• Datum
  • Leestijd 4 minuten

All Electric Ready: De route naar een gasloze woning

All Electric Ready

Wij staan in Nederland voor een gigantische uitdaging. Hoe krijgen we alle bestaande woningen van het gas af? Alklima introduceert in nauwe samenwerking met Mitsubishi Electric All-Electric Ready: een programma waarbij we elke woning stapsgewijs zonder onnodige investeringen CO2-neutraal maken.

Een warmtepomp om de woning te verwarmen of te koelen. Voor nieuwbouwwoningen is dat inmiddels gemeengoed. Mitsubishi Electric biedt hiervoor met de Ecodan lucht/water warmtepompen een betrouwbare oplossing met een goed rendement. Voor een groot deel van de bestaande woningen is de vervanging van de cv-ketel door een warmtepomp nog een stap te ver. Lang niet elke woning beschikt immers over dubbelglas en spouwmuur-, dak- en vloerisolatie. Met name bij woningen die voor 1995 gebouwd zijn, laat de isolatiewaarde vaak nog te wensen over. Om optimaal te profiteren van het rendement van een warmtepomp, is het eerst zaak om de schil van de woning te isoleren.

Eerste stap

All-Electric Ready speelt hierop in. Daarbij wordt naast de bestaande cv-ketel een warmtepomp geplaatst die geschikt is om op korte of middellange termijn de volledige woning gasloos te verwarmen. Dat biedt woningbezitters de mogelijkheid om een eerste stap in verduurzaming van de woning te zetten en meteen de CO2-uitstoot te reduceren.
Met All-Electric Ready krijgt de woningbezitter tegelijkertijd de tijd om de woning stapsgewijs te isoleren en op die manier volledig geschikt te maken voor verwarming met de warmtepomp. Is al het enkel glas vervangen? Is de spouwmuur of het dak geïsoleerd? Na elke stap kan het gasverbruik verder worden teruggeschroefd. Totdat uiteindelijk de volledige woning gasloos wordt verwarmd.

Pragmatisch en rendabel

Volgens Rudy Grevers, manager woningbouw bij Alklima, is All-Electric Ready een pragmatische en rendabele oplossing voor iedere particulier met een woning van 25 jaar of ouder. “Veel bestaande woningen zijn al deels geïsoleerd. De bewoners hebben bijvoorbeeld spouwmuurisolatie aangebracht of dubbel glas gemonteerd maar de woning heeft nog geen vloerverwarming of radiatoren die geschikt zijn voor een laagtemperatuursysteem zoals een lucht/water-warmtepomp. Bewoners kunnen een gesubsidieerde, reguliere hybride warmtepomp installeren, maar dan is de kans groot dat ze op termijn - als de woning volledig geïsoleerd is - een compleet nieuwe warmtepomp moeten aanschaffen. Simpelweg omdat de warmtepomp uit het hybridesysteem onvoldoende capaciteit biedt om de complete woning gasloos te verwarmen.” 

Recht op Subsidie

Met All-Electric Ready kunnen bewoners hun bestaande cv-ketel blijven gebruiken. Pal daarnaast wordt een warmtepomp geïnstalleerd die op termijn het werk van de cv-ketel volledig kan overnemen. Grevers: “Als dan over een jaar of vijf de vloer eruit gaat en vloerverwarming wordt geïnstalleerd, kan dat het moment zijn om definitief afscheid van de cv-ketel te nemen. Maar het is ook mogelijk om de cv-ketel achter de hand te houden en in te schakelen als het buiten tien graden vriest.” Wie kiest voor All-Electric Ready, heeft eveneens recht op subsidie. De Ecodan-systemen zijn ontwikkeld met een duidelijke focus op energie-efficiëntie, wat zich laat vertalen in hoge energie labels. En in het feit dat alle Ecodan-systemen in aanmerking komen voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Smart Grid Ready

Wie een combinatie maakt met tapwater, kan een extra stap zetten in de All-Electric-gedachte. Alle Ecodan-systemen zijn voorzien van het Smart Grid Ready-label, wat betekent dat de boiler kan worden geladen wanneer de zonnepanelen maximaal presteren of het stroomtarief laag is. Als op termijn aanpassingen worden doorgevoerd aan de salderingsregeling, is deze functie nog meer van waarde omdat thermisch bufferen dan tot de mogelijkheden behoort. Hierdoor kan bijvoorbeeld een overschot van stroomproductie door zonnepanelen optimaal worden benut om de boiler op te warme op de momenten dat de zon schijnt.

Integraal denken

All-Electric Ready vraagt om een totaalaanpak inclusief bouwkundige, installatietechnische en elektrotechnische maatregelen. Wat zijn bijvoorbeeld de mogelijkheden om de gevel, de vloer en het dak aanvullend te isoleren? Wat kan worden gedaan om de luchtdichtheid te verbeteren? Wat is het vermogen dat de warmtepomp moet leveren? Is ventilatie met warmteterugwinning een haalbare optie? Is het mogelijk om tapwater mee te nemen en is er behoefte aan koeling? I is de benodigde elektra aanwezig voor zowel de buitenunit als de binnenunit? Op basis van de antwoorden op deze en andere vragen kan de juiste All-Electric Ready-variant met de juiste cv-ketelaansturing worden gekozen. Zodat de woning een installatie krijgt die niet alleen op de korte, maar ook op de lange termijn volstaat.

All Electric Ready Brochure

Meer weten over All Electric Ready? Alklima heeft een uitgebreide brochure opgesteld waarin het concept volledig wordt uitgelegd en alle mogelijkheden aan bod komen.

Sets-split-All-Electric-Ready-(hybride)-Brochure-Ecodan-All-Electric-Ready.pdf
Bestand downloaden 10,71 MB
Sets-split-All-Electric-Ready-(hybride)-Brochure-Ecodan-All-Electric-Ready.pdf

All-Electric Ready

Duurzaam, slim en toekomstbestendig onderweg naar All-Electric wonen. Dat kan met All-Electric Ready. De flexibele hybride oplossing van dé warmtepompexpert. Inzetbaar bij iedere stap in het verduurzamen van je woning.

Ontdek All Electric Ready