Techniek toegelicht

Zubadan: de revolutionaire warmtepomp

Zubadan toegelicht

Zubadan is Japans voor ‘Super Heating’. Dit revolutionaire, door Mitsubishi Electric gepatenteerde, systeem geeft tot ­-15 °C hetzelfde verwarmingsvermogen als bij +7 °C. Het systeem kan hierdoor zonder enkel voorbehoud toegepast worden als hoofdverwarming en is natuurlijk ook geschikt voor comfortkoeling. Bijkomend voordeel is dat de CO2-uitstoot en het energieverbruik een stuk lager ligt in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen.

 
De Zubadantechnologie staat voor ‘flashinjectie’. Mitsubishi Electric heeft daartoe een speciale scroll-compressor ontwikkeld waarbij een gas/vloeistofmengsel van het koudemiddel rechtstreeks in de compressor wordt ingespoten. Hierdoor kan het systeem een constant verwarmingsvermogen leveren bij een buitentemperatuur van +7 °C tot ­-15 °C. Bij een klassiek systeem (zonder flashinjectie) daalt het verwarmingsvermogen bij een vrieskoude buitentemperatuur. Dit is het meest kritieke moment omdat de verwarmingsvraag op dat moment het hoogst is.

Bijkomende voordelen van de ‘flashinjectie’ ten opzichte van standaard invertersystemen zijn een kortere ontdooicyclus met een lagere frequentie en het sneller (33%) bereiken van de verwarmingsmodus. Bovendien kan er een systeem geselecteerd worden met een lagere verwarmingscapaciteit, omdat er geen capaciteitsverlies meer optreedt bij lagere buitentemperaturen.

 

De voordelen van Zubadan

• Tot -15 °C buitentemperatuur geen verlies in verwarmingscapaciteit
• Uitermate geschikt als hoofdverwarming
• Geen bron benodigd (Zubadan is een luchtwarmtepomp)
• Uiteraard ook geschikt om te koelen
• Energielabel A, voldoet aan de EIA-regeling

Hoe werkt de Zubadan-technologie?

 
In verwarmingsmodus zal de verdampingstemperatuur bij lage buitentemperaturen in de buiten-unit laag zijn. Bij compressie in een conventionele warmtepomp zal de eind-persgastemperatuur (T-eind) te hoog worden. De compressor zal moeten terugregelen waardoor de verwarmingscapaciteit afneemt. De Zubadan maakt het door de unieke flashinjectietechniek mogelijk om in één compressor een tweetrapscompressie te simuleren. De eind-persgastemperatuur zal door de flashinjectie lager zijn en daardoor volledig verwarmingsvermogen kunnen blijven leveren. Drie expansieventielen in combinatie met een unieke poweraccumulator en HIC zorgen voor een regelbaar gas/vloeistofverhouding, welke in de compressor geïnjecteerd wordt.
 

Snel en doeltreffend

Dankzij de flashinjectie wordt de verdamper van de binnen-unit twee keer zo snel opgewarmd als bij een conventioneel invertersysteem. Dit heeft invloed op de frequentie en de duur van de ontdooicycli.

 • ontdooicyclus maximaal 3 minuten
 • frequentie om de 120 à 150 minuten

 
Zubadan toepassingen

 
Met de Zubadan heeft Mitsubishi Electric een revolutionaire stap gezet in de ontwikkeling van de warmtepomp. De Zubadan maakt het mogelijk om een constante verwarmingscapaciteit te leveren tot een buitentemperatuur van ­-15°C. Daarnaast is de ontdooitijd kort en de tijd tussen twee ontdooicycli lang. De unieke eigenschappen van de Zubadan creëren een aantal nieuwe markten voor warmtepomptoepassingen. Nieuwe markten die dankzij deze techniek door een warmtepomp kunnen worden voorzien, en markten waar een warmtepomp reeds zonder restricties toegepast kan worden.

 1. Luchtgordijn
  De Zubadan zal een grote rol spelen in de markt voor luchtgordijnen. Het luchtgordijn kan worden voorzien van een DX-batterij en zal direct door de Zubadan van warmte worden voorzien. Op het moment dat het luchtgordijn het volledige verwarmingsvermogen vraagt (bij koude buitentemperaturen), zal het luchtgordijn nog steeds het volledige vermogen kunnen leveren.

 2. Luchtbehandelingskast
  De toepassing van warmtepompen in luchtbehandelingskasten wordt reeds op grote schaal toegepast. Hierbij wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de koelfunctie van de warmtepomp. Naast het verlies in verwarmingscapaciteit bij lage buitentemperaturen, is ook de ontdooicyclus een ongewenste situatie. Door de verkorte ontdooitijd en de minimale ontdooifrequentie zal dit nadeel worden geminimaliseerd.

 3. Tapwater / vloerverwarming
  Door de aankondiging van de overheid om de EPC-waarde voor de woningbouw de komende jaren te verlagen, zal gezocht moeten worden naar nieuwe, inventieve verwarmingstechnieken. De link naar warmtepompen is dan snel gelegd. Omdat de warmtepomp op verwarmingsvermogen bij ­-10°C wordt geselecteerd, kan bij de Zubadan veelal een kleiner type geselecteerd worden dan bij een conventionele warmtepomp.

 4. Verwarmen of koelen
  Naast de genoemde toepassingen zijn er uiteraard nog veel meer mogelijkheden in combinatie met de Zubadan. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om de Zubadan te gebruiken als normale airconditioner in een split- of master/slave-uitvoering met alle gangbare binnen-units.

   

Meer weten?

Neem dan contact met ons op door te bellen naar 078-615 00 00 of stuur een e-mail naar info@alklima.nl.