Maximale kwaliteit voor een mini-ziekenhuis

Referentie details

  • Locatie Hoogezand-Sappemeer
  • Oplevering 2018
  • Branche Zorg, Kantoor

Huisartsenpraktijken, thuiszorg, apotheek, fysio en diverse andere eerstelijnszorgverleners uit Hoogezand-Sappemeer werken sinds kort op een droomlocatie. In een voormalig schoolgebouw in Hoogezand-Sappemeer is de totale 6500 vierkante meter getransformeerd tot een Medisch Centrum. Niet alleen de totstandkoming van dit pand is bijzonder te noemen, ook de duurzame maatregelen.

Pharmtechnics is totaaldienstverlener en richt zich op de zorgsector. “Wij zijn weliswaar de enige in Nederland die
dit doen, maar we mikken vooral op de noordelijke provincies”, vertelt eigenaar Eddy Liefferink. “We verzorgen
van A tot Z alles voor apothekers, huisartsen, tandartsen en andere doelgroepen in de zorg. Wij denken mee in het project en de ontwikkeling. We begeleiden de huurders, we bouwen het pand, we verzorgen de technische installaties en zorgen ervoor dat de verhuizing vlekkeloos verloopt.”

Herbestemming

Vijf Groningse huisartsenpraktijken wilden de krachten bundelen en kwamen bij Liefferink uit. “Ik had de opdracht gekregen om een huurprijs te realiseren van 110 euro exclusief btw per vierkante meter. Dat kon ik qua nieuwbouw en de aankoop van een nieuw stuk grond niet rond krijgen. Toen viel mijn oog op het belendende perceel. Het Aletta Jacobs College stond al jaren leeg en was een doorn in het oog van de omwonenden. Niet iedereen zag direct de mogelijkheden, maar gaandeweg groeide het enthousiasme.”

Dit had tot gevolg dat er kon worden opgeschaald. “We hebben toen de sprong gewaagd. Qua samenwerking is dit project uniek. Er zijn veel verschillende disciplines. Het gaat van huisartsen, apotheek, GGZ, thuiszorg, humanitas tot verslavingszorg en wijkteams van de gemeente. Er werken hier straks meer dan 250 medewerkers. Het is een mini-ziekenhuis geworden.”

Droomproject

De eis van 110 euro per vierkante meter maakte dat Liefferink in de uitvoer volledig de vrije hand kreeg. “Dit is voor mij een droomproject. We hebben al onze ervaring op het gebied van daken, gevels en installaties gebundeld en toegepast. Het gezondheidscentrum gebruikt geen aardgas en is nul op de meter.”

De wanden zijn 35 centimeter massief geïsoleerd. De kruipruimte is volledig van binnenuit met pir geïsoleerd. Liefferink: “We hebben watergedragen schuim van Bayer gebruikt voor de hele kruipruimte. Alles wat een koudebrug zou kunnen opleveren, is bespoten. We hebben alle oude spouwmuren met wol geïsoleerd. Voor de gevels hebben we SlimFort gevelisolatie gebruikt. Met deze methode worden geïntegreerde metalen beugels gebruikt voor het houten raamwerk. Hiermee creëer je een doorlopende isolatielaag. We hebben een uiteindelijke isolatiewaarde van tien en dat is hoog voor een bestaand gebouw.”

Daarnaast zit er in het hele gebouw triple glas en komen er naast de huidige 740 pv-panelen nog 250 panelen bij om voorbereid te zijn op de toekomstige röntgenafdeling.

Positief eigenwijs

Liefferink werkt met Pharmtechnics met veel vaste partijen samen. De samenwerking met Alklima, de exclusief importeur van Mitsubishi Electric Living Environment Systems, gaat al een tijd terug. Rudy Grevers, manager woningbouw, van Alklima: “Het is bijzonder om voor Eddy te werken. Ik houd er altijd wel van als iemand positief eigenwijs is. Hij heeft hier met een heel klein team een heel groot Medisch Centrum gerealiseerd. In de praktijk worden duurzame maatregelen al snel wegbezuinigd. Eddy is ervoor gaan staan en dat heeft hij fantastisch gedaan. De kracht zit hem hier in de eenvoud van de opzet.”

Comfort

Het Medisch centrum heeft een industriële look. Liefferink: “Installaties zitten in het zicht. Er is niet overal standaard gebruikgemaakt van systeemplafonds. We wilden de oude sfeer van het pand hiermee ook een beetje behouden. Dat maakt dat comfort essentieel is.”

Grevers: “Het totale pand is voorzien van een warmtepompinstallatie – de City Multi R2. Deze maakt het mogelijk dat iedere gebruiker in de ruimte kan bepalen of hij/zij wil koelen of verwarmen. De warmte die wordt opgevangen in een ruimte waar je gaat koelen, wordt hergebruikt in een ruimte waar een verwarmingsvraag is.”

Voor de units was genoeg plaats op het dak voor een luchtgebonden opstelling en is geen bron toegepast. Er staan al snel vijftien warmtepompen op het dak, vertelt Grevers. “Deze zijn verspreid over het dak geplaatst en niet collectief. Het voordeel is dat hiermee de BC controller, het hart van de energie-uitwisseling, vlakbij de buitenunit ligt. Daarmee is er minder leidingwerk nodig en wordt de warmte en koude over een korte afstand getransporteerd.”

Groningen

Liefferink gaat voor kwaliteit. “Ik huldig het principe: ‘wat goed is, is goed.’ Ik wil met dit project een voorbeeld stellen. Hier in het Groningse is gasgebruik natuurlijk uit den boze. Ieder huis hier heeft in meer of mindere mate last van de bevingen. Daar komt bij dat veel partijen in de praktijk roepen hoe geweldig duurzaam ze zijn, maar dat valt dan uiteindelijk vaak tegen. Door dit NOM-gebouw neer te zetten voor zo’n prijs, bewijzen we dat het kan.”

Deze Groningse nuchterheid met oog voor kwaliteit heeft ervoor gezorgd dat de 6500 vierkante meter intussen volledig is verhuurd. De officiële opening vindt in oktober plaats.