• Datum
  • Leestijd 3 minuten
  • Doelgroep Adviseur, zakelijk, installateur

Zijn er nog vragen?

SPECIAL BOUWBEURS 2023 - Als kennispartner wordt Alklima / Mitsubishi Electric veel geconsulteerd met vragen uit de hele bouwkolom. Aannemers, adviseurs, installateurs en eindgebruikers weten de organisatie goed te vinden met vragen over alles wat met het klimaat in gebouwen te maken heeft. Vragen over ventilatie, verwarming en koeling. Van de koppeling van een warmtepomp in een domoticasysteem tot vragen over deze systemen in relatie met de bouwregelgeving. Remco Onder de Linden is er Opleidings- en kenniscoördinator. Binnen die rol kent hij de behoefte en het belang van kennis in de bouw: “Kennis is pas van waarde als het gedeeld wordt.”

Training woningbouw

Het voelt even als te laat komen op school. Iets later dan afgesproken schuiven we aan tijdens een training van Remco. Het pand van Alklima / Mitsubishi Electric in Alblasserdam heeft een moderne trainingsruimte. “Goed dat je er bent, ga gauw zitten. We zijn net begonnen.”, verwelkomt Remco ons. Binnen een paar minuten is er een levendige discussie over de warmteverliesberekening die op het scherm staat. Formules, dimensionering, principeschema’s en opstellingen in hoogbouw komen langs. Tijdens de koffiepauze praten de deelnemers door over BENG, flow en delta-T. “Als je op tijd was gekomen had je dit allemaal gesnapt.”, grapt Onder de Linden. “Nee hoor, dit is een specifieke training over het ontwerpen van warmtepompsystemen in de woningbouw ”, vervolgt hij. “De deelnemers aan deze training zitten al goed in de materie.”

[tekst gaat door onder afbeelding]

Remco Onder de Linden tijdens training

Brede kennis voor diverse doelgroepen

De trainingen die Remco geeft zijn een deel van zijn takenpakket: “We geven binnen ons opleidingscentrum Alklima College trainingen voor diverse doelgroepen. Vanzelfsprekend technische trainingen voor vakhelden. De training van vandaag is weer veel meer voor ontwerpers. Voor morgen staat er bijvoorbeeld een sessie met adviseurs over de laatste ontwikkelingen binnen de utiliteitsbouw. Ook aannemers kunnen bij ons terecht. En zelfs voor eindgebruikers zijn er workshops, trainingen en webinars. We hebben zelfs een lespakket over duurzaamheid ontwikkeld voor basisscholen.”, vertelt Remco enthousiast terwijl we nog een kop koffie drinken.

Voor gratis kaarten Bouwbeurs

Remco

Samen een sterke kennispositie

Een collega loopt langs en vraag Remco hoe de training gaat. “Een mooie groep!”, reageert hij. En vervolgt zijn verhaal: “Die collega werkt hier nog niet zo lang. Zij volgt nu een interne opleiding vanuit Alklima College. Onze kennispositie is ook niet iets van gisteren. Binnen alle lagen van de organisatie is kennis verweven. En wordt actief up-to-date gehouden. Dat is iets wat we samen doen. En het is zeker succesfactor voor onze organisatie én daarmee voor onze klanten en partners. Het zorgt ook voor innovatie. De energietransitie vraagt daar ook om. Binnen de woningbouw zijn er oplossingen voor warmtepompen waarvan wij jaren terug conceptversies ontwikkelden. Die zijn geadopteerd door de markt. En succesvol. Daar ben ik echt trots op.”

Impact binnen de energietransitie

Nu de energietransitie is benoemd, hoe kijkt Onder de Linden tegen de uitdagingen in de bouw? “De uitdagingen in de gebouwde omgeving zijn divers. De veranderingen gaan steeds sneller. We hebben een tekort aan vakmensen die ook steeds meer specialistische kennis en vaardigheden moeten hebben. Ook bouwbedrijven hebben daar mee te maken. Met Alklima College maken we daar impact door zij-instromers uit de branche op te leiden tot warmtepompmonteur. En we leren bestaande monteurs slimmer te werken. Ook onze apparatuur levert een bijdrage. Naast uitstekende kwaliteit is installatiegemak een belangrijk aspect tijdens de ontwikkeling. Dat krijg ik ook terug tijdens trainingen. Dat soort feedback gaat ook weer naar de engineers van Mitsubishi Electric in Japan.”

Remco legt de werking van een warmtepomp uit

Enthousiaste groep

Na de pauze stappen we fris weer de trainingsruimte binnen. De berekening over de effectieve boilerinhoud gaat met zelfs goed af. Daarna is het een kort bruggetje naar de eisen van Woningborg en SWK. Na een blokje legionellapreventie en de daarbij behorende NEN1006:2016 gaan we naar de regelingen en verschillende inverters. Binnen een mum van tijd is de training van vandaag ten einde. “Zijn er nog vragen?”, vraagt Remco aan de enthousiaste groep. Die zijn er. Ik bewaar ze even, want hier kom ik zeker terug. Maar eerst een bezoek tijdens de Bouwbeurs. Want ondertussen ben ik ook benieuwd naar de oplossingen van Mitsubishi Electric in de bestaande bouw en utiliteit. Daarna zoek ik een training die het beste bij me past. En dan kom ik zeker op tijd!

Ook kennismaken met Alklima College en premium oplossingen voor verwarmen, koelen en ventileren? Je bent van harte welkom op onze stand tijdens de Bouwbeurs 2023.

Rond de Bouwbeurs 2023 lees en ontdek je meer over de professionals die samen zorgen voor serieuze expertise en premium warmtepompen. De professionals van Alklima / Mitsubishi Electric. In deze aflevering: Opleidings- en kenniscoördinator Remco Onder de Linden.

Meer info & gratis kaarten
Special Bouwbeurs 2023
Lees meer over: