Hole in one met Mitsubishi Electric

Referentie details

  • Locatie Echt
  • Oplevering 2019
  • Installateur Koelplan Airconditioning & Warmtepompen
  • Branche Sport, Retail

Een family entertainment center ter grootte van maar liefst 5.000 m2 ligt in het Limburgse Echt. Eén van de topattracties van All In Echt is Glow in the Dark minigolf: blacklight anno 21ste eeuw. Huisinstallateur Koelplan Airconditioning & Warmtepompen kreeg de opdracht de ruimte comfortabel te klimatiseren zónder de fraaie airbrushdecoraties te verstoren.

Elegante klimaatoplossing voor All In Echt glowgolf

Vergeet het ouderwetse simpele potje minigolfen. Glow in the Dark minigolf is een kleurrijk avontuur van achttien verschillende holes in vier schitterend uitgewerkte thematische omgevingen: Atlantis, Piraten, Tropisch en Antarctica. In deze kunstige decors was alles perfect, behalve de temperatuur. Door het ontbreken van enige klimaatinstallatie was het ’s winters te koud en ’s zomers veel te warm. Gewoon een aantal wand-units op de muur schroeven zou echter de magie te veel verstoren. Daarom bedacht Koelplan iets anders.

Aangenaam bij binnenkomst

Het verzoek van de opdrachtgever was een betaalbaar, duurzaam, en vooral onopvallend systeem om te verwarmen en te koelen, aldus Hans Laenen, directeur van Koelplan. “Bovendien moeten bezoekers bij binnenkomst direct een aangename temperatuur ervaren. We hebben daarom een plafondmodel airco-splitsysteem voorgesteld, dat achter in de ruimte recht tegenover de ingang hangt. Deze zogeheten kanaal-unit is voorzien van een toevoerplenum met vijf blaasmonden, waarvan we de middelste hebben dichtgezet vanwege een scheidingswand. De hele unit is zwart afgewerkt en daardoor nagenoeg onzichtbaar. Voor de inblaasnozzels hebben we juist gekozen voor glanzende metallic zilver, als een soort extra decorelement.”

Veel speelruimte

De uitdaging van het project lag met name in het vinden van een creatieve oplossing die recht doet aan de toepassing. “Het is slim vanwege de eenvoud”, stelt Laenen. “Daarmee laten we zien dat er veel speelruimte is binnen de technische en financiële randvoorwaarden. Niet alleen de klant, maar ook wijzelf zijn heel tevreden met het eindresultaat.

Techniek toegelicht

Techniek binnen
De geplaatste kanaal-units zijn ideaal voor toepassings-gebieden waar de lucht over lange afstanden moet worden getransporteerd. Dankzij de externe statische druk van maximaal 150 Pa is de toepassing ook mogelijk bij lange luchtkanalen. Vooral de PEA-RP modellen zijn ideaal voor grote, open ruimtes of bedrijfshallen. Zo ook voor een accommodatie als Glowgolf.

Techniek buiten
Met de Power-inverter-systemen wordt een zeer energiebesparende werking gegarandeerd. Door het gebruik van een speciale Power Receiver voor onderkoeling van het koelmiddel en twee afzonderlijk gestuurde expansiekleppen werken de units altijd binnen het ideale werkbereik. De nieuwe Power-inverters met R32 combineren de  beproefde techniek met het nieuwe koudemiddel en maken een nog langere leidinglengte mogelijk. Daarnaast maken ze indruk met een hogere energie-efficiëntie, een kleinere CO2-voetafdruk, verbeterde prestaties en 20 % minder koudemiddel.