Zaandam ondergaat in gestaag tempo een gedaanteverandering. In het gemeentelijk masterplan ‘Inverdan’
wordt de traditionele Zaanse bouwstijl in een nieuw jasje gestoken. Na onder andere het transformeren van
het Ankersmidplein en het spraakmakende Stadhuis, was het nu de beurt aan het Zaan Hotel.
DOOR GERARD VOS
Het Zaan Hotel is ontworpen door Jos van Eldonk van Common Affairs. Het oude kantoorgebouw is casco gestript. Door het toepassen van een nieuwe buitenschil lijkt het alsof het 93 kamers tellende hotel is opgebouwd uit verschillende Zaanse huisjes.
Maatschappelijk verantwoordelijk
Voor de opdrachtgever was duurzaamheid een belangrijke voorwaarde, vertelt Peter Ophoff van Bennink Klimaattechniek. “Vroeger was de eerste vraag wat is de terugverdientijd, maar tegenwoordig zie je gelukkig steeds meer dat opdrachtgevers hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.”
Bij Bennink Klimaattechniek werken vijftig mensen. De klimaatinstallateur is vertrouwd met grote utiliteitsprojecten. Ophoff: “Voordat het gebouw is getransformeerd, was het een heel saai kantoorgebouw. Het is omgekat tot een hotel waarbij er nog een vijfde verdieping is opgezet. Het heeft een leuke Zaanse ‘look’ gekregen die goed past in de omgeving. Er is veel moeite gedaan om het gebouw niet doorsnee te laten zijn en dat zijn de installaties ook niet.”
Comfort
Een hotel heeft veel diversiteit. In de randstad hebben hotels ook een heel hoge bezettingsgraad. Het gevolg is dat gasten uit de hele wereld zich te allen tijde behaaglijk moeten voelen, vertelt Ophoff. “De installaties moeten daarin mee kunnen. We gebruiken hier het City Multi R2-systeem van Mitsubishi Electric. Met dit warmtepompsyteem is het mogelijk om gelijktijdig te koelen en verwarmen; het mooie is dat hierbij energie wordt uitgewisseld. Als de gast uit Jamaica meer warmte wil en de gast uit Alaska in de kamer ernaast meer koeling, dan is dat geen probleem.” Om een ruimte te kunnen afkoelen moet je normaliter warmte onttrekken uit de lucht, schetst Ophoff. “Die warmte wordt opgenomen door het koelmiddel en vervolgens getransporteerd naar een buitendeel waar de warmte wordt vrijgegeven. Als er een ruimte is die warmte nodig heeft dan wordt het vrijgegeven in die ruimte en niet uitgeblazen in de buitenlucht. Zo gaat er geen energie verloren.” Hiervoor zijn in het Zaan Hotel per verdieping twee verdeelboxen ingezet die onderling met elkaar zijn verbonden. De BC Controllers verdelen gas en koelvloeistof naar de verschillende binnenunits. Voordeel is dat hierdoor een hoog C.O.P. (Coefficient of Performance) ontstaat. Daarnaast is er minder leidingwerk nodig.
Warmtapwaterbereiding
Naast de ‘reguliere’ warmtepomp van Mitsubishi Electric voor het koelen en verwarmen, wordt er gebruikgemaakt van de Eco Cute voor warmtapwaterbereiding. Deze warmtepomp is speciaal ontwikkeld om grote hoeveelheden sanitair warm water te genereren. Ophoff: “De hoge rendementen die worden behaald met deze gasloze toepassing, zorgen ervoor dat dit systeem op steeds grotere schaal wordt toegepast.” Grote commerciële toepassingen hebben veel warmtapwater nodig. De Eco Cute maakt gebruik van CO2 als koudemiddel. CO2 is een koudemiddel die uitermate geschikt is om hoge watertemperaturen te realiseren. Daarnaast wordt met dit koudemiddel het optimale rendement behaald bij een groot temperatuurverschil. De Eco Cute behaalt een COP van circa 4 als water wordt opgewarmd van 10° naar 70°C. De Eco Cute is dan ook het gasloze alternatief voor opwekking van warmtapwater in hotels, gezondheidscentram sportcentra en dergelijke. Ophoff: “De Eco Cute is door de toepassing van CO2 en de mogelijkheid voor het bereiken van hoge watertemperaturen een uniek systeem. We zijn het nu aan het monitoren. Deze techniek heeft, zeker in de hotelwereld, de toekomst. Het is in de aanschaf wel kostbaarder, maar het heeft een heel snelle terugverdientijd. In dit geval verdient de opdrachtgever het binnen een paar jaar terug.” Een ander slimmigheidje is dat de buitenunits niet in het zicht zitten. Ophoff: “Wie het gebouw bekijkt, ziet dat het bestaat uit puntdaken. Maar toch zitten alle techniek op het dak. Achter de puntdaken zit een verzonken ruimte en hebben we de techniek opgesteld.”
Installaties belangrijk
Voor Peter Ophoff zijn projecten als het Zaan Hotel de kers op de taart: “Het is altijd mooi om met nieuwe technieken aan de slag te gaan. De opdrachtgever moet er ook maar mee aan de slag willen, want onbekend maakt vaak onbemind. Maar door goed advies van Rijnen Engineering werd ingezien dat de installaties in combinatie met de duurzaamheidswens hier ontzettend belangrijk zijn. Voor ons is het fijn om in een project als dit met een vertrouwde partij als Alklima, exclusief importeur van Mitsubishi Electric warmtepompsystemen, samen te werken. Onze technici kunnen reeds lezen en schrijven met de warmtepompsystemen van Mitsubishi Electric, maar voor nieuwe technieken zoals de Eco Cute is het prettig om met een kennispartner als Alklima samen op te trekken.”