• Datum
  • Leestijd 4 minuten

Alles wat je moet weten over lucht/water-warmtepompen van Mitsubishi Electric

Wat is een lucht/water-warmtepomp?

Een lucht/water-warmtepomp gebruikt de buitenlucht als energiebron om je huis te verwarmen, te koelen en sanitair warm water te leveren. Het is een milieuvriendelijke en kostenefficiƫnte manier om je woning te verwarmen zonder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen zoals olie of gas. De warmtepomp werkt op elektriciteit en bestaat uit twee delen: een apparaat buiten en een apparaat binnen. Het buitendeel haalt warmte uit de lucht, terwijl het binnendeel deze warmte door je huis verspreidt.

Waarom kiezen voor een lucht/water-warmtepomp?

  • Duurzaamheid: Verminder je impact op het milieu door gebruik te maken van duurzame energie.
  • Kostenbesparing: Minder afhankelijk van prijsschommelingen van fossiele brandstoffen.
  • Efficiëntie: Een warmtepomp werkt heel efficiënt, waardoor je minder energie verbruikt. In combinatie met zonnepanelen kan dit je energiekosten nog verder verlagen.
  • Comfort: Met één apparaat kun je je huis verwarmen, koelen en zorgen voor warm water om bijvoorbeeld mee te kunnen douchen of voor de handafwas.
  • Subsidies: Mogelijk in aanmerking voor subsidies, bij bestaande bouw.

Hoe werkt een Ecodan warmtepompsysteem van Mitsubishi Electric?

Het Ecodan warmtepompsysteem van Mitsubishi Electric bestaat uit een binnen- en een buitendeel. De Ecodan lucht/water-warmtepomp onttrekt energie uit de buitenlucht door lucht aan te zuigen over een wisselaar in het buitendeel. Deze energie wordt vervolgens door het binnendeel omgezet in ruimteverwarming, koeling en warm tapwater.

Monoblock vs. split systeem

Bij het kiezen van een lucht/water-warmtepomp kun je kiezen tussen twee systemen: monoblock en split. Bij een monoblock-uitvoering wordt de energie in het buitendeel omgezet naar water, en de buitendeel en binnendeel worden verbonden door leidingen met water. Bij een split-uitvoering wordt de energie in het binnendeel omgezet naar water, en de buitenunit en binnenunit worden verbonden door leidingen met koudemiddel. Elk systeem heeft zijn eigen voordelen en is geschikt voor verschillende situaties. Een erkend installateur kan je adviseren wat voor jouw woonsituatie de beste oplossing is. Laten we dieper ingaan op de verschillen om je te helpen de beste keuze te maken voor jouw woning.

Wat is een monoblock warmtepomp?

Een monoblock warmtepomp heeft alle koeltechnische componenten, inclusief de lucht- en waterwarmtewisselaar, geïntegreerd in de buitenunit. Dit betekent dat het systeem als één geheel werkt en dat de installatie eenvoudiger is.

Wat is een split warmtepomp?

Bij een split warmtepomp zijn de lucht- en waterwarmtewisselaars verdeeld over een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit onttrekt warmte uit de buitenlucht en verwarmt een koelvloeistof. Deze koelvloeistof wordt via leidingen naar de binnenunit getransporteerd, waar de warmte wordt overgedragen aan het verwarmingssysteem van het huis.

Welk systeem is geschikt voor jou?

Monoblock:

  • Ideaal voor woningen waar een eenvoudige en snelle installatie gewenst is.
  • Geschikt voor situaties waar de buitenunit dicht bij de binnenunit geplaatst kan worden.
  • Aanbevolen voor wie een betrouwbare en onderhoudsvriendelijke oplossing zoekt zonder behoefte aan gespecialiseerde installateurs.

Split:

  • Geschikt voor woningen met beperkte buitenruimte of waar meer afstand tussen binnen- en buitenunit gewenst is.
  • Ideaal voor gebieden met strenge winters vanwege de betere vorstbescherming.
  • Aanbevolen als je bereid bent te investeren in een complexere installatie voor meer flexibiliteit en een compactere buitenunit.

Ons advies is om altijd contact op te nemen met een erkend installateur die jou kan adviseren over de juiste warmtepomp voor jouw woning.

Voordelen van Mitsubishi Electric Ecodan lucht/water-warmtepompen

  • Toekomstbestendig en duurzaam: Klaar voor de toekomst met hernieuwbare energiebronnen.
  • Hoogwaardige technologie: Betrouwbaar en efficiënt dankzij de *invertertechnologie.
  • Eenvoudige installatie: Snel en zonder grote verbouwingen te plaatsen.
  • Gebruiksvriendelijk: Makkelijk te bedienen, altijd en overal toegankelijk.
  • Vooruitstrevend: Voorbereid op de toekomst met smart grid ready functionaliteit.

Veelgestelde vragen

Geluid van airco in db(A)

Hoe stil is een lucht/water-warmtepomp?
De Ecodan lucht/water-warmtepompen van Mitsubishi Electric zijn extreem stil, met geluidsniveaus vergelijkbaar met een moderne stille koelkast, rond de 42 decibel. Dit maakt het mogelijk om de unit strategisch te plaatsen om geluidsoverlast te minimaliseren.

Hoe efficiënt is een lucht/water-warmtepomp in de winter?
Zelfs bij temperaturen ver onder nul kan de warmtepomp nog steeds warmte uit de buitenlucht halen. Dankzij geavanceerde technologieën zoals de Zubadan technologie. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp ook bij zeer lage buitentemperaturen efficiënt blijft werken.

Conclusie

Met de Ecodan lucht/water-warmtepompen van Mitsubishi Electric investeer je in een duurzame, efficiënte en toekomstbestendige oplossing voor je huis. Of je nu bouwt of renoveert, deze warmtepompen bieden comfort, besparen kosten en dragen bij aan een groenere wereld.

Wil je meer weten? Download het e-book of neem contact op met een Mitsubishi Electric installateur.

*Invertertechnologie is een geavanceerde technologie die wordt gebruikt in warmtepompen en airconditioners om de efficiëntie en prestaties te verbeteren. Het is een techniek die de snelheid van de compressor aanpast aan de daadwerkelijke behoefte aan verwarming of koeling in plaats van constant op volle kracht te draaien of helemaal uit te staan.