• Locatie Berkel & Rodenrijs
  • Leestijd 4 minuten
  • Branche Woningbouw
  • Oplevering 2018

Ook met airco er warmpjes bij zitten

Als wereldwijde airconditioningexpert kon het niet anders dat Gerard Verton thuis voor airconditioning  koos. En niet alleen voor koelen, juist ook voor verwarmen. Ondertussen verduurzaamde hij zijn woning van boven tot onder. Het resultaat: optimaal comfort en rendement, minimale kosten. “Ons huis verdient geld voor ons.”

Van fregatten en cruiseschepen tot onderzeeboten, in elke uithoek van de wereld. Als leidinggevende bij het voormalige Imtech stelde Gerard Verton honderden airco’s en koelsystemen in gebruik. Bijvoorbeeld op de Noordzee, zo’n vijftien jaar controleerde en regelde hij HVAC’s in (Heating Ventilation en Air Conditioning) als subcontractor voor de NAM . “Eén doel hield ik altijd strak voor ogen: een zo zuinig mogelijke afstelling, want ik zag hoeveel energie die apparaten kostten. Daar schrok ik van, we slurpen de aardkorst leeg.” 

Goed ingepakt

Inmiddels is hij met pensioen, maar zijn duurzame ambitie is er niet minder op geworden. Integendeel, Gerard is een man met een missie. Hij wil veel mogelijk mensen enthousiasmeren om hun huizen te verduurzamen, iets waar hij zelf tien jaar terug mee begon. Sinds 1994 wonen hij en zijn vrouw in een geschakelde bungalow (1972) in Berkel en Rodenrijs. Zes jaar geleden gingen ze ‘van het gas af’ en verwelkomden twee airconditioningsystemen van Mitsubishi Electric: in de slaapkamer  (2,5 kW, ZEN WSH-EF25i) en de woonkamer (3,5 kW, ZEN WSH-35i), welke geïnstalleerd zijn door Doma Airco B.V. En geïsoleerd is er natuurlijk, flink zelfs. De vloer op de begane grond, het dak, de spouwmuren. Met triple glas in de kozijnen krijgen tocht en koude-inval ook geen kans meer. “Goede isolatie is echt een randvoorwaarde voor een goede werking en rendement van het systeem,” benadrukt Gerard. “Anders krijg je je huis niet warm.” 

Twee-in-één

De eerste drie jaar zorgden de airconditioners voor koeling én verwarming. Een prima combinatie, vindt hij. “Voor koelen in de whisper mode zijn ze zeer comfortabel. Fluisterstil, terwijl de lucht goed wordt gedroogd. Groot comfort, geen plaknachten meer. Een verademing.” In het voorjaar en najaar verwarmen ze je woning uitstekend – en dat verwacht je misschien niet van een airco. “Aanvankelijk draaiden ze ook in de winter, maar onder de vijf graden moet je wel rekening houden met de defrost cycle”, legt hij uit. “Om de verdamper van de buitenunit te ontdooien, draait het proces even om. Ze blazen dan kort, zo’n drie minuten, koude lucht in huis.” 

Japanse ‘super heating’

Daarom haalde hij in 2018 ‘hun grote broer’ erbij, een lucht/water-warmtepomp van 8 kW van Mitsubishi Electric: de Zubadan, ‘super heating’ in het Japans. Dit is een apparaat dat specifiek is ontworpen voor verwarming. “Daarmee verwarmen we in de winter het héle huis. En mocht hij door een storing even uitvallen, dan nemen de airconditioningsystemen  het onmiddellijk over. Een prettig idee.” Ook de defrostinggevolgen van de airconditioninginstallatie  vangt hij op. “Omdat hier een 100 liter waterbuffer/hydraulische scheider tussen zit, met een extra pomp om het water vanuit de buffer naar de radiatoren te pompen. De energie wordt kort uit het warme water gehaald. Defrosts merk je dan binnen niet meer, omdat er dik 250 liter water (100 +150 in de cv-installatie) tussen zit.”

En het geluid van zo’n grote jongen? “Minimaal”, verzekert Gerard. “De buitenunit staat in de tuin, op ongeveer tien meter van het huis. Alleen bij defrost hoor je de ventilator lichtjes zoemen, maar dat is ’s winters en dan zit toch iedereen binnen. Sowieso ligt er een border tussen onze woning en die van de buren, dus zij horen niets.” Wel belangrijk is om je afgiftesysteem zoals radiatoren aan te passen, geeft hij als tip. Als technische man is hij ook blij met de Mitsubishi Electric MELcloud, de all-in bedieningsapp  voor al zijn Mitsubishi Electric-systemen. Volledig Cloud gebaseerd en gekoppeld aan de wifi. Met MELcloud bedient hij de warmtepompen en airconditioning op afstand, maar het monitort ook allerlei gegevens, zoals de aanvoer- en retourtemperatuur.

Geld verdienen

De overstap naar gasloos en all electric was het allerbeste dat ze konden doen voor hun woning. “Ons huis is zeer comfortabel en dankzij de zonnepanelen op ons dak en in de tuin zijn we zelfvoorzienend, we wekken zelfs meer op dan we verbruiken. Ja, het huis verdient geld voor ons.” Huize Verton gebruikt nu op jaarbasis zo’n 1300 kWh voor verwarmen en 900 kWh voor warm tapwater. “Ter vergelijking: de vorige bewoners tikten jaarlijks 3300 m3 gas af, plus hun elektriciteitsverbruik. Sowieso zijn zowel de airco’s als lucht/water-warmtepompen goedkoper in gebruik dan gas. En dat voordeel groeit alleen nog maar als de gasprijs verder stijgt. Wij zijn in ieder geval heel blij met onze woning.”