Mitsubishi Electric regelt het klimaat bij Bouwcenter Floris

Referentie details

  • Locatie Wormerveer
  • Oplevering 2019
  • Installateur M&O Techniek
  • Branche Kantoor, Retail

Toen Bouwcenter Floris naar een nieuw pand verhuisde, greep eigenaar Gerben Floris de gelegenheid aan om het nieuwe pand gasloos te koelen en verwarmen. Floris vroeg hun installateur M&O Techniek om het pand van een duurzaam klimaatsysteem te voorzien. Hij liet het bedrijf daarbij vrij in zijn systeemkeuze voor de nieuwe klimaatinstallatie. Om de koeling en verwarming zo duurzaam mogelijk te realiseren, koos M&O Techniek voor de koeling- en verwarmingssystemen van Mitsubishi Electric, geleverd door Alklima B.V.

Ruud Meijns, mede-eigenaar van M&O Techniek, was namens M&O Techniek betrokken bij de verduurzaming van het
nieuwe onderkomen van Bouwcenter Floris in Wormerveer. “Toen Bouwcenter Floris in 2006 het plan opvatte om te
verhuizen, adviseerden wij hen direct om gasloos te gaan”, vertelt Meijns. “Floris ging daarmee akkoord en gaf ons de vrije hand voor de invulling van de duurzame installatietechniek.”

Hoge COP’s

“We kozen ervoor om in de verschillende kantoorruimtes het City Multi R2-systeem toe te passen. Deze klimaatsystemen kunnen zowel verwarmen als koelen en zijn daarom zeer geschikt voor ruimtes waar vaak mensen aanwezig zijn. Het systeem maakt via warmte- en koude-terugwinning ook gebruik van elkaars warmte en koude en halen hierdoor een hoog rendement. Y2-systemen, die of verwarmen of koelen, verzorgen het binnenklimaat in de showroom en de kantine.”

Ondersteuning

Meijns was blij met de rol van Alklima bij de verduurzaming van het nieuwe pand van Bouwcenter Floris. “Het R2-systeem is een absolute eyecatcher om te verkopen, te ontwerpen en te installeren”, geeft Meijns aan. “Behalve bij de levering van dit klimaatsysteem hielp Alklima ons ook met ondersteuning, zodat we de engineering vlekkeloos konden uitvoeren. Er was regelmatig overleg met Alklima en ze staan ook voor ons klaar als er nazorg nodig is bij onderhoud en reparatie.”

Van het gas af

Gerben Floris, mede-eigenaar en directeur van de Floris Groep, is tevreden met het eindresultaat. “Het advies van M&O Techniek om de huidige systemen in ons pand aan te brengen was uitstekend. Daardoor zijn we nu volledig van het gas af. M&O Techniek mocht vanwege de constructie van het dak geen daktoevoeren toepassen, dus de gevels zijn gebruikt om de benodigde hoeveelheid lucht aan- en af te voeren. Omdat we nu aan alle eisen van de overheid voldoen, en dus een relatief lage energierekening hebben, hoeven we niet aan de meldplicht energiebesparing te voldoen.”

Investering betaalt zich uit

Momenteel voldoet het gebouw met de koeling- en verwarmingsinstallaties die Alklima leverde nog steeds aan de eisen die de overheid vandaag de dag stelt. Het bouwcenter blijft gemakkelijk onder de maximumwaarde die de wet Milieubeheer voorschrijft qua energieverbruik, waardoor de investering uit 2006 zich nog altijd uitbetaalt.

"Omdat we nu aan alle eisen van de overheid voldoen, en dus een relatief lage energierekening hebben, hoeven we niet aan de meldplicht energiebesparing te voldoen.”

Gerben Floris, mede-eigenaar en directeur van de Floris Groep