KwikFit – in alle delen en steden van het land komen we vestigingen van deze grootste autoserviceketen van Europa tegen. Een keten die bijna 50 jaar na de oprichting nog steeds groeiend is. Ook in Nederland is die groei merkbaar. Naast nieuwe vestigingen worden tal van locatie gerenoveerd of herplaatst. Eén daarvan bevindt zich in de Utrechtse nieuwbouwwijk Haarrijn.
Net als voor andere vestigingen zijn ook hier de relocatie en nieuwbouw uitgevoerd op basis van een doordacht plan en programma van eisen. Duurzaamheid speelt bij dergelijke programma’s een steeds grotere rol. Het besef dat duurzaamheid een inspanning vereist, leefde ook bij de verhuurder van het pand. Artebo, vaste partner voor de KwikFit om- en nieuwbouwoperaties, ontwikkelde een oplossing die tegemoet komt aan de eisen van KwikFit.
Doordacht concept
Artebo is een bureau met jarenlange praktijkervaring in de bouwsector en heeft daarbij expertise opgebouwd met alle facetten van de bouwwereld. Daarmee is het bedrijf de ideale partner voor advies, begeleiding en revitalisatie van gebouwen. Dat bewees het bedrijf ook bij de nieuwbouw van de KwikFit-vestiging in Haarrijn. Het pand, naar een ontwerp van XS Architecten, omvat een grote werkplaats met aangrenzend een receptie en back-office en bovengelegen vergaderzaal, kleedruimte en kantine. Het geheel kreeg vorm volgens het KwikFit-concept waarin de klant en klantbeleving centraal staan. Dat is onder meer te merken aan de bereikbaarheid maar blijkt ook uit de transparante uitvoering van het pand.
.
Klanten hebben daarmee goed zicht op het feitelijke proces en ervaren -eenmaal binnen- een lichte, open omgeving. Naast de opgave om ook deze KwikFit-vestiging als fraaie publiekstrekker neer te zetten, kreeg Artebo ook een duurzaamheidsopgave mee. “Dat thema kwam echter pas ter sprake toen de begroting en vormgeving van het pand al klaar waren”, verklaart Joost Römelingh van Artebo. “Je wordt uitgedaagd door de belangen van KwikFit én van de eigenaar van het pand. Belangen die gedeeltelijk in elkaar schuiven als het om maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat.”
Warmtepompsysteem voor werkplaats
Een grote, open werkplaats met veel in- en uitgaand verkeer vormt een grote uitdaging als het om duurzaam verwarmen. “Normaal gesproken worden dergelijke werkplaatsen verwarmd met gasgestookte heaters. Maar in een tijd waarin ‘van het gas los’ dé trend aan het worden is, lijkt een all-electric oplossing meer voor de hand te liggen”, aldus Joost Römelingh. “Zo’n oplossing voor een industriële ruimte is echter niet alledaags en voor zover mij bekend nooit eerder gerealiseerd. In Alklima/Mitsubishi Electric vonden we een partner die dat met hun warmtepomptechnologie wel aandurfde.” Samen met Artebo zocht Alklima een installateur die volledig paste binnen het all-electric concept. In Koelplan vonden ze die partner.
Dak als toonbeeld van duurzaamheid
Wanneer we het dak opgaan om de oplossing zelf te aanschouwen, is de aanblik imposant: 180 zonnepanelen flankeren twee warmtepompinstallaties, waarvan één cascadesysteem. Voor het kantoor- en kantinegedeelte wordt gebruik gemaakt van een Ecodan warmtepomp die is aangesloten op een hydrobox voor het gesloten binnencircuit. “Deze wordt gecombineerd met lage temperatuur verwarming via het vloerverwarmingssysteem”, aldus Patrick van de Brug van Koelplan. “Met de plafondunits komen we tot op het bureau; voor de warmte van onder zorgt de vloerverwarming.”
Naast de Ecodan-warmtepomp staan centraal op het dak twee City Multi warmtepompen in cascadesysteem van Mitsubishi Electric opgesteld. Patrick van de Brug: “De pompen zijn gekoppeld aan vijf plafondunits die eveneens van MitsubishiElectric zijn. Deze units zijn verlaagd aangebracht om ondanks de grote hoogte van de hal toch een maximaal effect te bereiken.” De warmtepomp voor de werkplaats, type PUHY-P200-YKB, is uitgevoerd als omkeerbare warmtepompuitvoering, waardoor het systeem zowel kan koelen als verwarmen. De systemen hebben elk een verwarmings- en koelcapaciteit van 25,0 respectievelijk 22,4 kW.
.
Groenste KwikFit
De warmtepompsystemen zijn ‘ingebed’ in een omgeving met bijna 200 zonnepanelen. “We konden bij de keuze voor de juiste configuratie nuttig gebruik maken van de grote hoeveelheid benchmarks die KwikFit beschikbaar heeft”, aldus Joost Römelingh. “Zo was al op voorhand vrij goed bekend wat het gasverbruik zou zijn voor een pand van deze omvang. Die capaciteit hebben we omgerekend naar zonnepanelen waardoor het geheel nu bijna volledig zelfvoorzienend is. Voordeel is dat de openingstijden van de KwikFit-vestiging mooi aansluiten op de uren waarop de zonnepaneelinstallatie het meest effectief is.”
Het resultaat is de groenste KwikFit-vestiging van Nederland waar de zonnepanelen op het dak samen met de warmtepompen van Alklima/Mitsubishi Electric voor de energie en de warmte zorgen. Dat wordt ook nog eens gecombineerd met tal van duurzame materialen -veelal van Nederlandse bodem- die bij de bouw zijn toegepast. Zelfs als er olie of smeerresten worden gemorst dan worden deze opgevangen door een speciale vloer met een olie/vetafscheider. Zo wordt het onderhoud aan de auto bijzonder milieuvriendelijk gemaakt!