• Locatie Molenwaard
  • Leestijd 2 minuten
  • Branche Hotels, Woningbouw
  • Oplevering 2022

Gasten genieten van een comfortabele én duurzame vakantie in Vakantiepark Molenwaard

Slechts één jaar na de officiële opening van Vakantiepark Molenwaard, met het Fien & Teun-thema, lanceerde het park al een uitbreiding. Nieuwe winkels, faciliteiten, speeltoestellen én nieuwe (groeps)accommodaties met duurzame verwarming en tapwater. Partners Hakkesteegt Installatietechniek b.v. en Alklima, exclusieve distributeur van Mitsubishi Electric, sloegen de handen ineen en voorzagen in recordtijd het nieuwbouwproject van warmtepompen. Precies op tijd voor het hoogseizoen.

Op 7 juli 2022 openden Fien & Teun, twee boerderijkinderen van de gelijknamige kinderserie, het nieuwe gedeelte van vakantiepark Molenwaard. Dit nieuwe vakantiepark staat volledig in het teken van Fien & Teun. De uitbreiding volgt slechts een jaar na de opening van het park. Projectleider Bert van Dam van Hakkesteegt Installatietechniek stond samen met jarenlange partner Alklima aan de wieg van de verduurzamingsslag die het park graag wilde maken. De korte periode buiten het hoogseizoen bracht een extra uitdaging met zich mee.

“Het blijft me altijd bij hoeveel werk we verzet hebben, in een relatief korte periode”, begint Van Dam. “Rond de Kerstperiode in 2021 gingen de eerste heipalen de grond in. Ruim zeven maanden later werd het project afgerond en vond de feestelijke opening plaats.” Voordat het zover was zat Van Dam regelmatig aan tafel met de opdrachtgever. “Ze wilden heel graag een duurzame oplossing, maar het comfort van de gasten stond daarbij misschien nog wel hoger op de verlanglijst. We wisten meteen dat we bij Alklima moesten aankloppen.”

Ecodan wat de klok slaat

In totaal zocht de opdrachtgever naar een duurzame oplossing voor zestien (groeps)accommodaties en één winkel. Dat werden uiteindelijk allemaal Ecodan lucht/water warmtepomp cilinder-units met een 300L boiler erin. De winkel werd voorzien van een losse Ecodan-warmtepomp, omdat daar geen behoefte was aan warm tapwater.

Van Dam: “Met deze oplossing voldeden we enerzijds aan de duurzaamheidsbehoefte en aan de andere kant aan de wens om zowel in de zomer als in de winter comfort te kunnen leveren met een koelende- en verwarmende warmtepomp.”

Krappe technische ruimtes en levertijden

Naast de snel naderende deadline kwam het team van Hakkesteegt Installatietechniek nog voor een andere uitdaging te staan. Van Dam: “Op de eerste tekeningen bleken de technische ruimtes te klein. Het aanpassen ervan bleek achteraf geen groot probleem, maar dan hebben we in eerste instantie wel voor gestreden. Daarna leek de leverbaarheid van sommige technische componenten roet in het eten te gooien. Gelukkig konden we toen echt rekenen op de service van Alklima. Erwin Tuijtel, de adjunct-directeur, ging niet bij de pakken neerzitten, maar stroopten juist zijn mouwen op. Dankzij zijn inspanningen werd alles toch op tijd geleverd.”

Communicatie is het sleutelwoord

Bij ieder project met meerdere partijen zijn vertrouwen en communicatie volgens Van Dam de belangrijkste bouwstenen. “In de jaren dat wij nu samenwerken met Alklima, is dat vertrouwen alleen maar gegroeid. En tot nu toe weten ze het elke keer waar te maken.”