Binnenunit – Efficiëntie in huis:
We beginnen met de binnenunit van een warmtepomp. Hier begint het namelijk allemaal en daarom is de plaatsing van de binnenunit in huis van cruciaal belang.
1. Kies de juiste plek: Plaats bij voorkeur de binnenunit op een afgezonderde locatie. De binnenunit van een warmtepomp wordt daarom vaak in een aparte kamer geplaatst of op een zolder. Noem het een technische ruimte. Maar bijvoorbeeld de bijkeuken kan ook een goede plek zijn.
2. Afstand van elektronica: Houd voldoende afstand tussen de binnenunit en andere elektronische apparaten. We willen geen prestatieverlies.
3. Plaats niets tegen de binnenunit aan:
Je ski’s, een strijkplank of misschien wel een surfboard. Een binnenunit van een warmtepomp lijkt een handige steun om hier je spullen tegenaan te plaatsen. Toch raden we dit ten strengste af. Zorg er daarom niet alleen voor dat jouw unit op een plek wordt geplaatst met voldoende afstand van elektrische apparaten, maar zorg er dus ook voor dat jouw binnenunit vrij blijft staan van andere attributen.
4. Stijlvolle integratie: Ondanks dat we uiteraard ons uiterste best doen om de units zo stijlvol mogelijk te maken, kunnen we er eerlijk over zijn; een warmtepomp is niet het mooiste object wat je ooit hebt gezien. Hou er daarom rekening mee dat de binnenunit in een ruimte geplaatst wordt, waar het geen doorn in het oog zal gaan worden (Kortom; een plek waar je eigenlijk niet zo vaak komt, waardoor de unit je eigenlijk niet opvalt).
De buitenunit - Robuuste plaatsing:
Nu gaan we door naar buiten, waar de buitenunit van een warmtepomp zijn werk doet. Laten we ervoor zorgen dat hij goed wordt geplaatst.
Slimme locatiekeuze: Ondanks dat de buitenunits van Mitsubishi Electric fluisterstil zijn, is het toch zaak om na te denken over de plaatsing ervan. Denk na over het geluidsniveau en vermijd plaatsing op plekken waar het storend kan zijn voor jezelf én omgeving. We willen geen geluidshinder tijdens rustige momenten.
Voldoende ventilatie: De buitenunit heeft ruimte nodig om te ademen. Zorg voor voldoende ventilatie en vermijd krappe ruimtes. Een erkend installateur weet precies wat er mogelijk is op de plek die jij in gedachte hebt.
Bescherming tegen weersinvloeden: Bescherm de buitenunit tegen regen en direct zonlicht. Overweeg een beschermende behuizing voor extra duurzaamheid. En wellicht wil het oog ook wat zodat hij niet opvalt.
Algemene Richtlijnen
Nu we specifieke regels voor binnen- en buitenunits hebben besproken, laten we enkele algemene regels doornemen die voor beide gelden.
Onderhoudsruimte: Zorg voor voldoende ruimte rondom de unit voor periodiek onderhoud. Een goed onderhouden systeem gaat langer mee.
Controleer lokale voorschriften: Voordat je begint, controleer de lokale regelgeving om boetes en onnodige problemen te voorkomen.
Geluidsniveau beheersen: Houd het geluidsniveau binnen acceptabele grenzen om overlast te voorkomen.
Schakel een expert in: Via onze dealer locator vind je een Mitsubishi Electric warmtepomp installateur bij jou in de buurt, die jou kan adviseren in zowel het type warmtepomp als de plaatsing ervan.
Met de installatie van een all-electric warmtepomp maak je niet alleen je huis comfortabeler, maar draag je ook bij aan een duurzamere wereld. Wil je alles, maar dan ook alles te weten komen over warmtepompen?
Is de stap naar een warmtepomp te groot, omdat jouw woning bijvoorbeeld te oud is? Lees hier dan meer over All-Electric Ready – Dé slimme tussenstap naar volledig elektrisch verwarmen en de productie van warm tapwater.