar nieuwe clubhuis in Amstelveen in gebruik mogen nemen. In slechts een jaar tijd is het sterk verouderde gebouw uit 1969 gesloopt en vervangen door een tweelaagse nieuwbouw, die volledig voldoet aan de eisen van deze tijd. Het gebouw biedt ruimte aan een grote kantine, bar en keuken, meerdere kleed- en doucheruimtes, een scheidsrechtersruimte, een bestuurskamer, een werkplaats en diverse opslagruimtes, die dankzij de installatie van twee lucht/water-warmtepompen all-electric en op een lage temperatuur verwarmd kunnen worden.

Het bestaande clubhuis van Sporting Martinus kampte met de nodige gebreken aan o.a. gevel, dak én verwarming. Bovendien voldeed het pand niet aan de (toekomstige) milieueisen. “Doel van de nieuwbouw was dan ook om een toekomstbestendig, duurzaam en 100% gasloos clubhuis te realiseren”, vertelt Johan Groeneveld, directeur van Technisch Bureau Wahlen & Jongkind. In een hecht bouwteam met bouw- en aannemingsbedrijf De Heemraad bv, bouwkundig adviesbureau Kasteelheer Groep, loodgieter Brommer BV en installateur Klaver Giant Groep stond Technisch Bureau Wahlen & Jongkind in voor de complete werktuigbouwkundige installatie. Van verwarming tot ventilatie en inclusief leidingwaterinstallatie, douchesysteem en brandslanghaspels. 

Lage temperatuur verwarming

“Zowel de begane grond als de eerste verdieping van het nieuwe clubhuis zijn voorzien van lage temperatuur vloerverwarming”, vertelt Groeneveld. Als energiebron zijn op het dak van de nieuwbouw twee Mitsubishi Electric Ecodan ZHR-230Y lucht/water-warmtepompen in splituitvoering en met Zubadan-techniek geïnstalleerd. De warmtepompen zijn geleverd door Mitsubishi Electric-leverancier Alklima en onderscheiden zich door een hoog rendement, een uitstekende energie-efficiëntie en een optimaal comfort. “Dankzij de innovatieve constructie van de bypass-warmtewisselaar verdampt het koelmiddel door de flashgasinjectie volledig”, legt Jordy van den Berg, accountmanager bij Alklima, uit. “Hierdoor kunnen de warmtepompen extra heet gas maken, zonder dat de druk expliciet wordt verhoogd en hebben gebruikers ook bij -15°C buitentemperatuur nog 100% van het verwarmingsvermogen tot hun beschikking.”

Omdat de warmtepompen van 23 kW in cascade staan opgesteld, kan een gecombineerd verwarmingsvermogen van 46 kW geleverd worden. Groeneveld: “De warmtepompen zijn door middel van een 500 liter buffervat en een frequentiegeregelde circulatiepomp aangesloten op het vloerverwarmingssysteem. Dankzij diverse verdelers en naregelingen kan de verwarmingstemperatuur individueel per ruimte geregeld worden.”

Onze organisaties hebben een vergelijkbare missie en visie waarin hoog ingezet wordt op duurzaamheid en comfort, zonder gebruik van fossiele brandstoffen’

Jordy van den Berg Accountmanager

CO2 warmtepomp voor warmtapwater

Voor de warmtapwatervoorziening in het nieuwe clubhuis heeft Alklima een Mitsubishi Electric QAHV-N560 lucht/water-warmtepomp geleverd, die gebruikmaakt van het natuurlijke koudemiddel CO2 . Een bewuste keuze, volgens Van den Berg, omdat in het nieuwe clubhuis gebruik wordt gemaakt van een ringleiding. “In dit geval zijn hogere temperaturen nodig om legionellabesmettingen te voorkomen. Onze CO2 warmtepomp kan hier uitstekend in voorzien en kan – dankzij een grote Delta-T – 70-90°C tapwater leveren bij een koudwaterinlaat van slechts 10-15°C.” In tegenstelling tot traditionele koudemiddelen tast CO2 bij emissie de ozonlaag niet aan, vertelt hij. “Bovendien is het aardopwarmingsvermogen bijzonder laag (GWP=1). In dit project is de warmtepomp aangesloten op een 1.000 liter rvs oplaadboiler, waardoor ruim voldoende douchewater beschikbaar is.”

Hoofdleverancier

De keuze voor Mitsubishi Electric en Alklima in dit project is volgens Groeneveld een logische. “Alklima is al jarenlang onze hoofdleverancier. Gestart met split-aircosystemen, is in de afgelopen jaren het aantal lucht/water-warmtepompen flink gegroeid. Ook hiervoor biedt Alklima een mooi, uitgebreid en betrouwbaar product gamma. Afspraken worden goed nagekomen en de sales en aftersales zijn uitstekend geregeld. Bovendien wordt goed meegedacht in projecten. Onze organisaties hebben een vergelijkbare missie en visie waarin hoog ingezet wordt op duurzaamheid en comfort, zonder gebruik van fossiele brandstoffen. De installatie voor het clubhuis van Sporting Martinus is hier een mooi voorbeeld van.”

“Op basis van de gebouwtekeningen, de warmteverliesberekeningen, het aantal douches, de geselecteerde douchekoppen (l/m) en de verwachte piekbelasting bij wedstrijden en op trainingsdagen hebben wij de juiste producten voor dit project geselecteerd”, vertelt Van den Berg. “Bovendien hebben wij meegedacht over de beste opbouw van de installaties.” Alle producten zijn just-in-time geleverd, waarna Technisch Bureau Wahlen & Jongkind in eigen beheer de montage heeft verzorgd. Vervolgens stonden installateur en leverancier samen in voor de controle en inbedrijfstelling. 

Duurzaamheidspartner van de KNVB

Met de opening van het nieuwe clubhuis heeft Alklima weer een mooie referentie mogen toevoegen aan haar uitgebreide projectenlijst. Een lijst die naar verwachting alleen maar zal groeien, aldus Van den Berg. “Sinds juni 2022 zijn wij namelijk duurzaamheidspartner van de KNVB, dat met haar initiatief De Groene Club sportverenigingen wil ondersteunen bij het verduurzamen van hun sportaccommodaties. Naast zonnepanelen, LEDverlichting en isolatie spelen onze warmtepompoplossingen voor verwarming en warm tapwater hierin een essentiële rol.”

BOUWINFO

Opdrachtgever
Sporting Martinus
Architect
Blackbox Architecten
Aannemer
Bouw- en Aannemingsbedrijf De Heemraad bv
Bouwkundig advies
Kasteelheer Groep
W-installateur
Technisch Bureau Wahlen & Jongkind
Loodgieterswerk
Brommer BV
E- installatie
Klaver Giant Groe