• Datum
  • Leestijd 2 minuten

Chillers op propaan: wij lichten het tipje van de sluier!

Van 8 tot en met 10 oktober heeft de Chillventa plaatsgevonden. Op deze internationale vakbeurs voor koeltechnologie in Nürnberg worden de belangrijkste innovaties en marktontwikkelingen laten zien. Mitsubishi Electric was natuurlijk prominent aanwezig. Naast vele nieuwe toestellen stonden twee belangrijke ontwikkelingen centraal: natuurlijke koudemiddelen en connectiviteit. Wil je zien hoe Mitsubishi Electric haar chillers met propaan uitrust? Lees dan verder.

“Chillventa in Nürnberg is voor onze industrie een erg belangrijke beurs. Vooral omdat marktpartijen hier laten zien waar we naar toe gaan. Door de uitfasering van F-gassen is de toepassing van koudemiddelen met een lage GWP misschien wel het belangrijkste topic”, vertelt Erwin Tuijtel, adjunct-directeur van Alklima. Samen met algemeen directeur Arjen de Jong zijn ze aanwezig geweest op de beurs om die ontwikkelingen met eigen ogen te zien en nieuwe kennis mee te nemen.

Naar propaan als koudemiddel

“Zeker nu de uitfasering van F-gassen nog iets is versneld, is het interessant om te zien hoe de industrie daarop anticipeert. Wij weten in elk geval dat Mitsubishi Electric een zeer vooruitstrevend programma heeft, waardoor we al toestellen met propaan hebben en diverse andere producten eraan staan te komen. Zo kunnen onze klanten binnenkort de Split-units op propaan bestellen en volgend jaar ook de RAC-serie met propaan. In 2026 zijn de chillers met propaan aan de beurt.

Connectiviteit steeds belangrijker

Connectiviteit is een tweede, belangrijk onderwerp waarnaar Erwin nieuwsgierig is, en wat volgens hem tijdens deze beurs in de spotlichten staat. “Niet alleen in Nederland is netcongestie een hot topic, maar ook elders in Europa. Het slimmer kunnen aansturen van toestellen, het eventueel kunnen afschakelen op afstand en het beter inregelen in combinatie met buffers zijn allemaal zaken die nadrukkelijk spelen. De markt is echt op zoek naar goede oplossingen. Een Brits energiebedrijf doet bijvoorbeeld al testen met het aansturen en regelen van Mitsubishi Electric toestellen via de Melcloud. Zo zijn er meer ontwikkelingen en innovaties die op dit vakgebied spelen en die hier te zien zijn.”

Warmtepomp met propaan (R290)

Propaan is als natuurlijk koudemiddel in opkomst in de warmtepomptechniek, dit komt mede door de Europese wetgeving, maar ook door de eigenschappen van dit koudemiddel. Eén van de specifieke eigenschappen van dit koudemiddel is dat hoge watertemperaturen tot 75°C behaald kunnen worden.

Alles weten over propaan warmtepompen? Klik dan verder. 

Alles over propaan warmtepompen