• Locatie Nieuw-Lekkerland
  • Leestijd 5 minuten
  • Branche Woningbouw
  • Oplevering 2020
  • Installateur Hol Installatietechniek

Nieuwe dijkwoning van het gas af met lucht-/water warmtepomp

Om bedrijven, installateurs en particulieren te ondersteunen bij de verduurzaming van gebouwen en woningen startte Alklima de campagne ‘Zet de knop om’. Een van de doelen is om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de woningverduurzaming in Nederland. Een mooi voorbeeld dat naadloos in deze campagne past is een nieuwbouwwoning aan de Lek in Nieuw-Lekkerland.  Met een Mitsubishi Electric lucht-/water warmtepomp wordt deze woning gasloos verwarmd, gekoeld en van warm tapwater voorzien.

Hoewel de installatie van deze warmtepomp goed past bij de doelstelling van Alklima’s verduurzamingscampagne, kwam de keuze voor de warmtepomp niet voort uit de campagne. “Wij werken al ruim 30 jaar met Mitsubishi Electric en hebben daar uitsluitend goede ervaringen mee. De keuze voor hun warmtepomp was dus een logische”, zegt Gerard Toes, directeur van Hol Installatietechniek. Maar, zo zegt hij, om die warmtepomp te kunnen inpassen, was het erg belangrijk dat de techniek - die toch wat meer ruimte inneemt, al bij het ontwerp van de nieuwe woning goed werd ingepast.

Inpassen is precisiewerk

Eysbrand Rozendaal was de bouwkundig ontwerper die de schetsen voor de woning maakte. Hij beaamt dat het inpassen van de installaties precisiewerk was. “We moesten de ruimtes in de woning optimaliseren, zodat zoveel mogelijk oppervlakte overbleef voor slaapkamers en woonruimte. De installaties nemen een bepaalde ruimte in beslag, dus tijdens de bouwvergaderingen bespraken we met Hol Installatietechniek en aannemer Verhaar Bouw hoe we die het beste konden inpassen. Daarbij ging het met name over de grootte van het waterreservoir.”

Goede samenwerking

Vanuit aanneembedrijf Verhaar Bouw was Matthias Spijkstra bij de realisatie van de nieuwbouwwoning aan Lekdijk 55 betrokken. Spijkstra benadrukt de goede samenwerking tussen de partijen die aan het project meewerkten. “Wij waren verantwoordelijk voor het bouwgedeelte en Hol Installatietechniek voor alle installatiewerkzaamheden. Een goede samenwerking is daarbij belangrijk en dat was bij ons zeker het geval. Wat daarbij hielp, is dat Hol Installatietechniek ook verstand heeft van het aannemersgedeelte. We weten ook dat Hol met de producten van Alklima werkt en dat is voor ons wel een pre, want de producten van Mitsubishi Electric zijn van een kwaliteit die we nastreven.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Kiezen met voorkennis

Hol Installatietechniek was bij de bouw van de nieuwe dijkwoning niet alleen verantwoordelijk voor de installatie van de warmtepomp, maar verzorgde ook de sanitaire installaties. Toes: “De nieuwe woning kwam in de plaats van een oude woning die bij een eerdere dijkverzwaring moest worden afgebroken. We wisten dus hoe de gezinssamenstelling was van de toekomstige bewoners. Die voorkennis hielp ons bij de keuze van de warmtepomp. Het gezin dat de woning zou betrekken, had meerdere kinderen en wilde niet inleveren op comfort. We besloten daarom een Mitsubishi Electric warmtepompsysteem te kiezen, met een buffervat van 40 liter en een losse tapwaterboiler van 500 liter. De warmtepomp heeft een vermogen van 8 kW en kan dus een woning voor een groter gezin van een comfortabel binnenklimaat én voldoende warm tapwater voorzien. Een ander voordeel van deze warmtepomp is dat hij naast verwarmen ook kan koelen en ook bij lage buitentemperaturen zijn vermogen behoudt.”

Betrouwbaar

Toes vertelt dat de keuze voor het toestel van Mitsubishi Electric van leverancier Alklima voortkomt uit het streven naar duurzaamheid en betrouwbaarheid. “We merken dat deze toestellen in combinatie met het juiste materiaalgebruik heel lang meegaan. Bij een correcte installatie, ingebruikstelling en het juiste gebruik gaan de installaties al snel 10 tot 15 jaar mee. Verder hebben we ook nagenoeg geen klachten over een verkeerde werking of storingen bij de producten van deze fabrikant. We hebben ervaring met meerdere merken warmtepompen en het valt ons op dat de toestellen van Mitsubishi Electric vrijwel nooit problemen hebben. Wat ook erg fijn is, is dat we weten dat we altijd bij leverancier Alklima terecht kunnen voor ondersteuning, wanneer we dat nodig hebben. Ze staan altijd voor ons klaar als we vragen hebben en gaan met ons mee om uitleg te geven als de situatie daarom vraagt.”

Strategische plaatsing

De Mitsubishi Electric lucht-/waterwarmtepomp staat samen met het buffervat en de tapwaterboiler op de begane grond van de woning. Toes geeft aan dat de plaatsing van de warmtepomp, het buffervat en de tapwaterboiler een uitdaging vormde. “Het was erg passen en meten om de toestellen op een praktische manier een plek te kunnen geven”, vertelt de directeur van Hol Installatietechniek. “De installaties moeten namelijk niet alleen in de daarvoor bestemde ruimte passen, maar een onderhoudsmonteur moet er ook goed bij kunnen om deze te onderhouden. In nauw overleg met de architect en de aannemer besloten we uiteindelijk om de installaties op de begane grond te plaatsen.”

Compacte installatie

“Ook wij vinden het belangrijk dat het een compacte installatie is”, zegt Spijkstra van Verhaar Bouw. “Je wilt de klant namelijk een woonhuis bieden waarin je zo min mogelijk ruimte opoffert voor technische installaties. Alklima helpt als het nodig is ook bij het inpassen van zijn toestellen in kleine ruimtes, dat zien we echt als een voordeel van deze leverancier. Een ander pluspunt is dat de warmtepomp eenvoudig is in gebruik. We hoefden de gebruiker geen uitgebreide uitleg te geven na de oplevering van de woning.” “Met deze warmtepompinstallatie hebben we de nieuwe woning aan de Lek volledig gasloos kunnen maken. Het is een woning die aan alle scherpe eisen voor nieuwbouwwoningen voldoet”, zegt Toes trots. “Met een gemiddeld jaarrendement (COP) van 3,5 voor verwarming en koeling beschikken de bewoners over een van de meest efficiënte systemen voor het creëren van een comfortabel binnenklimaat.”

Zeer tevreden eindgebruiker

“We zijn allemaal tevreden met het eindresultaat”, vult ontwerper Rozendaal aan, “maar wat nog belangrijker is: de bewoners zijn bijzonder tevreden. De woning kent hoge isolatiewaardes om de opgewekte warmte zo goed mogelijk vast te houden en zorgen zo voor veel comfort. De pv-panelen op het dak wekken een deel van de benodigde energie voor de warmtepomp op. De bewoners wilden daarnaast graag efficiënte ventilatie en met een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning is dat ook op comfortabele wijze mogelijk.” Dat de opdrachtgever heel enthousiast is, blijkt ook uit zijn reactie: “Hij heeft ons gevraagd een offerte te maken voor zijn nieuwbouw bedrijfspand”, zegt Spijkstra. “Als dat doorgaat willen we graag weer met Hol Installatietechniek samenwerken en de producten van Mitsubishi Electric toepassen.”