DB KeukenGroep kiest voor een watergevoerd systeem
De DB KeukenGroep heeft een nieuw pand neergezet voor de hoofdvestiging in Sint Annaland en daar hebben wij de installaties voor gerealiseerd. De wens was hier om ook wat voor het milieu te doen. De keuze voor een watergevoerd systeem lag daarbij voor de hand.” Aan het woord is Martin van Vugt, werkvoorbereider bij de DWT Groep. Normaal wordt er volgens hem nog regelmatig voor koelleidingen met freon gekozen. “Hier hebben we nu een watergevoerd systeem geïnstalleerd dat zorgt voor verse lucht, verwarming en koeling.
City Multi HVRF
DWT heeft bij de DB-keukengroep het hybride City Multi-systeem van Mitsubishi Electric / Alklima geïnstalleerd. Dit systeem biedt dankzij een speciale constructie milde uitblaastemperaturen voor de binnenunits, waardoor het comfort hoger wordt. Het systeem is waterdragend waardoor de risico’s van het overschrijden voor de maximaal toelaatbare concentratie van koudemiddel in een ruimte waar mensen verblijven, is uitgesloten. De City Multi HVRF kan gelijktijdig verwarmen en koelen en combineert dat met warmteterug winning, waardoor het een zeer efficiënt en flexibel systeem is.
Tegelijkertijd verwarmen en koelen
Een groot voordeel van het HVRF-systeem van Mitsubishi Electric / Aklima is dat er gelijktijdig verwarmd en gekoeld kan worden, vertelt Van Vugt. “Je kunt in de ene ruimte koelen en in de andere verwarmen. Soms ligt de ene ruimte vol in de zon terwijl er in de andere ruimte behoefte is aan verwarming. Dan is het heel handig als dat gelijktijdig kan. Bovendien worden warmte en koude tussen de verschillende ruimtes onderling uitgewisseld, wat het een heel energiezuinig systeem maakt.” Het watergevoerde systeem is gekozen vanwege duurzaamheid, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee, legt Van Vugt uit. “De keuze voor een watergevoerd systeem heeft als gevolg dat er in het hele pand cv-leidingen liggen. Hierin kunnen luchtproblemen optreden, dus daar moet je als installateur rekening mee houden. Zo moet je de leidingen op afschot leggen, wat in deze situatie met de beperkte plafondhoogte wel uitdagend
was.”
Warmtepompen
De luchtbehandelingskasten staan op het dak, vertelt van Vugt. “Van daaruit gaan de kanalen naar de verschillende ruimtes waar de geklimatiseerde lucht ingeblazen wordt. De luchtbehandelingskasten zuigen verse lucht aan en brengt die op temperatuur, maar alleen ventileren is ook mogelijk. Alle verse lucht wordt per ruimte nabehandeld. Dat is voldoende om dit hele gebouw te koelen en verwarmen.” Op het dak van het pand staan twee warmtepompen opgesteld, een van 25 kW die de begane grond klimatiseert en nog een van 40 kW die de eerste en tweede verdieping op temperatuur brengt. De keuze voor Alklima als leverancier was snel gemaakt, zegt Van Vugt. “We kiezen het vaakst voor Alklima. Dat doen we vanwege de goede service en de kwaliteit van de systemen. Daarnaast voorzien ze ons van goede informatie en geven ze goede adviezen. Bovendien is er altijd duidelijkheid over de levering van de producten.