• Locatie Borne
  • Leestijd 3 minuten
  • Branche Sport
  • Oplevering 2023

Warmtepomp voorziet in gasloos kleedkamergebouw voetbalvereniging NEO in Borne

Voetbalclubs krijgen de komende jaren te maken met aanzienlijke kostenstijgingen voor elektriciteit, water, gas en afvalverwerking. Hierdoor kunnen de contributies in 6 jaar tijd met 75% stijgen. Investeren in duurzaamheid is noodzakelijk om de kosten te drukken en om de sport toegankelijk te houden voor leden. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau EnergyC, in opdracht van de KNVB en duurzaamheidspartner Mitsubishi Electric. Gelukkig ontwikkelen steeds meer voetbalclubs strategieën voor energie-efficiëntie, duurzaamheid en kostenbeheersing. Zo ook rksv NEO in Borne, dat in de zomer van 2023 de cv-ketels voor warmtapwaterbereiding en verwarming in haar kleedkamergebouw met ontvangstruimte verving door Mitsubishi Electric warmtepompen van leverancier Alklima. Dankzij de verduurzaming is de gasrekening van rksv NEO gehalveerd.

De verduurzaming van de verwarmings- en warmtapwaterinstallaties vond plaats op een natuurlijk moment, vertellen Clustervoorzitter Accommodatie en Materiaalbeheerder Frans ten Tusscher en penningmeester Wim Goorman van rksv NEO. “De cv-ketels met boilervat van het kleedkamergebouw waren aan het eind van hun technische levensduur gekomen. Eén van de ketels voor warmtapwaterbereiding was zelfs al uitgevallen, waardoor sporters op piekmomenten niet altijd warm konden douchen. Een snelle oplossing was geboden. We hebben Kamperman Adviseurs in Installatietechniek gevraagd om een advies voor vervanging en verduurzaming uit te werken en hebben ons georiënteerd in de wereld van warmtepomptechniek. Zo kwamen we al snel op het spoor van Mitsubishi Electric en Alklima.”

Duurzaamheidspartner van de KNVB

Sinds juni 2022 is Alklima duurzaamheidspartner van de KNVB, dat met haar initiatief De Groene Club sportverenigingen wil ondersteunen bij het verduurzamen van hun sportaccommodaties. “Naast zonnepanelen, led-veldverlichting en isolatie spelen onze warmtepompoplossingen voor verwarming en warmtapwater hierin een essentiële rol”, vertelt Peter Muizebelt, Consultant bij Alklima. “Tijdens de Vakbeurs Sportaccommodaties van De Groene Club in 2022 kwamen wij in contact met Frans en Wim, die zeer geïnteresseerd waren in onze oplossingen. Zo is het spreekwoordelijke balletje gaan rollen. Wij hebben de installatie-adviseur benaderd en onze ideeën voorgelegd. Hierbij hebben we in eerste instantie gefocust op de verduurzaming van de warmtapwaterinstallatie voor de 14 kleedkamers en 2 scheidsrechters-kleedkamers.”

Maximale warmteoverdracht, laag GWP

“We hebben gekeken of onze warmwater voorraadboilers logisch opgesteld konden worden in de technische ruimte”, vertelt Muizebelt. “Ook hebben we aan de hand van de teamindelingen en speelschema’s het warmwaterverbruik op piekmomenten geïnventariseerd. Op basis hiervan is gekozen voor een QAHV CO2-warmtepomp van 40 kW van Mitsubishi Electric, waarmee een groot volume aan warmtapwater voor de douches geproduceerd kan worden. De gepatenteerde warmtewisselaar zorgt voor een maximale warmteoverdracht in een zeer kort tijdsbestek, terwijl het milieuvriendelijke koudemiddel (CO2) een bijzonder lage GWP van 1 garandeert. Hiermee bespaart rksv NEO niet alleen op haar energiekosten, maar draagt zij ook bij aan een beter milieu.”

Exact genoeg warmtapwater

De CO2-warmtepomp is gekoppeld aan 3 voorraadboilers van 500 liter per stuk in parallelbedrijf, die in 2 uur tijd volledig gevuld kunnen worden. Hiermee is genoeg warmtapwater beschikbaar voor elk piekmoment. “Doordat de temperatuur van de boilerinhoud standaard staat ingesteld op 70°C, wordt direct aan de legionella-eisen voldaan”, vertelt Marcel Bijen, Hoofd Verkoop bij installatiebedrijf FH Loohuis. “Doordat de warmtepompinstallatie volledig elektrisch functioneert, kan rksv NEO haar eigen (gratis) opgewekte zonne-energie voortaan benutten voor de warmtapwaterbereiding.”

Zomerstop

FH Loohuis is al jaren een vaste sponsor van rksv NEO. Het bedrijf werd begin 2023 uitgenodigd om een aanbieding voor de installatiewerken te maken en won naast prijs ook op kennis en ervaring. “Wij hebben het technisch installatie-advies gecontroleerd en op een aantal punten geoptimaliseerd”, vertelt Bijen. “Vervolgens hebben wij tijdens de zomerstop van 2023 en in een hele fijne samenwerking met rksv NEO en Alklima de vervanging en verduurzaming uitgevoerd. In slechts een week tijd hebben wij de oude cv-ketels gedemonteerd en de CO2-warmtepomp en voorraadboilers voor de warmtapwaterinstallatie aangesloten. Ook hebben wij de meterkast gemoderniseerd en geschikt gemaakt voor de warmtepompaansluiting.”

Van het gas af

In navolging van de warmtepomp voor de warmtapwaterbereiding is ook een lucht/water-warmtepomp van Mitsubishi Electric geïnstalleerd ten behoeve van de bestaande vloerverwarmingsinstallatie in het kleedkamergebouw, vertelt Bijen. “Hiermee is het volledige gebouw gasloos gemaakt. In dit geval is gekozen voor een warmtepomp van 14 kW, die zijn vermogen ook bij lagere temperaturen behoudt. Om lage temperatuur verwarming mogelijk te maken, hebben wij de verdelers aangepast.” Muizebelt: “Omdat sporters zich slechts kort in de kleedkamers bevinden, staat de temperatuur hier ingesteld op een relatief lage maar comfortabele temperatuur van 19°C. Hiermee worden alle besparingskansen in het gebouw benut.”

Ben jij bezig met het verduurzamen van een sportclub of wil je hier meer over leren? Neem dan contact op met een Clubexpert van Alklima/Mitsubishi Electric via Energietrainer.nl en maak samen een hattrick.