Groeiende vraag naar warmtepompen vraagt om bijscholing in ontwerp, installatie én onderhoud

Referentie details

  • Locatie Alblasserdam
  • Oplevering 2020
  • Branche Hotels, Onderwijs, Retail, Sport, Woningbouw, Zorg

Warmtepomptechniek is anno 2020 één van de meest gekozen duurzame energie-opwekkers in nieuwbouwwoningen. En ook in renovatieprojecten neemt de populariteit van warmtepompen snel toe, merkt Erwin Tuijtel, Directeur Innovatie bij Alklima B.V., exclusief distributeur van Mitsubishi Electric klimaatsystemen. “Niet verwonderlijk, want een warmtepomp is een bewezen, betrouwbare en kostenefficiënte techniek om duurzame woningen te creëren. In combinatie met zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen zijn zelfs energieneutrale woningen mogelijk. Bovendien leidt een warmtepomp – mede dankzij de mogelijkheid tot koeling – tot flinke comfortvoordelen. Om een optimale efficiëntie te borgen en een hoog comfort te garanderen, luisteren het ontwerp, de installatie en het onderhoud van warmtepompsystemen nauw. Hier wringt vaak de schoen, omdat installateurs, aannemers en onderhoudspartijen nog onvoldoende geschoold zijn in warmtepomptechnieken. Met ons Alklima College brengen wij hier graag verandering in.”

Tekst Lieke van Zuilekom | Beeld Alklima B.V.

De overeenkomst tussen warmtepompen en conventionele energie-opwekkers is dat zij beiden warmte produceren. De techniek echter is totaal verschillend, aldus Tuijtel. “Training en scholing zijn onontbeerlijk om het kennisniveau op dit vlak op peil te krijgen en de groeiende populariteit van warmtepompen te kunnen bijbenen. Alklima heeft vijf jaar geleden al zijn eigen opleidingsinstituut (Alklima College) opgezet, om hierin te kunnen voorzien. In ons trainingslokaal in Alblasserdam kunnen zowel professionals (energieadviseurs, architecten, installateurs en aannemers) als eindgebruikers (bedrijven en consumenten) trainingen, workshops en opleidingen volgen om de finesses van de Mitsubishi Electric technologie te leren kennen. In samenwerking met het ROC verzorgen we bijvoorbeeld de mbo-3-opleiding Professional in verwarmingstechniek, waarin deelnemers leren over koudetechniek, het aanleggen en inbedrijfstellen van warmtepompsystemen, onderhoud en storingen, voorschriften, elektrotechniek en meet- en regeltechniek. Onderdeel van de opleiding is bovendien de verplichte F-gassencertificering, die net als de ISSO-publicatie 98 (lucht/ water-warmtepompen in woningen) ook als losse opleiding wordt gegeven. Indien gewenst worden installateurs op hun projectlocatie getraind in het inbedrijfstellen van onze lucht/waterwarmtepompen. Bovendien geven we gebruikers tijdens bewonersavonden regelmatig voorlichting over het gebruik van onze installaties.”

Erwin Tuijtel Directeur Innovatie
‘Vanaf eind 2020 zijn geïnteresseerden van harte welkom in ons vernieuwde pand in Alblasserdam’
Erwin Tuijtel Directeur Innovatie

Breed assortiment

Alklima is exclusief distributeur van Mitsubishi Electric voor Nederland. “Voor grondgebonden en hoogbouwwoningen bieden we een breed programma Ecodan lucht/water-warmtepompen, die zowel de verwarming, warmtapwaterbereiding als (indien gewenst) koeling van de woningen kunnen verzorgen”, vertelt Tuijtel. “Onze nieuwste Ecodan generatie is op te delen in twee lijnen (Eco inverter en Powerinverter), die naarwens in een Ecodan Compact of Ecodan Flexibel model verkrijgbaar zijn. Bij Ecodan Flexibel kunnen installateurs zelf hun boiler, driewegklep, pompen en andere installatiedelen selecteren. Meest toegepast is echter de Ecodan Compact, die onder meer beschikt over een eenvoudig te plaatsen binnenunit waarin de boiler reeds is geïntegreerd.” De Ecodan lucht/water-warmtepompen zijn verkrijgbaar in verschillende comfortniveaus (groot of klein tapwaterpatroon) en capaciteiten (4 tot 23 kW). Bovendien kunnen eenvoudig cascade-opstellingen worden gemaakt. Alle lucht/water-warmtepompen beschikken over een eenvoudige bediening. Eindgebruikers kunnen met één thermostaat het comfort in hun gehele woning regelen. Naar wens kunnen de warmtepompen bovendien eenvoudig op afstand worden uitgelezen door de woningcorporatie of onderhoudspartij, op basis waarvan het gebruik en de energieprestatie geoptimaliseerd kunnen worden en onderhoud en service naar het hoogste niveau worden getild.”

Kijken, horen en voelen

Op dit moment wordt het pand van Alklima in Alblasserdam gerenoveerd en uitgebreid. “Naast de prachtige kantoorruimte voor onze medewerkers wordt ook onze showroom volledig ingericht met diverse warmtepomp- en airconditioningtechnieken die oplossingen bieden voor de gehele gebouwde omgeving”, aldus Tuijtel. “Daarmee creëren we de mogelijkheid om onze oplossingen maximaal te ervaren. Vanaf eind 2020 zijn geïnteresseerden van harte welkom.”

Wil jij ook bijdragen aan een klimaatneutraal Nederland? Dat kan! Bekijk onze openstaande vacatures.

Werken bij Alklima