Zomer of winter - altijd het juiste klimaat in Kinderdijk

Referentie details

  • Locatie Kinderdijk
  • Oplevering 2019
  • Installateur Hol Installatietechniek
  • Branche Retail

Wie kent het niet: de molens bij Kinderdijk? Dagelijks trekken drommen bezoekers langs het complex van 19 molens om zich te vergapen aan dit stukje Hollands vernuft. Om de bezoekers beter te faciliteren, werd recent een nieuw bezoekerscentrum geopend. Het centrum is een architectonische eye catcher die is uitgevoerd in pure materialen: beton, glas en hout. Hol Installatietechniek kreeg van aannemer van Leeuwen de opdracht, en koos voor de verwarming en koeling van exclusief importeur van Mitsubishi Electric, Alklima.

Hol Installatietechniek kiest Mitsubishi Electric

Wie kent het niet: de molens bij Kinderdijk? Dagelijks trekken drommen bezoekers langs het complex van 19 molens om zich te vergapen aan dit stukje Hollands vernuft. Om de bezoekers beter te faciliteren, werd recent een nieuw bezoekerscentrum geopend. Het centrum is een architectonische eyecatcher die is uitgevoerd in pure materialen: beton, glas en hout. Hol Installatietechniek kreeg van aannemer van Leeuwen de opdracht, en koos voor de verwarming en koeling van exclusief importeur van Mitsubishi Electric, Alklima.

Transparant en multifunctioneel

Eeuwenlang hebben de molens in Kinderdijk de Alblasserwaard droog gehouden. Inmiddels is die functie overgenomen door moderne gemalen, maar de molens zelf zijn het levende bewijs van de Nederlandse waterbouwkundige inventiviteit. En voor wie van fraaie sfeerbeelden van het Hollandse landschap houdt is Kinderdijk eveneens een paradijs. Niet voor niets trekken dagelijks veel bezoekers uit binnen- en buitenland langs de molens die sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Sindsdien is men het er wel over eens: bij die status horen ook een passende entree met bijbehorende faciliteiten. Die zijn nu eindelijk een feit – in een kort tijdsbestek werd een opvallend, maar passend in de omgeving, pand neergezet.

Het Kinderdijk Bezoekerscentrum kent meerdere functies. Naast de entree omvat het centrum een souvenirwinkel en een restaurant. Daarnaast hebben bezoekers vanaf het dak een panoramisch uitzicht over het molengebied. Het ontwerp van het bezoekerscentrum is van de hand van architectenbureau M& DB Architecten. Zijn kozen voor een centrum dat zich onderscheidt door eenvoud en transparantie. De kenmerkende rechte lange lijnen lijken naadloos aan te sluiten op het landschap. Ook de materialisering is sober  en trekt de aandacht van de bezoeker daardoor niet weg van het polderlandschap met molens.

Optimale controle over het klimaat

In opdracht van aannemer van Leeuwen realiseerde Hol Installatietechniek alle technische installaties. Gerard Toes van Hol Installatietechniek: “De opdracht omvatte niet alleen het nieuwe bezoekerscentrum maar ook drie bijgebouwen. Voor het centrum ontwikkelden wij in korte tijd een doordacht concept voor de tapwaterinstallatie van de keuken en de verwarming en koeling van de ruimten. Een project waarin veel verwacht werd van ons vermogen om snel met oplossingen te komen.” Voor de koeling werd gekozen voor vier Mr. Slim Power Inverter buitenunits met kanaalunits en een buitenunit voor de airconditioning in de keuken. “Met deze combinatie kunnen de temperaturen binnen het centrum optimaal worden gecontroleerd.  In de technische ruimte in de kelder van het centrum staat een 12 kW lucht/waterwarmtepomp van Mitsubishi Electric met 200 liter cilinderunit opgesteld. Deze vormen het kloppend verwarmingshart voor het tapwater in de keuken en de vloerverwarming in het pand.” 

Meer dan Bezoekerscentrum

Tegelijkertijd met de bouw van het Bezoekerscentrum werd Hol Installatietechniek ook gevraagd om de installaties in het ontvangstgebouw, de filmzaal en het hulpgemaal te realiseren. Gerard Toes:  “Ook hier kozen we voor de innovatie en betrouwbare techniek van Alklima in de vorm van Mitsubishi Electric warmtepomptechniek.  Warmtepomptechniek wordt gebruikt voor het verwarmen en koelen van de vloer en voor een luchtkanaalsysteem.” In de filmruimte wordt deze gecombineerd met de warmte-terugwin-unit van Mitsubishi Electric die de verse lucht in de ruimte brengt en gelijktijdig de vervuilde binnenlucht afvoert. De warmte in de vervuilde binnenlucht wordt daarbij slim gebruikt om de verse toevoerlucht voor te behandelen. Hierdoor wordt de belasting van het klimaatsysteem aanzienlijk verminderd.

Hol Installatietechniek

Hol Installatietechniek is al bijna 90 jaar specialist in installatietechniek dat met een team van 50 medewerkers dagelijks werkt aan oplossingen voor verwarming, koeling, luchtbehandeling, sanitaire installaties, duurzame energie en regeltechniek. De oplossingen lenen zich voor particulier, bedrijven en woningcorporaties.